Αλλαγή ονοματεπώνυμου και password απο τους ίδιους τους μαθητές

Ξεκίνησε από pfan, 02 Νοε 2021, 01:31:56 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

pfan

Υπάρχει η επιλογή οι μαθητές να αλλάξουν το ονοματεπώνυμο τους αλλά και το password από τους client?
Είναι χρήσιμο γιατί λόγω covid τους έχουμε βάλει σε σταθερές θέσεις και θέλουμε να φαίνονται τα επίθετα. Επίσης τα παιδιά ζητάνε να αλλάξουν το password ώστε να μην μπορούν να μπαίνουν άλλοι στους χρήστες τους.
Πύρζα Φανή
Καθηγήτρια Πληροφορικής

alkisg

Φανή ετοίμασα μια πρώτη υλοποίηση και στην εγκατέστησα. Επιπλέον χρειάστηκε και η εξής γραμμή στο ltsp.conf:

Κώδικας: Bash
POST_INIT_REMOTEAPPS="ltsp remoteapps --register users-admin mate-about-me"


Έτσι τώρα (αφού κάνεις επανεκκίνηση clients) αν οι χρήστες πάνε στο κεντρικό μενού → Σύστημα → Διαχείριση συστήματος → Χρήστες και ομάδες, μπορούν να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης και το εμφανιζόμενο όνομά τους.
Ο νέος κωδικός πρόσβασης ενεργοποιείται άμεσα.
Για να ενεργοποιηθεί το εμφανιζόμενο όνομα, θα πρέπει ο administrator να τρέξει την εντολή `sudo ltsp initrd` από τερματικό ή από το μενού των sch-scripts, και να επανεκκινηθεί ο LTSP client.

Δες και πες αν είναι ΟΚ για να το ανεβάσω για όλους.

mandarinos

#2
Καλημέρες!

Να προσθέσω ότι η αλλαγή συνθηματικού από τερματικό μαθητή γίνεται και στο Linux Mint Cinnamon 20.3 (η πιό πρόσφατη έκδοση, γιά όσους-ες το χρησιμοποιούν), αλλά ως εξής:

(1) Προσθέτουμε στο ltsp.conf την εντολή που έγραψε ο Άλκης. (Την: POST_INIT_REMOTEAPPS= , κλπ.)

(2) Ανοίγουμε τερματικό. Δίνουμε (δοκιμαστικά) την εντολή mate-about-me (να δούμε τί εννοεί ο Άλκης εδώ :)  ), αλλά μας απαντάει (πολύ λογικά, μιά που το desktop μας είναι Cinnamon) ότι θέλει εγκατάσταση το Mate control center.
Δίνουμε, λοιπόν, εντολή:

sudo apt install mate-control-center

Εγκαθίσταται - και σαφώς κάνουμε εξαγωγή ltsp image.

(3) Φτιάχνουμε έναν χρήστη-μαϊμού, γιά δοκιμές - επειδή ήδη η σχολική χρονιά βρίσκεται στη μέση της, και δεν θέλουμε ν' ανακατευτούμε με ήδη υπάρχοντες μαθητές-users. (Και μετά, τα γνωστά: Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ / Εξυπηρετητής / Εντολές LTSP / ltsp initrd.)

Τα παρακάτω, από διαχωριστικό σε διαχωριστικό, ΜΗΝ τα κάνετε, απλώς είναι (εγκυκλοπαιδικώς πως) ενημερωτικά γιά τη διαδικασία.
- - - - - - - - - - -
Πάμε στο τερματικό του χρήστη που φτιάξαμε, και δοκιμάζουμε από μενού: Preferences / Account details. (Προτιμήσεις / λεπτομέρειες χρήστη.) Μας ανοίγει ένα πινακάκι· όπου, όμως, βλέπουμε ότι ήδη έπρεπε να έχουμε δώσει ένα συνθηματικό στον δοκιμαστικό μας χρήστη. (Ενώ στην αρχική δημιουργία χρηστών το Mint δεν έχει απαιτήσεις, όλοι μπορούν να μην έχουν συνθηματικό - και ανήκουν αυτομάτως στην ομάδα nopasswdlogin.)
Τέλος πάντων, επανερχόμαστε στον server, δίνουμε ένα συνθηματικό της πλάκας διάφορο του null :)  , πχ 12345678, κάνουμε ξανά τα μαγικά μας με τη διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ, και ξαναπάμε στο τερματικό.
Reset, Preferences κτλ, αλλά ΔΕΝ πιάνει η αλλαγή συνθηματικού. (Βγάζει και σχετικό μήνυμα σε κόκκινο φόντο.)
- - - - - - - - - - -
Στον δοκιμαστικό μας χρήστη δίνουμε εξ αρχής συνθηματικό, κάνουμε "εξαγωγή" από τη Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ / ltsp initrd, κάνουμε reset το τερματικό του.

(4) Στο τερματικό μπαίνουμε με το όνομα / συνθηματικό του δοκιμαστικού μας χρήστη.
Πάμε, τώρα, στον server.
- Ανοίγουμε τον Επόπτη.
- Μαρκάρουμε το (ήδη ανοιχτό) τερματικό του δοκιμαστικού χρήστη, του οποίου θέλουμε ν' αλλάξουμε το συνθηματικό.
- Δεξί κλίκ, εκτέλεση, εκτέλεση εντολής.
- Δίνουμε: mate-about-me
- Μας βγάζει στον client του μαθητή ένα πινακάκι, όπου ο-πωσ-δή-πο-τε πρέπει (επάνω-επάνω) πρώτα να δώσουμε το παλιό συνθηματικό, και μετά να πατήσουμε authenticate. Και μετά, δίνουμε το νέο συνθηματικό κατά το δοκούν. (Επί 2 φορές, γιά να επιβεβαιώσουμε ότι όντως αυτό είναι.)

Αυτό ήταν!

Εφαρμόζουμε στα υπάρχοντα users των μαθητών.

Υγ 1: Μ' ένα απλό logout / login, είδα πως η αλλαγή συνθηματικού πιάνει αμέσως, δεν χρειάζεται reset / ltsp initrd. Δοκιμάστε το κι εσείς, όμως, γιά σιγουριά, μην τυχόν μου έχει ξεφύγει κάτι.

Υγ 2: Γίνεται και μαζική εκτέλεση της εντολής σε πολλούς clients.

Υγ 3: Εάν:
- ανοίξω τη διαχείριση χρηστών και ομάδων στον server (είπαμε, το Mint είναι ελαφρώς ιδιόρρυθμο, και καλύτερα να φτιάχνουμε users πρώτα από το δικό του μενού),
- φέρνω έναν-έναν μαθητή στον server, και τον βάζω ν' αλλάζει μόνος του το συνθηματικό του,
στη διαδικασία αυτή, το Mint δείχνει "ανεκτικότητα". Με την έννοια, ότι δεν σου ζητάει το παλιό συνθηματικό.

Σκεφθήτε πχ πόσες φορές έχετε ξεχάσει συνθηματικά από λογαριασμούς ημέηλς, και πχ η Γκούγκλ (γιά να σας αλλάξει το συνθηματικό) σας έπρηξε να δώσετε απάντηση σε κάποια ερώτηση ασφαλείας... που επίσης την έχετε ξεχασμένη! :D  Οπότε, η μή απαίτηση να δώσει ο χρήστης το παλιό του συνθηματικό, είναι μεγάλη διευκόλυνση.

Ωστόσο, εάν ο μαθητής έχει ξεχάσει το παλιό του συνθηματικό:
- είτε τον φέρνουμε απ' τον server,
- είτε αντιγράφουμε (ως admins) σε ασφαλές μέρος τα τυχόν αρχεία που έχει αφήσει στο /home/user του, σβήνουμε τον χρήστη του, και τον ξαναφτιάχνουμε πάραυτα.
Δεν είναι ανεπίλυτο το πρόβλημα αυτό, δηλαδή.