Κατ'αρχήν δεν υπάρχει περίπτωση να αντικαταστήσει το πληκτρολόγιο την γραφή. Είναι δυνατόν ποτέ να γίνει αυτό? Εκτός αν θεωρείτε ότι το να "επιλέγεις" πλήκτρα έχει την ίδια γνωστική αξία με το να γράφεις εσύ τα δικά σου γράμματα.
Αυτό που λες ότι οι αρχαιότεροι δάσκαλοι δεν τα πάνε καλά με τους υπολογιστές σίγουρα ισχύει, αλλά το ίδιο δεν ισχύει σε όλες τις ειδικότητες? Δηλαδή και οι παλιοί μαθηματικοί δεν τα πάνε καλά με τους υπολογιστές? Τι σημαίνει αυτό? Ότι πρέπει να μπει ο πληροφορικός και να κάνει μαθηματικά με το cabri και το sketchpad?
Σε αυτό που λες ότι η πληροφορική θα γίνει κάποτε πρωτεύον μάθημα διαφωνώ γιατί στο δημοτικό η πληροφορική απλά
δεν είναι μάθημα και δεν μπορώ να φανταστώ με ποια ύλη θα γίνει. Είναι απλά το μέσον για να διδάξεις άλλα μαθήματα. Ίσως στην 6η δημοτικού θα μπορούσε να διδαχθεί Logo ας πούμε αλλά και πάλι δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας δάσκαλος.
Διαφωνώ επίσης σε αυτό που λες ότι δεν φταίνε τα δευτερεύοντα μαθήματα που δεν ξέρει το παιδί τα βασικά. Φταίνε και παραφταίνε, γιατί φορτώνουν το παιδί με περισσότερη δουλειά και περισσότερο άγχος και φυσικά τρώνε χρόνο από τα βασικά μαθήματα. Αλήθεια πόσοι από εσάς θυμάστε τον δάσκαλο στο σχολείο να παίρνει ώρες από τα θρησκευτικά ή αλλά μαθήματα για να μας συνεχίσει τα μαθηματικά της προηγούμενης ώρας? Ε, Αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Μια ματιά στα μαθηματικά της 5ης δημοτικού θα σας πείσει ότι οι ώρες που γίνεται το μάθημα δεν αρκούν για να διδαχθεί σωστά.
Αυτό που λες για τις συντεχνίες όντως είναι λυπηρό αλλά μέσα από τις συντεχνίες αυτές δίνεται η ευκαιρία και σε όσους πραγματικά θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί, να το πετύχουν. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σε κάθε απόφαση.
Βλέπουμε πολλούς δασκάλους να τα καταφέρνουν πολύ καλά με τη χρήση υπολογιστή αλλά ένα τεράστιο ποσοστό δασκάλων, ειδικά οι αρχαιότεροι, δε νομίζω ότι θα θελήσουν "να βάλουν έναν ακόμη μπελά στο κεφάλι τους" όπως μου είχε πει παλαιότερα ένας στο ολοήμερο. Αν θέλει πραγματικά ο δάσκαλος να ασχοληθεί θα μπορούσε να συνδυάσει μαθήματα (διαθεματικότητα) αλλά όχι να κάνει ξεχωριστό μάθημα Η/Υ.
Μπορεί τώρα να θεωρείται δευτερεύον μάθημα η πληροφορική αλλά, κατά την άποψη μου, κάποια στιγμή θα γίνει πρωτεύον! Το αν θα ξέρουν ανάγνωση και γραφή εξαρτάται καθαρά από τον δάσκαλο.
Αν δεν τα καταφέρει μέσα σε έξι χρόνια να μάθει στο παιδί τα βασικά τότε δεν φταίει η εισαγωγή των δευτερευόντων μαθημάτων, πόσο μάλλον εάν έχει και ένα ακόμα αντικείμενο να διδάξει.
Το πρόβλημα δεν είναι από την μεριά του δασκάλου, αλλά από τη μεριά του παιδιού, πως θα επικεντρωθεί στα βασικά όταν του αποσπάνε την προσοχή χίλια 2 άσχετα μαθήματα?
Η ουσία είναι η εξής: Από τη στιγμή που η πληροφορική δεν διδάσκεται σαν γνωστικό αντικείμενο στο δημοτικό ο δάσκαλος μπορεί να ανταπεξέλθει. Σε περίπτωση που αρχίσει να διδάσκεται σαν γνωστικό αντικείμενο πολύ θα ήθελα να δω τι θα διδάσκουν στα παιδιά: Προγραμματισμό ή δυαδικούς αριθμούς? Δηλαδή τι είναι αυτό που θα διδαχθούν το οποίο θα μπορεί να το διδάξει μόνο κάποιος που έχει πτυχίο πληροφορικής?