@Diotima
Το θέμα που ανοίγεις είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Δεν μιλάω για το Β2 αλλά γενικότερα.
Το μάθημα έπρεπε να λέγεται Αλγοριθμική και όχι ΑΕΠΠ. Το γιατί μπορεί να το εξηγήσει o Vangelis που είναι από τους παλιούς καθηγητές/συμβούλους. Ο διδακτικός στόχος του μαθήματος δεν είναι να μεταφέρει ο μαθητής έναν αλγόριθμο σε πρόγραμμα αλλά να σχεδιάσει έναν αλγόριθμο. Δυστυχώς το μάθημα λόγω των εξετάσεων και της τυποποίησης έχει εκφυλιστεί στην πρώτη εκδοχή, όπως και άλλα μαθήματα τα οποία έχουν καταντήσει ένα σύνολο συνταγών που λύνουν όλες τις ασκήσεις.
Νομίζω λοιπόν ότι το σημαντικότερο είναι η αλγοριθμική σχεδίαση και όχι ο προγραμματισμός ο οποίος είναι το μέσον και όχι ο σκοπός. Δυστυχώς αυτός ο σκοπός δεν ταιριάζει με τις εξετάσεις, αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Το θέμα δεν το άνοιξα εγώ, έχει ανοιχτεί εδώ και μέρες, εγώ διατύπωσα απλώς τα ζητήματα των διαφωνιών που προέκυψαν από όσους συμμετέχουν, όσοι διαφωνούν με το θέμα διαφωνούμε για λόγους οριοθέτησης του αντικειμένου της ΑΕΠΠ.
Το πώς θα έπρεπε να λέγεται το μάθημα είναι άλλη κουβέντα και όσον αφορά το διδακτικό του στόχο τον έχω διαβάσει και τον έχω εμπεδώσει εδώ και 15 χρόνια που το διδάσκω με επιτυχία. Διαστρεβλώνεις τη σκέψη μου, ή δεν κατάλαβες τι έγραψα στο προηγούμενο post, είπα εγώ ότι το σημαντικότερο είναι η μεταφορά αλγορίθμου σε πρόγραμμα και όχι η σχεδίαση του; Για εμένα και η ψευδογλώσσα και το διάγραμμα ροής έχει να κάνει με προγραμματισμό και αλγοριθμική σχεδίαση, όχι μόνο το πρόγραμμα. Αλλά μπορεί να φτιάξει κάποιος πρόγραμμα χωρίς να έχει κάνει πρώτα αλγοριθμική σχεδίαση;;;;;;
Η έννοια προγραμματισμός στο μυαλό μου περικλείει
και τα δύο αγαπητέ evry γιατί απλά το πρόγραμμα είναι πρωτίστως αλγόριθμος και απαιτεί αλγοριθμική σχεδίαση και σκέψη.
Όσον αφορά τις εξετάσεις και το αν έχουν τυποποιήσει το μάθημα διαφωνώ κάθετα, αλλά δεν είναι το παρόντος θέματος να το συζητήσουμε κι αυτό. Ίσως αν ανοιχτεί κάποτε κάποιο τέτοιο thread.
Στην ΑΕΠΠ δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν συνταγές, αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα από τη φύση του μαθήματος και από τα στατιστικά των Πανελλαδικών, και παρακαλώ κι εσένα να διαβάσεις στο προηγούμενο μου link που παρέθεσα από το forum για το πώς βλέπω την ΑΕΠΠ. Αυτή η δήλωση σου και μόνο αναιρεί την αλγοριθμική φύση του μαθήματος.
Όλα τα παραδείγματα που αναφέρεις δεν αποτελούν σχεδίαση αλγορίθμων αλλά εκτέλεση αλγορίθμων. Εμείς δεν δίνουμε στους μαθητές έτοιμους αλγορίθμους όπως οι μαθηματικοί και τους βάζουμε να τους εκτελούν ξανά και ξανά για να τους μάθουν. Εμείς μαθαίνουμε στους μαθητές πως να επινοούν νέους αλγορίθμους. Αυτός είναι ο πυρήνας της πληροφορικής. Αυτό είναι που κάνει την πληροφορική επιστήμη, η θεωρία υπολογισμού, ο σχεδιασμός και η ανάλυση αλγορίθμων. Αυτά δείχνουν ότι η πληροφορική δεν είναι τεχνολογία αλλά επιστήμη, και ως γνωστόν στη Γενική Εκπαίδευση έχουν θέση μόνο τα επιστημονικά αντικείμενα, που παράγουν νέα γνώση..
Αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται παντού σε όλες τις επιστήμες, μια είναι όμως η επιστήμη που τους μελετάει η πληροφορική!
Άρα η υπολογιστική σκέψη επιβάλλεται να είναι μέρος του μαθήματος ως μια άλλη όψη της σχεδίασης αλγορίθμων.
Για το Β2 είπα την άποψή μου, δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνομαι.
Μάλλον δε διάβασες καλά τα παραδείγματα μου. Εσύ είπες ότι το Β2 είναι εκτέλεση αλγορίθμου δοσμένου σε ελεύθερο κείμενο και συμφωνούμε σε αυτό. Σου παρέθεσα λοιπόν αλγοριθμικά παραδείγματα εκτέλεσης αλγορίθμου, όπως διαίρεση και επίλυση εξίσωσης. Και τα δύο είναι εκτέλεση αλγορίθμου από τα Μαθηματικά όπως ήταν και το Β2 θέμα που μπήκε.
Σου παρέθεσα όμως και προβλήματα σχεδίασης αλγορίθμου από τα Μαθηματικά, όπως επίλυση προβλήματος πρακτικής αριθμητικής που απαιτεί διαιρέσεις όπως και σχεδίασης εξίσωσης που επιλύει μαθηματικό πρόβλημα με συγκεκριμένα δεδομένα.
Και στα δύο χρειάζεται να σχεδιάσεις τον αλγόριθμο που θα τα λύσει. Στην πρώτη περίπτωση θα κάνεις βήματα με κατάλληλες αριθμητικές πράξεις και συγκεκριμένη σειρά ώστε να φτάσεις στο αποτέλεσμα αξιοποιώντας τα δεδομένα που δίνονται.
Στο δεύτερο θα συνθέσεις τα δεδομένα χρησιμοποιώντας μεταβλητές ώστε να φτιάξεις την εξίσωση που θα λύσει το πρόβλημα και μετά θα εκτελέσεις το σχεδιασμό σου για να φτάσεις στο αποτέλεσμα. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται επινόηση του αλγορίθμου που επιλύει το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για προβλήματα άλλων θετικών επιστημών.
Και η επίλυση τους ικανοποιεί τον ορισμό του αλγορίθμου. Και μάλιστα σε πολλά προβλήματα Μαθηματικών ή Φυσικής ο αλγόριθμος που τα επιλύει δεν είναι μοναδικός, εξαρτάται από την αλγοριθμική συνδυαστική σκέψη αυτού που λύνει το πρόβλημα.
Όσο για το τι είναι η Πληροφορική Επιστήμη ή Επιστήμη των Υπολογιστών ας δούμε τον ορισμό της ελληνικής wikipedia:
Πληροφορική ή επιστήμη υπολογιστών ονομάζεται η θετική και εφαρμοσμένη επιστήμη η οποία ερευνά τα θεωρητικά θεμέλια και τη φύση των πληροφοριών, των αλγορίθμων και των υπολογισμών, καθώς και τις τεχνολογικές εφαρμογές τους σε αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα, από τη σκοπιά της σχεδίασης, της ανάπτυξης, της υλοποίησης, της διερεύνησης, της ανάλυσης και της προδιαγραφής τους. Ασχολείται με τη συστηματική μελέτη της σκοπιμότητας, της δομής, της έκφρασης και του μηχανισμού των μεθοδικών διεργασιών (ή αλγορίθμων) που αποτελούν τη βάση, την απόκτηση, την εκπροσώπηση, την επεξεργασία, την αποθήκευση, την επικοινωνία και την πρόσβαση στις πληροφορίες.Ένας εναλλακτικός ορισμός της επιστήμης των υπολογιστών είναι η μελέτη της αυτοματοποίησης αλγοριθμικών διεργασιών που κλιμακώνονται.