Μέχρι τώρα ακολουθώ τη διαρρύθμιση που περιγράφουμε στο θέμα Linux LAN. Μου λείπει όμως, η εξής λειτουργικότητα:
Θέλω να μπορούν να ανταλλάσσουν αρχεία οι χρήστες μεταξύ τους, χωρίς δυσκολίες.
Σενάριο πρώτο:
Θέλω έναν κοινόχρηστο φάκελο, όπου θα βάζουμε ένα αρχείο το οποίο θα αντιγράφουν οι μαθητές στους υπολογιστές τους, θα κάνουν κάποιες εργασίες πάνω σ' αυτό το αρχείο, και μετά θα το αποθηκεύουν στον κοινόχρηστο φάκελο με κατάλληλο όνομα, ώστε να τα συλλέξουμε εμείς και να ελέγξουμε την πρόοδό τους. Με passwordless ssh γίνεται να βάλω αρχεία στους φακέλους των παιδιών, και να τα αντιγράψω πάλι στο δικό μου, αλλά έχουμε 4 καθηγητές πληροφορικής και θα έπρεπε να στήσω το passwordless ssh και για τους 4. Εκτός αυτού, δεν έχουν και οι 4 την ίδια άνεση με το τερματικό και με εντολές σε console. Χρειαζόμαστε έναν γραφικό τρόπο.
Σενάριο δεύτερο:
Έχουμε έναν scanner στο εργαστήριο. Ο οποίος προφανώς είναι συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα. Με την τρέχουσα διαρρύθμιση, οι φωτογραφίες θα σκαναριστούν και θα αποθηκευτούν στους φακέλους του χρήστη που κάθεται στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Αν είχαμε LDAP κλπ, θα μπορούσαν να κάνουν login οι διαφορετικοί χρήστες στο ίδιο μηχάνημα και να κρατούσαν τις φωτογραφίες στους δικούς τους φακέλους. Τώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Χρειαζόμαστε έναν τρόπο, οι σκαναρισμένες φωτογραφίες να μπουν σ' έναν φάκελο και ο κάθε χρήστης να μπορεί να τις αντιγράψει μετά στο δικό του φάκελο απ' το μηχάνημα στο οποίο κάθεται συνήθως.
Στα Windows αυτό ήταν σχετικά εύκολο: Κοινόχρηστοι φάκελοι σε όλους τους υπολογιστές, με δικαιώματα ανάγνωσης για Everyone. Δυστυχώς στο Linux δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον εύκολο τρόπο. Θεωρητικά θα μπορούσε κάθε υπολογιστής να είναι NFS server και client. Αλλά αυτό θέλει αρκετή παραμετροποίηση. Κάτι ποιο απλό δεν υπάρχει;