Δημιουργία bootable USB UbuntuMate24.04 για BIOS

Ξεκίνησε από jim_katsar, 11 Ιαν 2026, 05:45:16 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

jim_katsar

Προσπαθώ να φτιάξω bootable USB για υπολογιστή με BIOS. Χρησιμοποιώ το rufus σε περιβάλλον Windows. Επιλέγω κατάλληλα: Σχέδιο κατανομής MBR k Επιθυμητός λειτουργικό σύστημα BIOS ή UEFI (Επισυνάπτω Screenshot). Το Σχέδιο κατανομής: GPT μου δίνει μόνο UEFI και εννοείται δεν το επιλέγω. Δυστυχώς όμως αφού δημιουργήσω το συγκεκριμένο USB δεν μπορεί να κάνει boot σε υπολογιστή με BIOS. Σε υπολογιστή με UEFI bootαρει κανονικά.
Με το rufus είχα φτιαξει παλαιότερα bootable USB το UbuntuMate 18.04 με τον ίδιο τρόπο και έκανε κανονικά boot σε υπολογιστή με BIOS.
Υπάρχει κάτι που δεν κάνω σωστά;;; Μου διαφεύγει κάτι;;; Μήπως πλέον δεν υποστηρίζονται τα 24.04 στο παλιό BIOS;;;
Όποια βοήθεια θα μου είναι πολύτιμη. Δεν έχω εργαστήριο να κάνω μάθημα. Εννοείται τα τερματικά ως standalone κ win είναι απογοητευτικά.
Ευχαριστώ

Υ.Γ.: Είχα refubished υπολογιστή με UEFI είχα περάσει τα 24.04 και έκανα την δουλειά μου. Δυστυχώς κάηκε το τροφοδοτικό του και δεν υπάρχει τουλάχιστον σε Ελλάδα αυτό το τροφοδοτικό. Μόνο ebay και Κίνα. Εννοείται ότι οι φίσες που κουμπώνουν στην μητρική δεν είναι οι κλασικές ενός κλασικού τροφοδοτικού. Το κακό με τα refubished και τα supermini κουτιά που όλα είναι σε μία λογική mini. Βρήκα έναν υπολογιστή τουλάχιστον για τελείως προσωρινά με 8GB RAM κ SSd δίσκο αλλά έχει παλιό BIOS.

gidarakos

Προσπάθησε να φτιάξεις το bootable usb με το Ventoy ή το LiveUSB του Άλκη: https://el.ltsp.org/ubuntu/liveusb/

jim_katsar

Ευχαριστώ για την προτροπή gidarakos
Δεν γνώριζα και δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ το Ventoy. Είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το rufus. Λειτούργησε μια χαρά αλλά το μηχάνημα αποδείχτηκε τελικά πολύ αδύναμο στην cpu γιατί και μνήμη είχε και ssd δίσκο. 
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της καλής χρηματοδότησης των σχολείων τσπα.