Εpoptes k LTSP UbuntuMate 24.04

Ξεκίνησε από jim_katsar, 04 Σεπ 2025, 02:57:19 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

jim_katsar

Μέσα από Epoptes σταμάτησαν να εκκινούν (τουλάχιστον σε εμένα και στα δύο σχολείο που έστησα UbuntuMate 24.04) τα τερματικά (πολύ μικρό το κακό).
Εννοείται τα τερματικά είναι ρυθμισμένα από το BIOS να κάνουν Wake up. Και εκκινούσαν με UbuntuMate 22.04.

Σήμερα στο δεύτερο σχολείο πάλι μέσα από Epoptes κατά τον τερματισμό κάποια τερματικά μένουν στο σημείο που εμφανίζεται στο screenshot. Δεν μένουν πάντα τα ίδια τερματικά σε αυτό το σημείο, δηλαδή δε νομίζω να έχει σχέση με το μηχάνημα. Κάθε φορά διαφορετικά τερματικά μένουν "ανοιχτά".(Εδώ το κακό μάλλον είναι μεγαλύτερο :D )

alkisg

1) Για το Wake On LAN, ποιο είναι το  αποτέλεσμα της παρακάτω εντολής;

dpkg -l tlp

Αν είναι εγκατεστημένο, αφαίρεσέ το και κάνε δημοσίευση.

2) Για τον τερματισμό, μου το έχουν αναφέρει λίγες φορές αλλά δεν έχω καταφέρει να το αναπαραγάγω.
Τσέκαρε λίγο, έχει σχέση με το αν έχεις προηγουμένως κάνει προβολή ή έλεγχο οθόνης μέσω Επόπτη;
Δηλαδή αν δεν τρέξει καθόλου το πρόγραμμα "vnc", συνεχίζει να συμβαίνει, ή τότε σταματάει;

markakis

Αντιμετώπισα και εγώ το ίδιο πρόβλημα με το Wake On LAN σε νέα εγκατάσταση 24.04 LTSP, ενώ δούλευε πριν σε 22.04.

Και στην περίπτωση μου ήταν εγκατεστημένο το πακέτο tlp, το αφαίρεσα και το πρόβλημα λύθηκε.

Σημείωση (για κάποιους αυτονόητη), μετά την δημοσίευση χρειάζεται:
  • εκκίνηση των client από το power button καθε pc
  • τερματισμό (από τον Eπόπτη)
  • εκκίνηση με Wake On LAN (από τον Eπόπτη)

alkisg

Ανέβασα νέα έκδοση sch-scripts που για νέες εγκαταστάσεις αφαιρεί το πακέτο tlp και διορθώνει το πρόβλημα.
Για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρωνακτικά.

Kermit, ο Βάτραχος

Παράθεση από: alkisg στις 04 Σεπ 2025, 06:13:22 ΜΜ2) Για τον τερματισμό, μου το έχουν αναφέρει λίγες φορές αλλά δεν έχω καταφέρει να το αναπαραγάγω.
Τσέκαρε λίγο, έχει σχέση με το αν έχεις προηγουμένως κάνει προβολή ή έλεγχο οθόνης μέσω Επόπτη;
Δηλαδή αν δεν τρέξει καθόλου το πρόγραμμα "vnc", συνεχίζει να συμβαίνει, ή τότε σταματάει;
Κατάφερα σήμερα να προχωρήσω σε έναν πρώτο έλεγχο:
  • ΔΕΝ πρόβαλα, ΟΎΤΕ έλεγξα οθόνη μέσω Επόπτη σε κανένα μηχάνημα και ΔΕΝ τερμάτισαν ομαλά το ένα τρίτο των μηχανημάτων (5/15). Αυτό που έκανα στον εξυπηρετητή ήταν:
    • ενημερώσεις,
    • μέσα από τη διαχείριση έσβησα τον φάκελο ~/.wine των χρηστών για την επιδιόρθωση του προβλήματος του Διερμηνευτή της Γλώσσας
    • μέσα από τον Επόπτη autologin σε λογαρασμούς του τμήματος a1 και εκτέλεση του Sebran και Gcompris, autologin false και εντολή τερματισμού.
  • Χωρίς επανεκκίνηση του εξυπηρετητή, μέσα από τον Επόπτη autologin σε λογαρασμούς του τμήματος a2, ΈΛΕΓΧΟΣ της οθόνης του a2-01 χρήστη χωρίς να κάνω τίποτε άλλο, autologin false και εντολή τερματισμού. Αυτή τη φορά ΤΕΡΜΆΤΙΣΑΝ όλα τα μηχανήματα ομαλά.

Οπότε με έναν πρώτο έλεγχο δεν μπόρεσα επιβεβαιώσω πως οφείλεται στο vnc. Θα προσπαθήσω να κάνω και άλλους ελέγχους την άλλη βδομάδα και γενικώς να έχω το νου μου.

Αν έχεις υπόψη σου κάποιο συγκεκριμένο σενάριο προς έλεγχο, ευχαρίστως να το δοκιμάσω.

Καλό σαββατοκύριακο!

jim_katsar

Ένα άλλο 'θεματάκι' με το Epoptes που παρατήρησα σήμερα.
Η εφαρμογή καλώς ή κακώς όταν ήδη είναι ανοιγμένη και τρέχει μπορεί να ξανα-ανοίξει επιλέγοντας από το μενού.
Δηλαδή μπορεί να τρέχει ταυτόχρονα ως διπλότυπη και στην γραμμή εργασιών εμφανίζεται δύο φορές το αντίστοιχο εικονίδιο.

Σε μία τέτοια κατάσταση κάποιες λειτουργίες της δυσλειτουργούν. Δηλαδή όταν κάνεις εκπομπή της οθόνης του Server στους clients τότε κατά τον τερματισμό της εκπομπής κάποιοι clients μένουν στην εκπομπή χωρίς να είναι δυνατός ο τερματισμός εκπομπής. Αυτό έγινε γιατί εκ παραδρομής μέσα στο μάθημα δεν κατάλαβα ότι ήδη έτρεχε το Epoptes και χρειάστηκε να ανοίξω εκ νέου το Epoptes και δεν μπορούσα να καταλάβω τι γινόταν.

Θα το ελέγξω εξονυχιστικά από Δευτέρα και θα επανέλθω όμως αλλά θεωρώ ότι αν ήδη είναι ανοιχτή η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να ανοίξει ως διπλότυπη απλά θα έπρεπε να γίνεται μεγιστοποίηση στην ήδη υπάρχουσα ανοιχτή.
Η λύση αυτού του θέματος δεν ξέρω πόσο εύκολη μπορεί να είναι βέβαια.  :D

spanagioto

Παράθεση από: alkisg στις 04 Σεπ 2025, 06:13:22 ΜΜ2) Για τον τερματισμό, μου το έχουν αναφέρει λίγες φορές αλλά δεν έχω καταφέρει να το αναπαραγάγω.
Καλησπέρα.
Το αντιμετώπισα κ εγώ σήμερα αυτό με τον τερματισμό. Και μάλιστα στο ίδιο σημείο που αναφέρει ο συνάδελφος πιο πάνω.
Το περίεργο είναι ότι άλλο ίδιο μηχάνημα τερμάτισε κανονικά.
Δεν είχα ασχοληθεί με επόπτη ή vnc με το  συγκεκριμένο μηχάνημα.
Νομίζω ότι από βδομάδα μπορώ να το αναπαράγω.
Σπύρος

alkisg

Ευχαριστώ συνάδελφοι δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι άλλο για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Σε κανά μήνα θα έχει χαλαρώσει η δουλειά από τις νέες εγκαταστάσεις και θα μπορέσω να πάω σε κάποιο σχολικό εργαστήριο να το αναπαραγάγω πιο εύκολα, γιατί αν συμβαίνει π.χ. μια φορά στις 50, τότε σε 4 μαζικά reboots στο εργαστήριο θα το δω, ενώ στο ΠΛΗΝΕΤ θα χρειαστώ 50 reboots.

@jim_katsar για το άλλο θεματάκι, επειδή δεν είναι επείγον μπορεί να το κοιτάξω μετά από κάτι μήνες. Αν θες κάνε ένα bug report στο https://github.com/epoptes/epoptes/issues να μην ξεχαστεί, και περιέγραψε πώς π.χ. μπορεί κάποιος να κάνει την εκπομπή οθόνης να μην κλείνει, ένα test case.

Το "single instance" θα λύσει αυτό που λες, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα λύσει την περίπτωση που δύο καθηγητές τρέχουν τον Επόπτη από διαφορετικά PCs / fat clients και προσπαθούν και οι δύο να κάνουν εκπομπή οθόνης.

d_oikon

Παράθεση από: alkisg στις 04 Σεπ 2025, 06:13:22 ΜΜ1) Για το Wake On LAN, ποιο είναι το  αποτέλεσμα της παρακάτω εντολής;

dpkg -l tlp

Αν είναι εγκατεστημένο, αφαίρεσέ το και κάνε δημοσίευση.
Εμένα η εντολή μου έβγαλε το παρακάτω. Ξαφνικά κι εμένα δεν ξεκινάνε οι clients μέσω Wake On Lan.

teacher@srv-7dim-iliou:~$ dpkg -l tlp
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Όνομα          Έκδοση        Architecture Περιγραφή
+++-==============-==============-============-=================================
ii  tlp            1.6.1-1ubuntu1 all          Optimize laptop battery life

Πώς κάνω την αφαίρεση;  :angel:

Ευχαριστώ.

alkisg

Το αφαιρείς είτε από το Synaptic είτε με:

Κώδικας: Bash
sudo apt purge tlp

Μετά, δημοσίευση εικονικού δίσκου, επανεκκίνηση των clients για να πάρουν την αλλαγή, και μετά τερματισμό των clients για δοκιμή WoL.