Γενικός σχολιασμός θεμάτων

Ξεκίνησε από gpapargi, 04 Ιουν 2026, 08:23:29 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

bageo

Υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλλει αν η πληροφορική είναι θετική επιστήμη ;;; Αν η πληροφορική έχει πολλά κοινά και στον τρόπο σκέψης - αντίληψης με τα μαθηματικά;;;;
Μπορεί επομένως να μας εξηγήσει γιατί το 75% που γράφει κάτω από την βάση στα ΜΚ το 30% γράφει από 18-20;;;
Το μάθημα επιμένω έχει γίνει πολύ προβλέψιμο και γελοίο.  Τα θέματα του 2010 σήμερα θα φάνταζαν για ολυμπιάδα πληροφορικής.. 
το μάθημα αυτό το διδάσκω από το 2000.. ξεκίνησε αυτονόητα γελοίο και σιγά σιγά ανέβαινε μέχρι το 2010 που για εμένα ήταν σημείο καμπής με απότομη βελτίωση της ποιότητας κ δυσκολίας των θεμάτων .να θύμισω ότι είχε μόνο ασκήσεις .
Από τότε έβλεπα σε όλους τους μαθητές μια αγάπη για τον προγραμματισμό, ένα κύρος για το μάθημα και μια πεποίθηση ότι είναι απόλυτα αναγκαίο για τις μετέπειτα σπουδές τους . ( τότε το έδιναν και για πολυτεχνείο κτλ)
Από την κοβιντ εποχή και πέρα όλα άλλαξαν τελείως .. να δεχτώ μια δυο χρονιές που έβαλαν πιο εύκολα αλλά πλέον έχει καταντήσει αηδία... 

petrosp13

Παράθεση από: bageo στις Χθες στις 10:03:12 ΜΜτο 30% γράφει από 18-20;;;

Αυτό πότε έγινε;;;
Το μέγιστο ποσοστό είναι περίπου 22% το 2024
Πέρσι ήταν κάτω από 17%
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

bageo

Παράθεση από: petrosp13 στις Χθες στις 10:17:18 ΜΜΑυτό πότε έγινε;;;
Το μέγιστο ποσοστό είναι περίπου 22% το 2024
Πέρσι ήταν κάτω από 17%
Ναι λάθος κοίταγα του 24 από 17 εως 20.. όχι ότι και το 17% είναι μικρό ..

petrosp13

Το 17% είναι κανονικό ποσοστό για αριστούχους κατά την γνώμη μου
Θέλουμε να γίνουμε Μαθηματικά ή Έκθεση;
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

bageo

Παράθεση από: petrosp13 στις Χθες στις 10:45:20 ΜΜΤο 17% είναι κανονικό ποσοστό για αριστούχους κατά την γνώμη μου
Θέλουμε να γίνουμε Μαθηματικά ή Έκθεση;
Είναι ντροπή δηλαδή να μοιάσουμε στα μαθηματικά; τα φετινά θέματα ήταν δηλαδή τόσο δύσκολα ;

petrosp13

Ναι, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά άσχημο να έχουμε 70% επιδόσεις κάτω από την βάση στα μαθηματικά και περίπου 100 άτομα να γράφουν πάνω από 18 στην Ελλάδα στην κατεύθυνση μας
Αυτό είναι στρέβλωση, όχι τα δικά μας ποσοστά
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

Mαρία Τζ.

Διάβασα προσεκτικά μια μία τις γνώμες όλων πριν γράψω, κι σέβομαι κάθε μία από αυτές είτε συμφωνώ είτε όχι. Βλέπω κάποιους να λένε για υποτίμηση του μαθήματος κλπ κλπ .. μήπως εμείς το υποτιμάμε γκρινιάζοντας και λέγοντας συνεχώς ποσο εύκολα ήταν τα θέματα; Μήπως εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε την επιτυχία των μαθητών μας;

Διαβάζω για γελοία θέματα.. δηλαδή αν πήγαινε ο οποιοσδήποτε άσχετος σήμερα θα έγραφε; Δεν νομίζω! Δηλαδή όλα αυτά τα παιδιά που σήμερα έκαναν λάθη στα "γελοία" αυτά θέματα είναι ηλίθια; Πάλι δεν το νομίζω! Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα θέματα με χρόνιες όπως το 2010 γιατί δεν συγκρίνεται ούτε η ύλη στην οποία εξεταζόταν τα παιδιά! Μην ξεχνάτε πόσα έχουν προστεθεί και πόση περισσότερη θεωρία ! Κακώς κατά την γνώμη μου αλλά συνέβη!

Επίσης κατανοω την απογοήτευση κάποιου από εμάς που διδάσκουμε το μαθημα να βλέπει επανάληψη των θεμάτων όμως μην ξεχνάτε ότι δεν απευθύνονται κάθε χρόνο στους ίδιους μαθητές αλλά σε καινούριους!! Που προσπαθούν να αναπτυξουν την αλγοριθμική σκέψη σε σχετικά περιορισμενο χρόνο! Κάποιοι- αν όχι οι περισσοτεροι- μέσα σε μερικούς μόνο μήνες! Και τελικά να εξεταστούν και πανελλαδικά σε αυτή! Οπότε δεν θεωρώ πως αποτελεί κριτήριο η δική μας οπτική τόσο όσο των μαθητών στους οποίους τελικά απευθύνονται οι εξετάσεις!

Στην τελική όλα τα θέματα για να πέσουν ήταν στην ύλη! Όλα αυτά οι μαθητές είχαν την υποχρέωση να τα διαβάσουν! Γιατί λοιπόν πρέπει να στερούνται του δικαιώματος να εξεταστούν σε όσα είναι πιο εύκολα για κάποιους από εμάς; Γιατί να γκρινιάζουμε που είδαμε θέμα Δ με ταξινόμηση και αναζήτηση πινάκων; Αυτά δεν δουλεύαμε πόσο καιρό στους πίνακες; Θα ήταν καλύτερα να δούμε θέμα Γ ή Δ στοίβας ή ουράς που όπως έχουμε ξανασυζητήσει δεν είναι και το καλύτερο κομμάτι της ύλης; Ή να βλέπαμε ταξινόμηση με επιλογή για παράδειγμα και να πάτωναν ένα σωρό παιδιά για να ανέβει επίπεδο το μάθημα; Ε όχι!

Εγώ είμαι περήφανη για τους μαθητές μου, κατανοώ την επίπονη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, δικαιολογώ τυχόν λαθη τους δεδομένων των συνθηκών και δεν μου αρέσει να υποβαθμίζεται η επιτυχία όσων θα ξεχωρίσουν φέτος στο μάθημα της πληροφορικής!

Υ.Γ. Μια μεγάλη συγνώμη για το σεντόνι!