Προφανώς αν θέλει κάποιος το δηλώνει. Υπάρχει όμως κατά τη γνώμη μου πρόβλημα σε σχέση με την περικοπή του μισθού, εφ' όσον το σχολείο δεν λειτούργησε: Κανονικά δεν γίνεται περικοπή. Προσωπικά όταν ήμουν δ/ντης, αλλά και τώρα στο σχολείο που είμαι απλό μέλος, δηλώνουμε "κατάληψη" και τέλος. Ακόμα και όταν μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ που ήταν στο σχολείο μου μου δήλωσε, σε κατάληψη, απεργός, δεν το δήλωσα. (Για την ιστορία η συνάδελφος απεργός κατέθεσε τα χρήματα που δεν τις περικόπηκαν στην ΕΛΜΕ μας)
Σκέψου ένα άλλο παράδειγμα: Η ΟΛΜΕ κάνει απεργία αλλά σε μια πόλη υπάρχει τοπική αργία λόγω κάποιου πολιούχου Αγίου. Τι θα γίνει? Δεν θα πληρωθεί αν κάποιος δηλώσει απεργός?
Ο παραπάνω νόμος δε το διευκρινίζει αυτό που ρώτησα, αν κατάλαβα καλά.
Σωστά. Ο νόμος δεν αναφέρει τη διατύπωση που έχει καθιερωθεί ("διαπιστώνεται και δεν δηλώνεται") αλλά προκύπτει σαφώς από το ότι υπεύθυνο για να ενημερώσει την εργοδοσία περί της απεργίας είναι το σωματείο. Απ' όσο ξέρω η ΟΛΜΕ μάλλον αποστέλλει ένα Fax στο υπουργείο και βέβαια μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει η ενημέρωση μέσω των ΜΜΜ.
Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του υπουργείου με το μηχανισμό που διαθέτει να δει ποιοί δεν απεργούν ώστε να μην τους περικοπεί ο μισθός, να ξέρει το ποσοστό κλπ.