Εγκατάσταση server ubuntu σε φορητό Η/Υ

Ξεκίνησε από bright, 06 Ιουν 2022, 05:39:39 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

bright

Καλησπέρα σας,
ο παρακάτω φορητός Η/Υ θα μπορούσε με εγκατάσταση ubuntu ltsp, να λειτουργήσει ως server για 12 Η/Υ; Δεν είναι του σχολείου, σκέφτομαι να τον παραγγείλω και σκέφτομαι αν θα μπορούσα να τον λειτουργήσω και έτσι. Αν θα έχει την δυνατότητα. Αν δεν την έχει τι μου προτείνετε; Με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

https://www.public.gr/product/computers-and-software/laptops/laptop-lenovo-ideapad-3-intel-core-i5-1135g78gb512gb-ssdintel-iris-xe-graphics15itl05-antivirus-zonealarm-gia-2-eti/1686403
Laptop Lenovo IdeaPad 3 (Intel Core i5-1135G7/8GB/512GB SSD/Intel Iris Xe Graphics)15ITL05 + Antivirus ZoneAlarm για 2 έτη

alkisg

Ναι μια χαρά θα δουλέψει ως LTSP server για 12 Η/Υ αρκεί να έχει Ethernet. Στα χαρακτηριστικά το βλέπω, στις φωτογραφίες όχι, κάνε μια ερώτηση για σιγουριά.

bright


happiness

Έχω και εγώ ένα lenovo yoga για την ίδια δουλειά. Έχω βρει την υγειά μου. Κανένα πρόβλημα απολύτως στην λειτουργία και στις μετακινήσεις μεταξύ των σχολείων. Πήρα usb c dock με ethernet, vga, hdmi κτλ γιατί το δικό μου δεν είχε θύρες εκτός από audio jack και κάνω πανεύκολα την δουλειά μου. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι είμαι "εξαρτημένη" από αυτό το μηχάνημα. Έτσι και χαλάσει ή πάθει το οτιδήποτε μου δένονται τα χέρια γιατί δεν έχω στήσει τίποτα σχετικό με το μάθημα στους υπολογιστές των σχολείων.

bright

Καλημέρα σας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
Τι είναι το usb c dock με ethernet, vga, hdmi ;
Θα με βοηθήσετε πολύ αν μου πείτε.

happiness

Πολυαντάπτορας που μετατρέπει διάφορες θύρες σε usb c . Εσύ δεν τον χρειάζεσαι γιατί το δικό σου απ ότι είδα έχει ήδη τις θύρες που χρειάζεσαι. Εμένα έχει μόνο usbc, usb και audio jack.

bright

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Το βρήκα και εγώ τι είναι γιατί τελικά το δικό μου δεν είχε θύρα ethernet. Και μου έδωσαν αυτοί έναν adaptor δώρο. Μου είχαν πει και τηλεφωνικά ότι είχε. Δεν πειράζει.

alkisg

Προσοχή αν χρησιμοποιείτε USB LAN adapters ως κάρτες δικτύου για LTSP servers, αυτές να είναι USB3 και όχι USB2.
Παράδειγμα: https://www.skroutz.gr/c/668/usb-hub/f/451054_856476/USB-3-0-Ethernet.html?order_by=pricevat&order_dir=asc

bright

Ευχαριστώ πάρα πολύ Άλκη, usb3 είναι. Το βάζω και εδώ για επιβεβαίωση μιας και είμαι άπειρη.
Εντάξει δεν είναι;

alkisg

Ναι μια χαρά φαίνεται. Όταν τελικά το χρησιμοποιήσεις σε εργαστήριο, κάνε και μια μέτρηση ταχύτητας δικτύου μέσω Επόπτη, για να μας πεις την πραγματική ταχύτητα που πιάνει:

https://ts.sch.gr/wiki/linux/epoptes/lan-benchmark/

bright

Σε ευχαριστώ πολύ. Θα το κάνω από εβδομάδα όμως. Μπορώ να κάνω την εγκατάσταση από το σπίτι και να ολοκληρώσω στο σχολείο; Δεν θυμάμαι αν θα χρειαστώ τους κωδικούς της σχολικής μονάδας ώστε να φροντίσω να είναι κάποιος εκεί να μου τους δώσει.

alkisg

Μπορείς να ολοκληρώσεις την εγκατάσταση στο σπίτι, μέχρι και να μπουτάρεις μέσω δικτύου κάποιον άλλον Η/Υ που τυχαίνει να έχεις.
Στη συνέχεια όταν αλλάζουμε υποδίκτυο (δηλαδή το πάμε στο σχολείο) το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαναγίνει το βήμα ρύθμισης δικτύου μέσα από τη Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ.
Δεν χρειάζονται οι κωδικοί του λογαριασμού ΠΣΔ του σχολείου.

bright

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Άλκη!