Τι είναι αποτέλεσμα αλγορίθμου;
Άλλο είναι αυτό που μας ενδιαφέρει όταν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα,
κι άλλο τα αποτελέσματα ενός αλγορίθμου που εξ' ορισμού ταυτίζονται με την έξοδό του.
Ο έχων το πρόβλημα, θα πει: θέλω ένα πρόγραμμα που να μου λύνει μια δευτεροβάθμια εξίσωση.
(γι' αυτόν, αποτελέσματα = σημαντικές πληροφορίες = οι ρίζες ή το "αόριστη" / "αδύνατη").
Ο αναλυτής συστημάτων θα πει: μάλιστα, οπότε θέλεις να σου εμφανίζει ένα μήνυμα για να σε ρωτάει τους συντελεστές, στη συνέχεια να εισάγεις τους συντελεστές, ο υπολογιστής να βρίσκει τις λύσεις και να στις εμφανίζει ή να σου εμφανίζει τα μηνύματα "αόριστη" ή "αδύνατη" στις ανάλογες περιπτώσεις.
(γι' αυτόν, αποτελέσματα = και το αρχικό μήνυμα).
Ένας αλγόριθμος λύνει ένα πρόβλημα όπως το περιγράφει ο αναλυτής συστημάτων. Ακόμα και η εμφάνιση του αρχικού μηνύματος είναι μέρος των προδιαγραφών, είναι ζητούμενο αποτέλεσμα.
Όταν δίνουμε εκφωνήσεις από την πλευρά του ...πελάτη, τότε ζητάμε από τους μαθητές να παίξουν και το ρόλο του αναλυτή συστημάτων, δηλαδή να προσδιορίσουν μόνοι τους το ακριβές πρόβλημα που θα λύσουν. Δεν είναι κακό να τους παρέχουμε αυτήν την ελευθερία, και φυσικά οι μαθητές μπορούν να διαλέξουν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς εμφάνιση του αρχικού μηνύματος, είτε σε διάγραμμα, είτε σε ψευδογλώσσα, είτε σε ΓΛΩΣΣΑ.
Γενικά, αποτέλεσμα αλγορίθμου = όλες οι Εμφάνισε, τα Αποτελέσματα, οι παράμετροι εξόδου των διαδικασιών, οι εγγραφές σε αρχεία, οι εκτυπώσεις, και αν είχαμε και εντολές που να μπορούν να γράψουν σε άλλες συσκευές (αντίστοιχες με τη Random που αναφέρει ο ορισμός της εισόδου και η οποία διαβάζει το ρολόι), όπως για παράδειγμα να ανάψουν το λαμπάκι του εκτυπωτή για να ειδοποιήσουν το χρήστη ότι τέλειωσε το χαρτί, θα ήταν κι αυτές.
Συγκεκριμένα στην ψευδογλώσσα, Αποτέλεσμα αλγορίθμου = Εμφάνισε και Αποτελέσματα.
Χρειάζεται να το κάνουμε πιο πολύπλοκο; Δε νομίζω ότι υπονοεί κάτι τέτοιο το βιβλίο...