Windows 2000 Server σε νέο εργαστήριο και άλλα

Ξεκίνησε από ale3andro, 27 Οκτ 2010, 01:35:06 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ale3andro

Συνάδελφοι καλησπέρα,
είμαι υπεύθυνος σε ένα καινούργιο εργαστήριο στο οποίο έχω εγκαταστήσει σε dual boot Ubuntu 10.04 LTS και Windows 7.
Με το Ubuntu δεν έχω πρόβλημα καθώς έχω ρυθμίσει ένα μηχάνημα να κατεβάζει τις ενημερώσεις και όλα τα υπόλοιπα να τις παίρνουν από αυτό (ώστε να κερδίζουμε σε bandwidth). Επίσης όταν χρειάζομαι  να εγκαταστήσω κάποια νέα εφαρμογή την εγκαθιστώ από ssh οπότε δεν χρειάζεται καν να πάω σε κάθε μηχάνημα (σε συνδυασμό μάλιστα με wake-on-lan μπορώ να κάνω την διαχείριση από ένα pc για όλο το εργαστήριο χωρίς καν να σηκωθώ).
Θα ήθελα όμως να διερευνήσω την δυνατότητα να κάνω κάτι αντίστοιχο με τα Windows 7 μηχανήματα του εργαστηρίου.
Απορία πρώτη: Μόλις ανοίξω ένα pc βγαίνει το grub και έχει ως default επιλογή το Ubuntu. Υπάρχει δυνατότητα να του πω να κάνει reboot χωρίς grub αλλά με επιλογή που θα του δώσω εγώ πριν κλείσω (και φυσικά αυτό να γίνει μόνο για την επόμενη εκκίνηση). Πχ να του πω την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις πήγαινε κατευθείαν στην επιλογή 5 του μενού του grub (χωρις να βγάλεις menu με αντίστροφη μέτρηση) και από εκεί και πέρα (για κάθε επόμενη εκκίνηση) να ξεκινάς κανονικά με το menu του grub.
Απορία δεύτερη: Με δεδομένο ότι ο server του εργαστηρίου είναι παλιός (Windows 2000 Server) και δεν αλλάχθηκε μαζί με το υπόλοιπο εργαστήριο, μπορώ να κάνω κάτι για μαζικά updates με Windows 7 clients και 2000 Server? Διάβασα αυτό το post του Άλκη για Windows Deployment Services και WSUS αλλά μπορούν να γίνουν αυτά από Windows 2000 Server σε clients με Windows 7? Προσωπικά το βλέπω λίγο χλωμό αλλά μήπως τελικά υπάρχει τρόπος; Πάντως αν δεν υπάρχει τρόπος αξιοποίησης του, καλύτερα να τον βγάλω τελείως (να μην μου πιάνει και χώρο).
Επίσης τι δικαιώματα δίνετε στους χρήστες στα εργαστήρια σας; Σκέφτομαι να κόψω τα δικαιώματα για αλλαγή wallpaper και δημιουργία/διαγραφή εικονιδίων από την επιφάνεια εργασίας. Καμμιά άλλη πρόταση;

denix

ΠαράθεσηΑπορία πρώτη: Μόλις ανοίξω ένα pc βγαίνει το grub και έχει ως default επιλογή το Ubuntu. Υπάρχει δυνατότητα να...
Υπάρχει. Εμένα μου βγάζει από το ΓΠΕ πού θέλω να επανεκκινήσει. Με ssh δεν ξέρω να σου πω. Κάνε υπομονή μέχρι αύριο το πρωί που θα δει το μήνυμα ο Άλκης.
ΠαράθεσηΠάντως αν δεν υπάρχει τρόπος αξιοποίησης του, καλύτερα να τον βγάλω τελείως (να μην μου πιάνει και χώρο).
Μπορείς να στήσεις Linux server. Για αυθεντικοποίηση. Ή και για αρχεία. Αν σηκώνει Γ2000 θα σηκώνει και Linux. Με ή χωρίς ΓΠΕ. (webmin rocks!!)
ΠαράθεσηΕπίσης τι δικαιώματα δίνετε στους χρήστες στα εργαστήρια σας; Σκέφτομαι να κόψω τα δικαιώματα για αλλαγή wallpaper και δημιουργία/διαγραφή εικονιδίων από την επιφάνεια εργασίας. Καμμιά άλλη πρόταση;
Υπάρχει κάπου μια συζήτηση περί αυτού. Εγώ δίνω πλήρη (users). "Καθένας είναι άρχοντας στο σπίτι του". Δεν είμαι υπέρ της πολιτικής περιορισμού των χρηστών. Τουλάχιστον αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Και στο λίνουξ δε βρήκα κάποιον. Σεβασμός και συνεργασία. Κάθε χρήστης το δικό του home. Κάθε χρήστης το δικό του pass. Ελευθερία - ανεξαρτησία - υπευθυνότητα. Προβλήματα τα 3 τελευταία χρόνια: ΜΗΔΕΝ. Κέρδος από συνεργατική - διερευνητική μάθηση: Ανεκτίμητο.

poursali

ale3andro σε ζηλεύω έχεις ένα εργαστήριο όνειρο.. καλά η αλήθεια για τα windows 7 δεν ζηλεύω ιδιαίτερα μιας και είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα έρθεις αντιμέτωπος με τα κλασικά προβλήματα τους.. αλλά να σε ρωτήσω κάτι. από ότι κατάλαβα έχεις stand-alone εγκαταστάσεις ubuntu... γιατί δεν δοκιμάζεις ltsp? το δουλεύω και πάει τέλεια, μόνο σε πολύ απαιτητικές εφαρμογές υπάρχει ένα πρόβλημα, αλλά με ένα gigabit switch και τους πολύ καλούς υπολογιστές που ήδη θα έχεις θα είναι παιχνιδάκι...
που έχεις οργανική; θέλεις να αλλάξουμε ;)
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

Χ.Μοτσενίγος

Παράθεση από: ale3andro στις 27 Οκτ 2010, 01:35:06 ΠΜ
Επίσης τι δικαιώματα δίνετε στους χρήστες στα εργαστήρια σας; Σκέφτομαι να κόψω τα δικαιώματα για αλλαγή wallpaper και δημιουργία/διαγραφή εικονιδίων από την επιφάνεια εργασίας. Καμμιά άλλη πρόταση;

Μετά από διάφορους πειραματισμούς και εφαρμογή διαφόρων Θεωριών όσον αφορά στην ελευθερία των μαθητών - χρηστών σε ένα δίκτυο κατέληξα τα τελευταία χρόνια στο εξής:
Πολύ "αυστηρή" πολιτική στους users. Δεν βλέπουν καν τον πίνακα ελέγχου στα Windows, δεν μπορούν να αλλάξουν αρχική σελίδα στο browser, δεν μπορούν να σβήσουν εικονίδια ή να αλλάξουν wallpaper, δεν δεν δεν.....

Οι λόγοι που με οδήγησαν στο σταδιακό είναι αλήθεια "σφίξιμο των λουριών" είναι ότι διαπίστωσα πως κάποια παιδιά ασχολούντουσαν συνεχώς με τα wallpapers και τα υπόλοιπα και μερικά από αυτά προσπαθούσαν μάλιστα να εντυπωσιάσουν τους υπόλοιπους βάζοντας διάφορα απίθανα πράγματα σαν wallpapers, μέχρι και ....άσεμνες φωτό που έφερναν σε στικάκι.  ;D

Λόγω του ότι πρώτον έτρωγα πολύτιμο χρόνο με κάτι τέτοιες καταστάσεις, δεύτερον μπαινουν κι άλλοι καθηγητές στο εργαστήριο και δεν μπορώ να έχω πλήρη εποπτεία του τι γίνεται ανά πάσα στιγμή και τρίτον δεν θεωρώ επικοδομητικές όλες αυτές τις ασχολίες ούτε για μένα ούτε για τα παιδιά απόφάσισα να βάλω κάποια σοβαρά όρια.

Ίσως κάποιοι να τα χαρακτηρίσουν υπερβολικά τα όρια αυτά αλλά δε νομίζω ότι τα παιδιά του Γυμνασίου υπάρχει περίπτωση να θεωρήσουν τον υπολογιστή "δικό τους" επειδή έβαλαν ένα wallpaper και να δουλέψουν με πιο πολύ όρεξη. Έτσι κι αλλιώς το 99% έχει υπολογιστή και στο σπίτι, προσωπικό ή οικογενειακό, δεν ζούμε στη δεκαετία του '90 πια.

Από την άλλη δεν κάθομαι να τονίσω στα παιδιά ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε wallpaper, ή να σβήσετε εικονίδια κλπ κλπ. Συνήθως δε με ρωτάνε κιόλας γιατί ασχολούμαστε με άλλα πράγματα στο εργαστήριο, δεν υπάρχει νεκρός χρόνος ώστε να θελήσει κάποιος να "παίξει" με τα παραπάνω. Κι αν θελήσει κάποιος να πειράξει κάτι τότε θα πει ότι δε δουλεύει και χαζεύει στο μάθημα άρα τον επαναφέρω στην τάξη!  ;)

Φυσικά που και που άρω κάποιους περιορισμούς αν θέλω να δείξω κάτι (πχ αλλαγή ανάλυσης οθόνης) αλλά σε γενικές γραμμές προσπαθώ να έχω τον έλεγχο της καταστασης στο εργαστήριο και με οπτική επαφή (όταν κάνουν μια εργασία δεν αράζω αλλά παρακολουθώ την πρόοδο του καθενός)  αλλά και με εφαρμογή group policy.

Εξαρτάται τελικά από το τι σου βγαίνει καλύτερα, πως μπορεις να αποδόσεις καλύτερα στο συγκεκριμένο περιβάλλον που βρίσκεσαι δηλαδή. Αυτό το βρήκα δια της πειραματικής γιατί ως γνωστόν πολλές φορές άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη.

Να πάρε τη Διαμαντοπούλου για παράδειγμα  θεωρητικά εγκαινιάζει το ψηφιακό σχολείο και πρακτικά καταργεί την Πληροφορική από το Λύκειο.  :D (Δεν κρατήθηκα και το πέταξα το καρφί μου τελικά)

ale3andro

@denix
Στο συστεγαζόμενο (στο Λύκειο που είμαι τοποθετημένος) Γυμνάσιο που συμπληρώνω ωράριο έχει επίσης νέο εργαστήριο (ίδιων προδιαγραφών) αλλά με ακόμη πιο παλιό Server (από την εποχή των εργαστηρίων του Οδυσσέα). Εκεί το ξήλωσα το Windows 2000 Server και έβαλα Ubuntu 10.04 Server και από το Webmin έφτιαξα ένα Samba shared folder για όλο το δίκτυο αλλά ως εκεί. Για τα υπόλοιπα θέλει περισσότερο διάβασμα  και κυρίως περισσότερο ελεύθερο χρόνο στο σχολείο, κάτι που είναι σχεδόν ουτοπικό όταν είσαι τοποθετημένος σε 3 σχολεία (και έχεις να κάνεις με 3 διαφορετικά εργαστήρια).
Δεν ξεκαθάρισα όμως στο προηγούμενο μήνυμα ότι δεν έχω λογαριασμό για κάθε χρήστη. Ένας λογαριασμός ανά PC, οπότε μπαίνουν οι μαθητές αλλάζουν wallpapers, αποθηκεύουν αρχεία στην επιφάνεια εργασίας και γενικά γίνεται ένα μπάχαλο για τον επόμενο χρήστη του PC. Αν κάνω ένα λογαριασμό ανά μαθητή φαντάζομαι ότι θα γεμίσει ο σκληρός με personal folders από χρήστες (αν και γενικά τους έχω βάλει να κάθονται σε συγκεκριμένα PCs). Για roaming profiles δεν έχω server ούτε μεγάλο σκληρό (που φαντάζομαι ότι χρειάζεται για τέτοιες περιπτώσεις). Οπότε ο ένας λογαριασμός ανα PC μου φαίνεται μονόδρομος για το εργαστήριο, οπότε αναγκαίες και μερικές ρυθμίσεις από το Group Policy για να μην αφήνω αλλαγή wallpaper και read-only Desktop).
@poursali
Ναι έχω stand-alone Ubuntu. Δεν δοκιμάζω LTSP γιατί χωρίς server (για Gigabit switch ούτε λόγος φυσικά  :) ) δεν θα λειτουργήσει...
Όσο για οργανική, ούτε λόγος... Σε καλή "διάθεση" και ας είμαι στον 6ο χρόνο από τον διορισμό και στον 3ο στην ίδια περιοχή μετάθεσης .
@X.Μοτσενίγος
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου για "αυστηρές" πολιτικές. Θέλεις να κάνεις μια αναλυτική λίστα με όλα όσα απαγορεύεις για να πάρω μια ιδέα;

alkisg

Παράθεση από: ale3andro στις 27 Οκτ 2010, 01:35:06 ΠΜ
Υπάρχει δυνατότητα να του πω να κάνει reboot χωρίς grub αλλά με επιλογή που θα του δώσω εγώ πριν κλείσω (και φυσικά αυτό να γίνει μόνο για την επόμενη εκκίνηση).
Το να αλλαξεις την default επιλογή του grub μέσα από το Linux είναι πολύ εύκολο, απλά καλείς την grub-set-default.
Από Windows όμως δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να αλλαχθεί.

Μια εναλλακτική που εφάρμοσα σε ένα σχολείο ήταν να βάλω pxemenu και να επιλέγω από τον server τι λειτουργικό θα μπουτάρει ο κάθε client, αλλάζοντας τα defaults on-the-fly όποια στιγμή ήθελα. Ίσως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον παλιό σου server και γι' αυτό. Περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το θέμα:
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2828.0

Για WSUS κτλ με Windows 2000 server και Windows 7 clients, πρέπει να γίνεται, αλλά δεν ασχολήθηκα πέρα από ένα proof of concept στήσιμο που είχα κάνει κάποτε, ούτε θέλω να ασχοληθώ μέχρι να δωθεί νόμιμα αυτή η δυνατότητα, δηλαδή να έχουν όλα τα σχολεία server εκδόσεις με τον αντίστοιχο αριθμό TS licenses καθώς και corporate editions για τους σταθμούς εργασίας, ώστε να δουλεύει σωστά το sysprep. Ως τότε προσωπικά δεν έχω καμία όρεξη να ασχοληθώ με αυτοματοποίηση της εγκατάστασης + βέλτιστες ρυθμίσεις για εργαστήρια με Windows.

(btw ένας πολύ βολικός τρόπος είναι με τα Windows σε VM το οποίο παίζει πάνω από LTSP, έτσι θα μπορούσαν όλα τα εργαστήρια της χώρας να χρησιμοποιούν το ίδιο virtualbox image ανάλογα με τη βαθμίδα τους και να μη χρειάζεται κανένας υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ να κάνει ποτέ εγκατάσταση Windows, αλλά κι αυτό απαγορεύεται λόγω αδειών χρήσης)

Παράθεση από: ale3andro στις 27 Οκτ 2010, 01:35:06 ΠΜ
Επίσης τι δικαιώματα δίνετε στους χρήστες στα εργαστήρια σας; Σκέφτομαι να κόψω τα δικαιώματα για αλλαγή wallpaper και δημιουργία/διαγραφή εικονιδίων από την επιφάνεια εργασίας. Καμμιά άλλη πρόταση;
Προσωπικά δεν κόβω κανένα δικαίωμα, αφού δεν ενοχλούν τους υπόλοιπους χρήστες (ανά δύο έχουν δικό τους home directory) δεν με απασχολεί τι κάνουν στο λογαριασμό τους. Από θέμα προσοχής και ανήθικων εικόνων δεν είχα ακόμα κάποιο πρόβλημα με τους μαθητές. Επίσης στο Ubuntu η επαναφορά όλων των ρυθμίσεων είναι απλά μια εντολή, οπότε ακόμη και να καταφέρουν να χαλάσουν κάτι δεν με ενοχλεί...

ale3andro

@alkisg
Δεν θέλω να αλλάζω το default μόνιμα, απλά μόνο για την επόμενη επανεκκίνηση και μετά να γυρνάει (αυτόματα) στην επιλογή που είχε. Πριν λίγο το βρήκα (είναι το grub-reboot).
Αυτό πάντως δείχνει πολύ ενδιαφέρον! Θα το δοκιμάσω...
Όσον αφορά τα Windows και τα updates μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσω...

alkisg

Παράθεση από: ale3andro στις 27 Οκτ 2010, 06:17:30 ΜΜ
Όσον αφορά τα Windows και τα updates μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσω...
Αν δεν έχεις όρεξη να στήσεις WSUS, μπορείς τουλάχιστον να βάλεις στον server το squid ώστε να κάνει caching και να γλυτώνεις bandwidth.

ale3andro

@alkisg
Χρησιμοποιώ ήδη το squid στο εργαστήριο (όχι στον server, σε ένα παλιό Ubuntu pc) για να "κόβω" ανεπιθύμητες σελίδες.
Διαβάζοντας όμως στο internet για τη δυνατότητα caching των windows updates σχημάτισα την εντύπωση ότι δεν δουλεύει έτσι απλά. Θέλει κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις...
Όπως και να έχει ευχαριστώ!

@X.Μοτσενίγος
Πήρα το ΠΜ σου αλλά δεν μπορώ να σου απαντήσω! (έχεις απενεργοποιήσει τη δυνατότητα να σου στέλνουν ΠΜ?)