Σε τι διαφέρει η παρακάτω πολλαπλή επιλογή
Αν α<0 Τότε
Γράψε 'Αρνητικός'
Αλλιώς_Αν α>0 Τότε
Γράψε 'Θετικός'
Τέλος_αν
από αυτό;
Αν α<0 Τότε
Γράψε 'Αρνητικός'
Αλλιώς
Αν α>0 Τότε
Γράψε 'Θετικός'
Τέλος_αν
Τέλος_Αν
Επειδή έχω ακούσει την ερώτηση αυτή και από άλλους καθηγητές και μάλιστα στο βαθμολογικό, μου προξενεί εντύπωση.
Δεν είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο επιτρέπεται;
Το ότι δεν υπάρχει παράδειγμα στο βιβλίο δε σημαίνει κάτι. Ούτε παράδειγμα τετραπλής εμφώλευσης έχει αλλά είναι εντός ύλης (νομίζω
).
Σωστά. Αλλά η ερώτηση είναι η εξής:
Στη σελ 20 στο δικό μου τετράδιο μαθητή, σελ 18 στη φωτογραφία που μας ανάρτησε ο panosz και πάλι τον ευχαριστώ γι' αυτό, εντοπίζουμε έναν Αλγόριθμο με αναφορά σε μία ΑΝ με ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ που δε περιέχει ΑΛΛΙΩΣ. Πουθενά όμως δεν έχω δει πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ στα βιβλία που να το χρησιμοποιεί.
Η διαφορά είναι πως η δεύτερη μορφή υπάρχει στο βιβλίο. Η πρώτη δεν υπάρχει. Κατά τα άλλα μου φαίνονται τελείως λογικές κι οι δύο.
Εναλλακτικά της πρώτης παραθέτω μια ισοδύναμη που έχει μέσα το βιβλίο:
ΑΝ α<0 ΤΟΤΕ
ΓΡΑΨΕ 'Αρνητικός'
ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ α>0 ΤΟΤΕ
ΓΡΑΨΕ 'Θετικός'
ΑΛΛΙΩΣ
! Δε κάνω τίποτα και τελείωσε το θέμα. Το προτιμώ από το να λείπει η ΑΛΛΙΩΣ τελείως
Τέλος_αν
Το αν βάλω πενήντα ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ, προβλέπεται κι είναι σαφές στο βιβλίο, κι ας μην έχει παράδειγμα. Στη σελ 142 (Ενότητα 8.1 έχει μία ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ με εντολές έως τη νιοστή κι από κάτω από τη νιοστή εντολή έχει τρεις τελείτσες εννοώντας θεωρητικά απεριόριστη χρήση ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ, αλλά στο τέλος θα έχει ΑΛΛΙΩΣ πριν την ΤΕΛΟΣ_ΑΝ. Δε μου δίνει πουθενά την έλλειψη ΑΛΛΙΩΣ. Κι εξού κι η ασάφεια.
Ομοίως μπορώ να πω, πως η λογική τετραπλής εμφώλευσης δεν έχει παράδειγμα, αλλά δεν είναι το ίδιο.
Παράδειγμα:
Ας πούμε πως ένας εξεταστής βλέπει τετραπλή εμφώλευση δίχως λόγο, το θεωρεί λίγο περίπλοκο, αλλά σωστό, επειδή δεν απαιτεί η άσκηση χρήση λογικών τελεστών απαραιτήτως.
Ας πούμε τώρα ότι βλέπει μία ΑΝ ΤΟΤΕ με ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΤΟΤΕ μέρος ΧΩΡΙΣ την ΑΛΛΙΩΣ και με ΤΕΛΟΣ_ΑΝ.
Από τη στιγμή που έχουν ισοδύναμη εκτέλεση οι δυο τους (η μία με την ΑΛΛΙΩΣ κι η άλλη χωρίς αυτή), αλλά η μία μορφή δεν υπάρχει στο βιβλίο,
τι τον εμποδίζει να πιστέψει πως το εξεταζόμενο άτομο ξέχασε την ΑΛΛΙΩΣ; Ξέχασε κάτι ίσον λιγότερα μόρια.
Πες το καχυποψία, πές το υπερβολή, υπερπροστατευτικότητα, δε ξέρω. Γι' αυτό σας ρωτάω κιόλας, για να το συζητήσουμε μήπως καταλήξουμε κάπου.
Μετά από το Β2 του 2018 με το αδόμητο διάγραμμα, τα έχω δει όλα.
Θέλω να πω, αυτό είναι το τελευταίο που θα μας πειράξει, αλλά στη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας κρίνεται ο καλός μαθητής από τον καλύτερο κι είναι καθήκον μας να το ψάχνουμε εις βάθος, για να ξέρουμε τουλάχιστο τι έιναι το βέλτιστο κάθε φορά, δε νομίζετε;