Γενικός σχολιασμός θεμάτων

Ξεκίνησε από gpapargi, 04 Ιουν 2026, 08:23:29 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

tsak

ΠαράθεσηΔεν είναι εύκολο να τους αφήσεις κομμάτια έξω. Και τελικά η ανταμοιβή τους είναι πάρα πολύ μικρή, καθώς μερικές φορές οι ερωτήσεις είναι τέτοιες, που τις ίδιες μονάδες μπορούν να τις πάρει και κάποιος  που τα διάβασε κατά τύχη την τελευταία μέρα. Σαφώς βέβαια και αυτό είναι ένα από τα κομμάτια που πρέπει να αποδεχτούμε στην εξεταστική διαδικασία. Τέλειο δεν μπορεί να είναι ποτέ κάτι.
Νομίζω όμως ότι στην παρούσα μορφή οι ερωτήσεις ανάπτυξης, αποτελούν ένα αγκάθι για την προετοιμασία των παιδιών, τα οποία κουράζονται πάρα πολύ για να την μάθουν.

Τόσο απλά! Αλγοριθμική κάνουν, θα μπορούσαν να εστιάσουν οι θεματοδοτες σε πιο ουσιαστικά- πρακτικά πράγματα και εφ όλης της ύλης.

petrosp13

Ένα θετικό είναι ότι οι ερωτήσεις ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια είναι μέσα από "χρήσιμα" κομμάτια της Πληροφορικής και όχι κάτι ανούσιο

Ακόμα θυμάμαι το Τυπικό και το Συντακτικό το 2018 και εκνευρίζομαι
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

pgrontas

Συμφωνώ σε πολλά. Ουδείς άσφαλτος που είχε πει και μια αοιδός (που τελικά είναι σωστό από ό,τι έχω ακούσει).

Κυρίως η ενόχληση μου αφορά κάποιους που μπαίνουν και ξεκινάνε γράφοντας αλγόριθμος ή που στριμώχνουν τη θεωρία στο τέλος λες και το μάθημα δεν έχει κάποια ροή. Και όταν σου λένε οι μαθητές ότι τελικά έχει νόημα να τα κάνεις με τη σειρά, ε αυτό πρέπει να το υπερασπιστείς. 

Όσο για την ταξινόμηση το point ήταν ότι η παπαγαλία καλλιεργείται με πολλούς τρόπους και όχι μόνο από τη θεωρία.
Έτσι μπορεί κάποιος μαθητής να μην έχει αλγοριθμική σκέψη και παρ'ολα αυτά να πιάσει μια ταξινόμηση χωρίς να καταλαβαίνει πώς αυτή λειτουργεί.

Το κλείνω εδώ. Όταν έχω μια πιο συνολική εικόνα θα γράψω και κάποια πράγματα από τη διόρθωση.

Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

petrosp13

Παράθεση από: pgrontas στις 10 Ιουν 2026, 10:12:28 ΜΜΌσο για την ταξινόμηση το point ήταν ότι η παπαγαλία καλλιεργείται με πολλούς τρόπους και όχι μόνο από τη θεωρία.
Έτσι μπορεί κάποιος μαθητής να μην έχει αλγοριθμική σκέψη και παρ'ολα αυτά να πιάσει μια ταξινόμηση χωρίς να καταλαβαίνει πώς αυτή λειτουργεί.

Γι'αυτό επέμενα από την πρώτη στιγμή φέτος ότι τα θέματα είναι ευκολότερα από πέρσι
Υπήρχαν πάρα πολλά ερωτήματα που θα μπορούσαν να παπαγαλιστούν από παιδιά που δεν έχουν δουλέψει αρκετά τον προγραμματισμό ή δεν τον καταλαβαίνουν
Όλο το 4ο θέμα θα μπορούσε να έχει σχεδόν παπαγαλιστεί, έχουν ζητηθεί πάρα πολλές φορές παρόμοια πράγματα, ενώ το περσινό θέμα ήθελε ένα επίπεδο παραπάνω σε κατανόηση και πρακτική
Στο τρίτο θέμα υπήρχε το ξάφνιασμα της Όσο με Πίνακα, αλλά και πάλι, υπήρχε φρουρός, έλεγχος εγκυρότητας και ποσοστό, όταν πέρσι είχαμε εμφωλευμένη επανάληψη, με διπλή συνθήκη στην εσωτερική και τα 2 μικρότερα, δηλαδή κάποιος μπορεί άνετα να τα χαλάσει όλα από την κατανόηση της δομής του προγράμματος

Τεσπα, απόψεις είναι όλα αυτά

Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

ΣΧΟΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Θέλω να σας ενημερώσω για μία διαπίστωση από το 61βαθμολογικό βόρεια προάστια Αττικής 
Στα 30 γραπτά τετράδια που μου  αναλογούν για διόρθωση παρουσιάστηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα 
2 γραπτά στα 90
Αυτά έλυσαν σωστά το Γ θέμα και συγκεκριμένα το Γ4
3 γραπτά είχαν όλη την θεωρία σωστά 
Πολλά γραπτά κάτω από την βάση 
Τα σχόλια είναι δικά σας για το αν τα θέματα είναι ή δεν είναι δύσκολα 
Καθηγητής πληροφορικής ΠΕ20

petrosp13

Υπάρχουν δυο μεταβλητές που επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων
Η δυσκολία των θεμάτων και το επίπεδο των υποψηφίων
Το ότι το επίπεδο των μαθητών φθίνει κάθε χρόνο δεν συνεπάγεται ότι τα θέματα αυτά ήταν απαιτητικά
Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε την φθίνουσα πορεία του επιπέδου των μαθητών, θα καταλήξουμε σε αυτό το σημείο

Κάποτε δίναμε εξετάσεις 14 μαθήματα, ήταν πολλά.
Έγιναν 9, ήταν πάλι πολλά.
Έγιναν 7 για αρκετά χρόνια. Θεωρήθηκαν πολλά.
Πλέον είναι 4 και πάλι θεωρούνται πολλά και με μεγάλη ύλη.
Αν υπάρχουν πολλά γραπτά κάτω από την βάση με έτοιμους αλγορίθμους στο Δ θέμα, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά και δεν φταίνε τα θέματα για αυτό το φαινόμενο
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

evry

Παράθεση από: ΣΧΟΙΝΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ στις Χθες στις 08:40:22 ΜΜΘέλω να σας ενημερώσω για μία διαπίστωση από το 61βαθμολογικό βόρεια προάστια Αττικής
Στα 30 γραπτά τετράδια που μου  αναλογούν για διόρθωση παρουσιάστηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα
2 γραπτά στα 90
Αυτά έλυσαν σωστά το Γ θέμα και συγκεκριμένα το Γ4
3 γραπτά είχαν όλη την θεωρία σωστά
Πολλά γραπτά κάτω από την βάση
Τα σχόλια είναι δικά σας για το αν τα θέματα είναι ή δεν είναι δύσκολα
Όλα είναι σχετικά. Στο δικό μου βαθμολογικό των ΕΠΑΛ που είμαι φέτος μίλαγα με έναν βαθμολογητή και μου έλεγε ότι στο πακέτο έχει 15/30 πάνω από 80. Παίζει ρόλο από που είναι τα γραπτά.
Αυτοί που είχαν σε σένα κάτω από τη βάση θα είχαν κάτω από τη βάση σε οποιαδήποτε θέματα, όχι μόνο σε αυτά.
Αν κάποιος με αυτά τα θέματα δεν μπορεί να γράψει πάνω από 10 δε σημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το μάθημα;

Τέλος πάντων λέω πάλι ότι το ερώτημα εύκολα/δύσκολα θέματα είναι πλασματικό και μάλλον είναι το λάθος ερώτημα. Οι εξετάσεις είναι κατατακτήριες, δεν έχει σημασία. Ο αριθμός αυτών που θα περάσουν είναι συγκεκριμένος. Δεν θα αυξηθεί αν θα μπουν εύκολα θέματα. Ο ίδιος θα είναι. Απλά στην μια περίπτωση η εισαγωγή θα κριθεί στην πληροφορική και στην άλλη στην 'Εκθεση. Το θέμα είναι τι θέλουμε.
Για παράδειγμα φέτος όλα θα κριθούν στο τι έγραψαν στα Μαθηματικά και στο ΑΟΘ, συγκεκριμένα στο θέμα Δ, κατά τη γνώμη μου.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr