Γενικό Λύκειο > Γ΄ Λυκείου

Ποια γλώσσα θέλετε για την Γ΄ Λυκείου;

<< < (2/26) > >>

evry:

--- Παράθεση από: mikezante στις 20 Μαρ 2021, 11:50:36 πμ --- Η γλώσσα αυτή ομως δεν βολεύει για το πιο βασικό και απαραίτητο ζήτημα στα χρόνια που έρχονται: ανάλυση δεδομένων και μηχανική μάθηση.

--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτά αλλάζουν. π.χ. τώρα υπάρχει η Julia που είναι σαν την Python αλλά πολύ πιο γρήγορη. Η δύναμη της Python δεν είναι τα παραπάνω αλλά τα διδακτικά της πλεονεκτήματα πρώτα και μετά είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη γλώσσα σε Data Analysis / Machine Learning.
Άλλωστε πολλές εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί σε Python όπως Instagram, Dropbox και youtube. Είναι πλέον γενικού σκοπού.

Το Matlab δεν είναι ακριβώς γλώσσα και επίσης είναι εμπορικό και όχι δωρεάν, άρα πάμε σε Octave, αλλά ακόμα και τότε δεν συγκρίνεται σαν γλώσσα με Python/R/Javascript. Εκτός αν θέλεις να χειρίζεσαι εύκολα πίνακες και διανύσματα, όμως τότε μπορείς να πας στην R η οποία δεν θα έλεγα ότι είναι ότι καλύτερο για εκπαίδευση.


--- Παράθεση ---3) συμφωνώ απόλυτα στο ότι αρκεί ο μαθητής να μάθει μια γλώσσα, και από εκεί και πέρα ελίσσεται άνετα. Άρα μια «εύκολα» κατανοητή γλώσσα όπως Python ή Matlab θεωρώ ότι είναι ότι πρέπει.
(Εγώ έμαθα άνετα με τη σειρά:
ΓΛΩΣΣΑ -> Matlab -> C -> Java -> Python -> R -> PHP -> JavaScript)

--- Τέλος παράθεσης ---

Και κάτι άλλο με όλο το θάρρος και δεν το λέω επικριτικά. Αυτό που αναφέρεις επάνω είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα στην διδασκαλία του προγραμματισμού. Κάθε καθηγητής πιστεύει ότι ο τρόπος που έμαθε είναι ο σωστός. Όσοι έμαθαν με Pascal θεωρούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν και οι μαθητές του με Pascal .

Εσύ ξεκίνησες με Matlab οπότε δύσκολα θα αποβάλλεις κάποια ιδιώματά του.
Είμαι σίγουρος ότι θα ήταν βασανιστήριο η μετάβαση από Matlab σε Java όσον αφορά τη διαχείριση πινάκων διανυσμάτων κλπ  :(

dpa2006:
Καλησπέρα σε όλους,
Άλκη το έθεσες άριστα με τα IF....

Η Python εχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για Front End Web Design με τα κατάλληλα Frameworks και για Back End Web Desing.
για παράδειγμα:
https://realpython.com/tutorials/web-dev/
https://realpython.com/tutorials/front-end/

Όσον αφορά το VS Code δεν είναι το μόνο γραμμένο σε JavaScript σε JavaScript γράφτηκε και ο Atom που εξαγοράστηκε (μαζί με το Github από την MS)

https://atom.io/

Η Python μπορεί με τα κατάλληλα Frameworks να βοηθήσει.

Η JavaScript με τα δικά της Frameworks είναι επίσης πανίσχυρη.

Το Vue.JS έχει χρησιμοποιηθεί στο gloglossa και pseudoglossa.

Οι βιβλιοθήκες για HTML+CSS+JavaScript όπως η Bootstrap δίνουν ίσως ένα ελαφρύ προβάδισμα στην JavaScript...
Προσωπικά θα δώσω προβάδισμα στη Python για τις "άπειρες" δυνατότητες που δείχνει να έχει(μη παρεξηγήσετε τα εισαγωγικά, σημαίνουν πως δεν υπάρχει ουσιαστικά άπειρο...)
Η Python μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με Βάσεις Δεδομένων,Δομές Δεδομένων, Web και Desktop εφαρμογές.ps:
ένα λινκ που θεωρώ σημαντικό:
https://djangostars.com/blog/python-web-development/


ps2:
Μήπως κάποιος συνάδελφος γνωρίζει τι συμβαίνει στα Λύκεια της Κύπρου;
τι διδάσκονται σε Τεχνικά Σχολεία και τι σε Γενικά;

bugman:
Να μπει στο Pol και η Μ2000, να δώσω και εγώ μια ψήφο.

Νομίζω ότι το μάθημα της ΑΕΠΠ στηρίζεται σε βασικές αρχές και όχι ειδικά σε κάποια τεχνολογία. Η Μ2000 είναι η κατάλληλη γλώσσα για να διδαχθεί ο μαθητής τις απαραίτητες βασικές έννοιες.

Αν στο λύκειο μπει κατεύθυνση ειδικά για την πληροφορική τότε ας προστεθούν και οι c++ και javascript.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ:
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙ JAVASCRIPT KAI PYTHON και είμαι αρκετα σύμφωνος με τα περισσότερα από οσα διάβασα.
Επειδή η ερώτηση παραπέμπει μεν στο καινούριο που χρειάζεται οπωσδήποτε, εγώ όμως θα παρεμβάλλω απλά το επόμενο που χρειάζεται ΣΥΝΤΟΜΑ...
Αλκη πολυ  σωστα τα αν στην ψηφοφορια όπως και οι επιλογές, αλλά η αιτιολόγηση απο κάτω παραπέμπει τον αναγνώστη του θέματος σε αλλαγή γλώσσας (και καλά έκανες αφού αυτη είναι η άποψή σου). Οπότε ισως είναι διστακτικοι καποιοι να υποστηριξουν την υπάρχουσα Γλώσσα αφού οι περισσότερες συζητήσεις εδω πέρα δεν την ευνοουν...
εγω λοιπόν ως επόμενο θα ψηφίσω γλώσσα και εξηγώ γιατι, οπότε πριν προλαβετε όσοι δεν συμφωνείτε να αντιδρασετε, διαβάστε το:
1, μου αρέσει η υπαρξη ενος εργαλειου στα Ελληνικά για τον μαθητη του ελληνικού σχολείου. 22 χρόνια που την διδάσκω, ειδα πολλά παιδια να ξεκινουν απο αυτη και να ενθουσιάζονται με αυτο που λεγεται προγραμματισμός και να προχωράνε ευκολα στα επόμενα. επίσης είναι καλό για γενική παιδεία στα παιδια του σχολειου να παίρνουν μια εικονα με ενα ευκολο εργαλείο (εδω να ευχαριστησουμε εσένα Αλκη και όσους γενικα δημιουργήσαν αυτα τα εργαλεια και τα παιδια μπορουν και βλέπουν τι συμβαινει, διαφορετικα...)
2. το μαθημα εχει καταντήσει ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ανοργάνωτο με την υπαρξη 4 συγγραμμάτων και τοσης θεωριας που μάλιστα πολλά πράγματα επαναλαμβάνονται σε διαφορετικά βιβλία η και σε διαφορετικά κεφαλαια των ιδιων βιβλίων. τα παιδια δεν αγαπανε τοση πολυ και μαλιστα άκαρπη ισως θεωρια. ας γινεται σε μικρότερη ταξη
3. ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΨΗΦΙΖΩ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ( 1 ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ 1 ΑΣΚΗΣΕΩΝ )ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕς ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ
αν ωστοσο μιλάμε για αλλαγη γλώσσας νομιζω ότι ;όπως έγραψα και πιο πάνω. 1 Python 2 javascript.

alkisg:
@Δημήτρη, ευχαριστώ για την παρατήρηση. Είχα βάλει πρώτη τη ΓΛΩΣΣΑ για να μην την αδικήσω, αλλά ίσως έπρεπε να στείλω σε ξεχωριστό μήνυμα την εκφώνηση της ψηφοφορίας από την προσωπική μου γνώμη.

@evry, @dpa2006, συμφωνούμε σε όλα. Νομίζω όμως ότι είναι ευκαιρία για μια φορά η καημένη η Ελλάδα να επιλέξει το σωστό τρένο. Το καλύτερο για τους μαθητές, όχι αυτό που βολεύει τον καθένα μας:
Ζήτηση για remote javascript freelancers: 8.098
Ζήτηση για remote python freelancers: 3.630

...και νομίζω ότι η διαφορά θα αυξηθεί κατά πολύ. Ποιος θα ασχοληθεί να εγκαταστήσει Brython στον browser του όταν η Javascript είναι ήδη εκεί. Η Python στο backend πήγε να πάρει λίγο μερίδιο από την PHP, αλλά από τη στιγμή που μπήκε και η Javascript στο παιχνίδι, δεν νομίζω ότι έχει πια ελπίδες. Εγώ πιο πολύ ξέρω Pascal, shell και Python, αλλά και με την λίγη εμπειρία που απέκτησα σε Javascript, έχω ήδη μετανιώσει για τα χρόνια που επένδυσα στην Python και που τον Επόπτη δεν τον γράψαμε σε Javascript.


--- Παράθεση από: mikezante στις 20 Μαρ 2021, 11:50:36 πμ ---1) Στο poll δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν 3 διαφορετικές επιλογές για την ψευδογλωσσα.

--- Τέλος παράθεσης ---

Το βιβλίο της ΑΕΠΠ σχεδιάστηκε για την επιλογή "ΓΛΩΣΣΑ+Ψευδογλώσσα", το διδάξαμε έτσι τα πρώτα 17 χρόνια, μετά αποφασίστηκε μόνο "ΓΛΩΣΣΑ" στην Γ΄ τάξη και "Ψευδογλώσσα" στην Β΄ τάξη. Οπότε 3 επιλογές.

> Ανάλυση δεδομένων και μηχανική μάθηση

Γενικότερα όπου χρειάζεται ταχύτητα οι βιβλιοθήκες μπορούν να γράφονται σε low level γλώσσες και η χρήση τους να γίνεται σε high level. Δες εδώ: η R είναι 275-491 φορές πιο αργή από τη C++, ενώ η R+Rcpp μόνο 3.66-5.41 φορές πιο αργή. Αντίστοιχη επιτάχυνση μπορεί να γίνει και στην Javascript (όπως και στο Matlab με το Mex). Και σε παιχνίδια, το game engine πολλές φορές γίνεται σε C++ ενώ η περιγραφή του παιχνιδιού σε απλούστερη γλώσσα, βελτιστοποιώντας και την ταχύτητα εκτέλεσης και την ταχύτητα ανάπτυξης.

> Αυτά είναι όλα όνειρα

Το θέμα το ξεκίνησα επειδή κάτι ακούγεται, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες. Μπορεί να το μάθουμε εκ των προτέρων, μπορεί και εκ των υστέρων. Αν όμως υπάρχει μια ελπίδα να ακουστεί η γνώμη των καθηγητών, αξίζει να το προσπαθήσουμε.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση