Συνάδελφε Λευτέρη όλες αυτές οι εκφράσεις που ανέφερες είναι πολύ χρήσιμες για να εκτονώσουν το μένος και την συναισθηματική φόρτιση των ανθρώπων αλλα καθόλου δεν ωφελούν στη λύση του προβλήματος. Το αποτέλεσμα τους είναι να συσκοτίζουν το πρόβλημα να το συνδέουν με χίλια δύο άλλα προβλήματα (που πρέπει να λυθούν πρώτα) κ.λπ.
Ένας ορθολογικός τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος ακολουθεί τέσσερα στάδια
1. Το πρώτο στάδιο (και ίσως το κυριότερο) είναι ο ορισμός του προβλήματος. Θα πρέπει να ορίσουμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Να αναζητήσουμε τις αιτίες που το δημιούργησαν, να βρούμε τους περιορισμούς που υπάρχουν και να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας.
2. Το δεύτερο στάδιο είναι η συγκέντρωση εναλλακτικών λύσεων. Στο στάδιο αυτό συγκεντρώνεις τις εναλλακτικές λύσεις (ακόμα και τις πιο τρελές) χωρίς αξιολόγησή τους
3. Στο τρίτο στάδιο γίνεται η αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων.
4. Τέταρτο στάδιο είναι η επιλογή της βέλτιστης λύσης και η πραγματοποίησή της χωρίς πισωγυρίσματα.
Τι κάνουμε στην Ελλάδα σήμερα; Δεν έχουμε ορίσει το πρόβλημα (υπάρχουν και μερικοί που υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε πρόβλημα αλλά όλα αυτά αποτελούν συνωμοσία). Το πρόβλημά μας είναι η ανάλγητη Κυβέρνηση, η Χούντα που μας κυβερνά; Είναι η Τρόικα; Είναι η Μέρκελ με τον Σαρκοζί, ειναι το χρέος, οι αγορές ποιο είναι τέλος πάντων το πρόβλημα. Αφού αποφασίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα θα πρέπει να δούμε τι αιτίες του. Φταίνε οι κλέφτες πολιτικοί, φταίνε οι άρπαγες πλουτοκράτες, φταίει η σπατάλη του κράτους, φταίνε οι μίζες, φταίνε τα επιδόματα, φταίει ο καπιταλισμός, φταίει η λέσχη Μπίλτεβεργκ, οι σοφοί της Σιών κ.λπ.
Μετά να δούμε τους περιορισμούς του προβλήματος. Έχουμε αυτή την κυβέρνηση, αυτό το λαό, αυτή τη γεωγραφική θέση, αυτά τα έσοδα κ.λπ
Ακόμα να ορίσουμε το στόχο μας τί θέλουμε να πετύχουμε. Για πράδειγμα θέλουμε όλοι να παίρνουν απο 2000 ευρώ το μήνα αφορολόγητα να έχουμε μια posche (ήλπιζα να παρω μια με το εφάπαξ να πάω βόλτα τον Παναγιώτη με τις ροκιές του, αλλα που!) τι θέλουμε τέλος πάντων.
Στη συνέχεια να μαζέψουμε εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα να κηρύξουμε πτώχευση, να βγάλουμε το χρέος παράνομο και να μην το πληρώσουμε, να κάψουμε τη βουλή και τα Υπουργεία, να κάνουμε απεργία διαρκείας, να εκτελέσουμε τους πολιτικούς, να εγκαταστήσουμε κομμουνιστικό σύστημα, να διαπραγματευτούμε τα χρέη μας, να κάνουμε αναδιάρθρωση, να αλλάξουμε τις παραγωγικές δομές του κράτους κ.λπ
Τέλος να επιλέξουμε ποια λύση ή ποιος συνδυασμός προσφέρει τα αποτελέσματα που είναι πλησιέστερα στο στόχο μας.
Δεν αναλύω περισσότερο γιατί δεν έχει νόημα να το κάνω εδώ. Ακολούθησε αυτή τη διαδικασία και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα είτε πρόκειται για την κρίση της Ελλάδας είτε για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Αν θέλεις μπορείς να γράψει ποιο θεωρείς ότι είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα (εργασία για το σπίτι!.)