WineZGUI (σαφώς γιά Linux!)

Ξεκίνησε από mandarinos, 05 Νοε 2025, 09:52:10 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Τυχαία έπεσα επάνω στο WineZGUI. (Ιστοσελίδα του + οδηγίες γιά εγκατάσταση, εδώ.)

Παρά το ότι είναι ακόμη προέκδοση ( = όχι ακόμη n.xx, ένθα n>=1, αλλά 0.xx), κάνει θαύματα. Κι επειδή είναι μεγαλούτσικο (1.8 GBytes), καταλαβαίνω πως δεν είναι απλά γιά ρυθμίσεις στο Wine, αλλά ένας πολύ καλός (σχεδόν αυτόνομος) προσομοιωτής των Ms-Windows μέσα σε Linux.

Έκανα μιά δοκιμή με την FMS-Logo (ιστοσελίδα της εδώ), και την "εγκατέστησε" μιά χαρά... συν το ότι, εκτελώντας την, τα Ελληνικά σε εντολές οθόνης της Logo (print, κλπ) φαίνονται κανονικά ως Ελληνικά! (Παλιότερα, δεν υπήρχε περίπτωση να δείς σωστά Ελληνικά σε προγράμματα γιά Ms-Windows μέσα από Wine / PlayOnLinux· τα "σακάτεβε". Έβλεπες ποιός-ξέρει-ποιούς χαρακτήρες Unicode στη θέση τους.)

Δεν ξέρω τί γίνεται με σοβαρώτερα προγράμματα, που παραδοσιακά είναι μόνο γιά Ms-Windows (πχ Autocad - απαράδεκτοι, όμως: γιά να κατεβάσεις ένα demo, απαιτεί φακέλλωμα· ν' αποδείξεις ότι δουλεύεις σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα!... άσε μας, ρέ φίλος!...), αλλά, όποιος μπορεί, καλό θα ήταν να δοκιμάσει και να μας πεί.

Προσωπικά, μου άρεσε πολύ το WineZGUI και πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο γενικώτερα. Πχ, δεν θα μπαίνουν στον κόπο οι συνάδελφοι, που φροντίζουν τα εκπαιδευτικά πακέτα, να μετατρέψουν σε πακέτο .deb τυχόν χρήσιμα προγράμματα των Ms-Windows.

Υγ: Αν δεν κάνω λάθος, απαιτεί να προϋπάρχει εγκατάσταση της Zenity. Ωστόσο, απ' όσα ξέρω, όλες οι μοντέρνες διανομές του Linux την εγκαθιστούν εξ αρχής.