Πρόβλημα DNS για ταμειακές

Ξεκίνησε από alkisg, 22 Νοε 2022, 09:32:11 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Κάποια κυλικεία ανέφεραν ότι οι ταμειακές τους δεν είχαν πρόσβαση στο Internet, ενώ αν στην ίδια θέση έβαζαν laptop, είχε.

Το πρόβλημα τελικά έχει ως εξής:

  • Το ΠΣΔ σε πολλές περιοχές έχει ρυθμισμένους τους cisco/mikrotik routers ώστε να δίνουν μέσω DHCP ως DNS server την IP=10.x.y.10. Αυτό είχε ξεκινήσει πολύ παλιά με Windows servers σε αυτήν την IP, ενώ στη συνέχεια οι Linux servers ακολούθησαν το υπάρχον μοτίβο. Έτσι είναι δυνατόν π.χ. ο Linux server που δουλεύει ως DNS server να μπλοκάρει π.χ. το facebook ακόμα και από τον υπολογιστή Windows της γραμματείας.
  • Ως επόμενους DNS servers οι routers μέσω DHCP δίνουν τα nic.sch.gr (194.63.238.4), nic.thess.sch.gr (194.63.237.4) και nic.att.sch.gr (194.63.239.164) κατά περίπτωση.
  • Πολλές ταμειακές είναι χαζές και χρησιμοποιούν μόνο τον πρώτο DNS server. Έτσι, αν ο server του εργαστηρίου είναι κλειστός, ή αν δεν είναι στην .10, ή αν δεν εκτελεί υπηρεσία DNS, οι ταμειακές δεν βλέπουν Internet.
  • Αντίθετα ένα laptop είναι έξυπνο, βλέπει ότι ο πρώτος DNS δεν λειτουργεί και χρησιμοποιεί τους επόμενους.

Έτσι έχουμε δύο λύσεις. Αν δεν έχουμε ούτε Windows ούτε Linux server, μπορούμε να πούμε στο ΠΣΔ να μας επαναρρυθμίσει τον router ώστε να μην δίνει την .10 ως DNS server.

Αν έχουμε server, τότε μπορούμε να βάλουμε hardcoded DNS server στην ταμειακή, ως εξής:

Πλήκτρο μετρητά → Προγραμματισμός → Παράμετροι → Διασύνδεση → Πρωτόκολλο TCP → Μέσω Ethernet → D: 194.63.238.4.

alkisg

Σε μια άλλη περίπτωση, με ταμειακή μηχανή Daisy Perfect M, δεν υπήρχε καν ρύθμιση για DNS server, και υποθέτω ότι η ταμειακή είτε χρησιμοποιούσε το gateway είτε το 8.8.8.8 ως DNS.

Η λύση ήταν η αναβάθμιση του λογισμικού της ταμειακής μηχανής, οπότε και πλέον έδινε δυνατότητα ρύθμισης DNS server.