Εγκατάσταση Ubuntu 24.04 σε server που έχει ήδη Windows 11

Ξεκίνησε από falexakos, Χθες στις 09:47:37 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

falexakos

Υπάρχει πουθενά κανένας σχετικός οδηγός; Οι "κλασικές" πια οδηγίες εδώ, δεν καλύπτουν την περίπτωση που έχουμε ήδη Windows 11 στο μηχάνημα που θέλω να χρησιμοποιώ ως dual boot server και μάλιστα -τα Windows- έχουν "πιάσει" όλον τον δίσκο (ένα μόνο partition). Επειδή λοιπόν ... είμαστε και κάποιας ηλικίας και ξεχνάμε: Παίζει repartitioning με το GParted ή αλλιώς, χωρίς να χαλάσει η εγκατάσταση Windows; 
Thanks anyway.
"Be ashamed to die until you have won some victory for humanity."
Horace Mann (USA, 1796–1859)

evry

Σίγουρα γίνεται, θυμάμαι ότι το είχα κάνει πριν καιρό.
Αυτό που θέλει προσοχή είναι πρώτα να απενεργοποιήσεις το fast startup και το bitlocker, και μετά να κάνεις shrink το δίσκο
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

alexxtasi

Καλησπέρα,
οι οδηγίες καλύπτουν το πιο σύνηθες use-case που είναι η εγκατάσταση standalone  ltsp server, γιαυτό δεν καλύπτουν αυτήν την περίπτωση (ή τουλάχιστο αυτό γνωρίζω...).

Στην περίπτωση που στον δίσκο υπάρχουν και windows, στο σημείο Ρύθμιση του δίσκου, θα εμφανιστεί διάλογος με μια επιπλέον επιλογή: "Install Ubuntu Mate alongside other partitions -- You can choose your operating system during boot."

Δυστυχώς ο installer κρασάρει σε αυτήν την επιλογή ... οπότε θα δοκιμάσω με το Gparted και θα επανέλθω ;)

falexakos

Παράθεση από: evry στις Χθες στις 02:06:19 ΜΜΣίγουρα γίνεται, θυμάμαι ότι το είχα κάνει πριν καιρό.
Αυτό που θέλει προσοχή είναι πρώτα να απενεργοποιήσεις το fast startup και το bitlocker, και μετά να κάνεις shrink το δίσκο
Εννοείς απ' το BIOS; Επίσης BitLocker δε νομίζω να υπάρχει στο εν λόγω PC.

"Be ashamed to die until you have won some victory for humanity."
Horace Mann (USA, 1796–1859)

evry

Δεν θυμάμαι καλά, θυμάμαι μόνο ότι με είχε ταλαιπωρήσει  :laugh:
Νομίζω ότι είναι στα Power Options στα Windows, όχι στο bios
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr