Κλωνοποίηση δίσκου Windows 10 με χρήση Ubuntu live CD

Ξεκίνησε από falexakos, 01 Αυγ 2022, 09:02:28 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

falexakos

Γεια σε όλους! 

Καλοκαιριάτικα έμπλεξα χοντρά με το εξής:
Πέφτω σε μηχάνημα με Windows 10 και συμβατικό (μαγνητικό) δίσκο 300GB. Σέρνεται. 
Τους βάζω και αγοράζουν δίσκο SSD 480GB, στον οποίο κλωνοποιώ τον μαγνητικό εκκινώντας από DVD με Ubuntu live (64bit) και κλασικά: dd if=/dev/sda of=/dev/sdb. Καλού κακού μόλις τέλειωσαν τα coreutils, έτρεξα και sudo gparted (απ'το live DVD), το οποίο δεν παραπονέθηκε για κάτι. 
Το πρόβλημα είναι πως μετά, τα Windows δεν μπορούν να "δουν" και τους δυο δίσκους (θέλω τον μαγνητικό να τον κρατήσω π.χ. για data) διότι -παραπονιέται το diskmgmt.msc- έχουν "την ίδια υπογραφή". Επίσης, κάποια .exe (π.χ. το ίδιο το Chrome) εμφανίζονται χτυπημένα στον target δισκό (SSD) και χρειάζονται επανεγκατάσταση. Να φταίει που όταν έκανα το cloning ο SSD ήταν συνδεδεμένος εξωτερικά στην USB 2.0 με Icy-box; (Βαριόμουν να ξεβιδώσω το κουτί εκείνη την ώρα).
Και βασικά (αυτό με καίει περισσότερο) τι μπορώ να κάνω για να βλέπουν τα Windows και τους δυο δίσκους;
Thanks in advance και ... καλά μπάνια!  :)


alkisg

Άνοιξε τον HDD με το gparted και κάνε δημιουργία πίνακα κατατμήσεων, και στη συνέχεια δημιουργία ενός NTFS partition με όνομα DATA.
Έτσι οι δίσκοι δεν θα έχουν πια το ίδιο UUID (υπογραφή).

Για το "chrome θέλει επανεγκατάσταση" δεν έχω εξήγηση, κοίταξες το dmesg μετά την κλωνοποίηση για σφάλματα υλικού;

falexakos

Τελικά για το Chrome έφταιγε που στην αντιγραφή με το "dd" είχαμε πέσει σε bad sectors, τα οποία -καθώς φαίνεται- αντιστοιχούσαν στο εκτελέσιμο του Chrome browser. Για το UUID, το διόρθωσα με το diskmgmt.msc των Windows, όπως εξηγούν εδώ: https://www.thewindowsclub.com/disk-signature-collision-problem, αλλά έχασα τη δυνατότητα εκκίνησης απ' τον παλιό (μαγνητικό) δίσκο. 
Τί να κάνουμε; :(  Θα μάθουμε να ζούμε και με τα Windows.  ;)

Γι' άλλη μια φορά ευχαριστώ.