cloning του σκληρού δίσκου με vista + ubuntu 10 ltsp

Ξεκίνησε από yiannis, 10 Νοε 2011, 09:37:30 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

yiannis

O server έχει μόλις 80gb hdd, και εγκατεστημένα vista και ubuntu 10.04 ltsp. Βρήκα έναν επιπλέον σκληρό δίσκο 120gb και παλεύω να κλωνοποιήσω τον πρώτο στον 2ο. Όποιο εργαλείο δοκίμασα δεν το κατάφερα. Τη μεγαλύτερη επιτυχία την είχα με το ghost 11, αλλά και πάλι, ενώ η κλωνοποίηση τελείωσε επιτυχώς, δεν ξεκινάει το grub. υποθέτω ότι φταίει το ότι άλλαξαν οι διαστάσεις των partitions. μπορώ με κάποιο linux live cd να το διορθώσω; Και πώς;

Ασχολήθηκα με το linux εδώ και λίγο καιρό και είμαι ακόμα αρχάριος!

Μια άλλη λύση που προσπάθησα ήταν να κλωνοποιήσω μόνο τα partitions του ubuntu στον μεγαλύτερο σκληρό και να αφήσω στον 80άρη μόνα τους τα vista. Αλλά ούτε εκεί τα κατάφερα :(

Χρησιμοποίησα gparted, minitool partition wizard, seagate diskwizard (δηλαδή acronis!) και ghost 11. Κανένα δεν μου έδωσε κάποιο λειτουργικό αντίγραφο... Αν κάποιος έχει κάποια ιδέα, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα.

Ευχαριστώ!

alkisg

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows
https://help.ubuntu.com/community/Grub2

Αν δεν το καταφέρεις ούτε με το boot repair, μπες με το Live CD και έλα από το IRC να το δούμε με απομακρυσμένη βοήθεια.

Για την περίπτωσή σου, μικρότερος δίσκος σε μεγαλύτερο, ένας πολύ απλός τρόπος είναι να μπουτάρεις με live CD και να δώσεις την εντολή
Κώδικας: shell
sudo dd if=/dev/sda of=dev/sdb

που θα αντιγράψει όλο το δίσκο sector προς sector με όλα τα partitions κτλ, οπότε θα μπουτάρει με τη μία, και κάνεις ό,τι resize θες στη συνέχεια.
Πρόσεξε μόνο sda να είναι ο 80ρης, και επίσης να μην έχεις προσαρτήσει κανέναν από τους δύο.

yiannis

Ευχαριστώ πολύ!
Θα τα δω και θα επανέλθω με νεότερα!

yiannis

Παράθεση από: alkisg στις 10 Νοε 2011, 09:46:08 ΠΜ
που θα αντιγράψει όλο το δίσκο sector προς sector με όλα τα partitions κτλ, οπότε θα μπουτάρει με τη μία, και κάνεις ό,τι resize θες στη συνέχεια.

Πριν αποκτήσω τον 120άρη δίσκο, είχα δοκιμάσει να αλλάξω το μέγεθος των partitions στον 80άρη. Το κακό είναι ότι αυτά του ubuntu δεν μπορούσαν να αλλάξουν μέγεθος! Και με gparted live cd 0.9.x και με minitoool partition wizard live cd! Ενώ το partition με τα windows μπορούσα να το μικρύνω κανονικά! Φταίει που είναι logical partitions; Δεν κατάλαβα...

Τελικά δοκίμασα με το Boot Repair live CD, που μου φάνηκε η πιο απλή λύση, αλλά μου έβγαλε ένα μήνυμα λάθους. Κάτι σχετικό με το ότι δεν βρίσκει ένα image, δεν σημείωσα ακριβώς το μήνυμα. Προχώρησε μετά, μου έβγαλε άλλο μήνυμα ότι ολοκλήρωσε τη διόρθωση, αλλά και πάλι δεν bootαρε :( Ίσως δεν έχει γίνει και σωστά το cloning. Τώρα που το θυμήθηκα, μου έβγαλε το ghost ένα σφάλμα στο filesystem του ubuntu, αλλά προχώρησα με την κλωνοποίηση.

Σας ζαλίζω με όλα τώρα, το ξέρω. Το κακό είναι ότι με linux τώρα άρχισα να ασχολούμαι, και δεν νιώθω καθόλου άνετα. Τέτοιες εργασίες σε περιβάλλον windows μου φαίνονται εύκολες! Αλλά εδώ είναι ένας καινούριος κόσμος...

yiannis

Τελικά γέμισε τελείως ο 80άρης ο σκληρός δίσκος και δε δουλεύει ούτε ο server. Μου βγάζει ένα μήνυμα πάνω δεξιά στην οθόνη με τους χρήστες, που λέει:

Πρόβλημα εγκατάστασης! Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για τη διαχείριση ενέργειας του GNOME δεν έχουν εγκατασταθεί σωστά. Επικοινωνείστε με το διαχειριστή του συστήματος

Δεν δεν μπορώ να κάνω login!!!! Και δε φαίνεται να φορτώνει GNOME αλλά άλλο γραφικό περιβάλλον!

Την πάτησα. Καμία βοήθεια;;;

alkisg

Από το μενού του grub, επίλεξε recovery mode. Μετά διάλεξε root mode. Και μετά σβήσε την cache των πακέτων:
apt-get clean


Αυτό λογικά θα σου δώσει κάποιον ελεύθερο χώρο ώστε να μπορείς να μπεις και να σώσεις το σύστημα. Τον ελεύθερο χώρο από κονσόλα τον βλέπεις με την εντολή df -h.

yiannis

Ευχαριστώ για το χρόνο σου Άλκη!
Θα το δοκιμάσω αύριο το πρωί και θα επανέλθω.
Να 'σαι καλά!

apapakL

Μια ακόμη ιδέα: Να μεταφέρεις το αρχείο /opt/ltsp/images/i386.img του εικονικού δίσκου των ltsp clients για ακόμα περισσότερο χώρο. Ειδικά αν έχεις εικονικό δίσκο για fat clients... Αν καταφέρεις και σώσεις το σύστημα το μεταφέρεις πίσω.

yiannis

Παράθεση από: apapakl στις 16 Νοε 2011, 12:59:04 ΠΜ
Μια ακόμη ιδέα: Να μεταφέρεις το αρχείο /opt/ltsp/images/i386.img του εικονικού δίσκου των ltsp clients για ακόμα περισσότερο χώρο. Ειδικά αν έχεις εικονικό δίσκο για fat clients... Αν καταφέρεις και σώσεις το σύστημα το μεταφέρεις πίσω.

Υποθέτω ότι εννοείς με ένα live CD σε ένα δεύτερο σκληρό, έτσι;
Ευχαριστώ!

ΥΓ: Τι το 'θελα το linux τώρα στα γεράματα; :Ρ

yiannis

#9
Δοκίμασα με recovery mode, αλλά δε βλέπω καμία επιλογή για root mode. Βγάζει κάποιο λάθος...
Έκανα εκκίνηση με ubuntu 10 live CD. Για κάποιον περίεργο λόγο που δεν κατάλαβα, δεν μπορώ να κάνω mount τους σκληρούς δίσκους! Έτσι δεν κατάφερα να μετακινήσω το i386img που πρότεινε ο apapakl.

Μετά απ' αυτό, είπα να δοκιμάσω την αρχική λύση του Άλκη και να κλωνοποιήσω τον 80αρη στον 120άρη με "sudo dd...".
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία:
sudo dd if=/dev/sda of=/dev/sdb
156301488+0 records in
156301488+0 records out
80026361856 bytes (80 GB) copied, 7433.6 s, 10.8 MB/s
Θα αλλάξω σκληρούς να δω αν ξεκινάει κανονικά...

yiannis

Λοιπόν, η κλωνοποίηση πέτυχε!! Ξεκινάει κανονικά από τον 120άρη, με το γνωστό μήνυμα λάθους που είπα πριν. Τώρα με gparted δοκιμάζω να κάνω resize το partition του ubuntu, για να αποκτήσει ελεύθερο χώρο και θα δω.

Μετά από το resize θα χρειαστεί να κάτω κάτι με το grub για να ξεκινήσει; Ή δε θα έχω πρόβλημα;

yiannis

Παράθεση από: yiannis στις 18 Νοε 2011, 11:43:12 ΠΜ
Μετά από το resize θα χρειαστεί να κάτω κάτι με το grub για να ξεκινήσει; Ή δε θα έχω πρόβλημα;

Τελείωσε και το resize και boot-αρε κανονικά!!! Με κάποια καθυστέρηση την πρώτη φορά, αλλά μετά όλα καλά! Έτσι, τώρα το partition του ubuntu έχει περί τα 35GB ελεύθερα!

Άλκη, με έσωσες. Ευχαριστώ πολύ :) :) :)

Η μόνη μου απορία είναι τι διαφορετικό έκανε η εντολή που μου είπες, σε σχέση με τα προγράμματα τύπου ghost, acronis κλπ και δούλεψε...

alkisg

Έχω χρόνια να δουλέψω ghost και acronis, αλλά θεωρητικά το disk to disk τους θα έπρεπε να δουλεύει, αν δεν δούλεψε προφανώς θα είναι κάποιο bug τους.
Η dd αντιγράφει όλο το δίσκο, και έτσι δουλεύει σε όλες τις περιπτώσεις ανεξάρτητα από τα εγκατεστημένα λειτουργικά και τα partitions του δίσκου. Τα αρνητικά της είναι ότι (1) τρώει πολύ χρόνο επειδή αντιγράφει και τις άδειες περιοχές του δίσκου, και (2) δεν μπορεί να κάνει αντιγραφή προς μικρότερο δίσκο.

yiannis

Έπρεπε να δοκιμάσω και το clonezilla μήπως έβλεπα καλύτερο αποτέλεσμα. Την επόμενη φορά :)
Το κακό και με το clonezilla είναι ότι δεν μπορείς να κλωνοποιήσεις σε μικρότερο partition.
Ευχαριστώ και πάλι!