Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.
Ας μου επιτραπεί να πω λίγα πράγματα για το ΕΜΠ και ειδικά για τους ΗΜΜΥ.
Για να γραφεις στο ΤΕΕ πρέπει να έχεις Δίπλωμα Μηχανικού.Η
εγγραφή πραγματοποιείται κατόπιν
εξετάσεωνΗ μετάβαση από Πληροφορική σε Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και ειδικά Ενεργειακό είναι εξαιρετικά δύσκολη ίσως όχι αδύνατη.Ο λόγος είναι η μη κατοχή γνώσης από το προπτυχιακό επίπεδο η οποία είναι απαραίτητη.Επίσης δεν γνωρίζω αν μπορείς να γίνεις δεκτός σε Ενεργειακό Μεταπτυχιακό με βάση το πτυχίο πληροφορικής,για τον απλό λόγο ότι ακόμη και απόφοιτοι άλλης κατεύθυνσης σε τμήμα ΗΜΜΥ ίσως δεν θα επέλεγαν να ακολουθήσουν μεταπτυχιακό ενέργειας για τον ίδιο λόγο.Ίσως να μην ήταν πρώτη προτίμηση επιλογής και από το διδακτικό προσωπικό για τους ίδιους λόγους.
Με βάση δηλαδή το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις ούτε τα κοινά προπτυχιακά (ενεργειακά) μαθήματα ΗΜΜΥ για όλους τους εισακτέους στην σχολή(το ΕΜΠ έχει σχολές και όχι Τμήματα,παλαιότερα ονομάζονταν Τμήματα αλλά άλλαξε η ονομασία περίπου στο 2008)
Οι ΗΜΜΥ ανήκουν στην κατηγορία των διπλών πτυχίων αλλά η επιλογή κατεύθυνσης είναι πολύ σημαντική γιατί καθορίζει την πορεία που θα ακολουθήσεις.
Το μεταπτυχιακό Ρ/Η (ΡαδιοΗλεκτρολογίας-Ηλεκτρονική Φυσική) εξειδικεύεται σε αντικείμενα Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών,Αυτόματου Ελέγχου και δίνει κάποιες γνώσης Προγραμματισμού,π.χ. γλώσσες C,Matlab κλπ. αλλά σε καμία περίπτωση γνώσεις Ενέργειας.
Υπάρχει σε τμήματα Φυσικής(ΕΚΠΑ,ΑΠΘ) όχι σε όλα τα τμήματα Φυσικής και δεν γνωρίζω να γίνονται δεκτοί οι απόφοιτοι τους στο ΤΕΕ.Ο
κλάδος ΠΕ12 Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια...Συνενώθηκαν όλοι οι κλάδοι Ηλεκτρονικών από ΑΕΙ και τα πρώην ΤΕΙ.(Σαν απόφοιτος ήσουν Ηλεκτρονικός Μηχανικός όπως Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί ήταν οι απόφοιτοι των Ηλεκτρονικών Μηχανικών Κρήτης πριν αλλάξουν και γίνουν Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών...)
Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τη συνένωση των κλάδων μας ΠΕ19 και ΠΕ20.
Τώρα όσον αφορά το ΗΜΜΥ ΕΜΠ οι ΗΜΜΥ έχουν ακομη και τώρα αν δεν κάνω λάθος Ροές μαθημάτων,πρέπει να ακολουθήσεις κάποιες από αυτές είτε συνδυαστικά,είτε εξ'ολοκλήρου για να λάβεις το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου.Οι ροές έχουν κάποια αυστηρότητα στην επιλογή τους,μπορείς να πάρεις πλήρεις ροές ή συνδυασμό πλήρων ροών και μισών ροών.Βέβαια πολλοί θεωρούν πως αυτό δείχνει μια "χαλαρότητα" στο πρόγραμμα σπουδών αλλά από την άλλη οι ΗΜΜΥ ΕΜΠ έχουν πολλά
εξειδικευμένα μαθήματα πληροφορικής(και όχι μόνο).Επίσης τα βιβλία που είχαν εκδόσει παλαιότερα ήταν βιβλία αναφοράς για τα ελληνικά τμήματα ΗΜΜΥ και κάποια Πληροφορικής π.χ.
Αρχιτεκτονική ΥπολογιστώνΛειτουργικά Συστήματα ΙΑπεικόνιση αλγορίθμων σε αρχιτεκτονικές παράλληλης επεξεργασίας(παράλληλη επεξεργασία ουσιαστικά)Τεχνολογία ΛογισμικούΜεταγλωττιστέςκ.α.
έχουν μεταφέρει μαθήματα πανεπιστημιακά σε επίπεδο λυκείου π.χ. για το Ενιαίο Λύκειο την αρχιτεκτονική υπολογιστών και τα λειτουργικά συστήματα στο μάθημα
Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων και με
υποστηρικτικό υλικόΌσον αφορά τον Ενεργειακό Τομέα έχουν τα εξής εργαστήρια
Ηλεκτρικής Ισχύος
Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος •
Συστημάτων Ελέγχου Ηλεκτρικών Μηχανών (*) •
Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας •
Υποδειγμάτων Ενέργειας-Οικονομίας-Περιβάλλοντος (*) •
Υψηλών Τάσεων (*) • Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων •
Φωτοτεχνίας (*)Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων
Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων (‡) •
Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων και ΔιοίκησηςΥπάρχουν και "ενεργειακά μεταπτυχιακά" π.χ. στο
ΗΜΜΥ ΕΜΠΑπό την παραπάνω λίστα καθαρά ενεργειακά είναι τα εξής:
Η διοίκηση επιχειρήσεων ως αντικείμενο ανήκει συνήθως στον Ενεργειακό Τομέα σε τμήμα ΗΜΜΥ εκτός αν υπάρχει ξεχωριστός Τομέας για την υποστήριξη των αντίστοιχων μαθημάτων.
Για την
παραγωγή και διαχείριση ενέργειας η προκήρυξη έχει ως εξής
Προκήρυξη Ακαδημαϊκού Έτους 2019-2020Αντιγράφω από εκεί:
Στο ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας» γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι μηχανικοί σχολών του ΕΜΠ ή άλλων πολυτεχνικών σχολών της χώρας, πτυχιούχοι άλλων ισότιμων τμημάτων πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, διπλωματούχοι/πτυχιούχοι θετικής κατεύθυνσης λοιπών ΑΕΙ της χώρας ή κάτοχοι ισότιμου πτυχίου ΑΕΙ του εξωτερικού και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές που θα υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να έχουν λάβει το δίπλωμά (πτυχίο) τους έως και την περίοδο Οκτωβρίου 2019 . Ο αριθμός των εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών ορίζεται σε 40.Άρα δεν αποκλείει απόφοιτο Πληροφορικής αν καταλαβαίνων καλά(διορθώστε με αν κάνω λάθος)Για τα Τεχνο-οικονομικά Συστήματαλινκ2Δεκτές γίνονται υποψηφιότητες όσων ο νόμος ορίζει, συγκεκριμένα:α) απόφοιτοι της Σχολής ΗΜ&ΜΥ κι άλλων Σχολών του ΕΜΠ
β) απόφοιτοι του Τμήματος ΒΔ&Τ του Πανεπιστημίου Πειραιώς
γ) απόφοιτοι λοιπών Τμημάτων διπλωματούχων Μηχανικών
δ) πτυχιούχοι θετικής ή οικονομικής κατεύθυνσης από ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρισμένων ως ισότιμων των ελληνικών ΑΕΙ, συγγενών με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος, για τους οποίους η απόκτηση ΜΔΕ δεν συνεπάγεται και την απόκτηση του βασικού διπλώματος του ΕΜΠ
ε) απόφοιτοι άλλων Τμημάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Η επιλογή των εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνεται από Επιτροπή Επιλογής την οποία ορίζει η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (ΕΔΕ) του Δ.Π.Μ.Σ.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά,
από 06/11/2019 μέχρι 02/12/2019.Δείτε την αναλυτική προκήρυξη
εδώ.
Εδὠ είναι πιο περιορισμένες οι αιτήσεις.Σε παλαιότερα χρόνια η εισαγωγή μη μηχανικών αποφοίτων δεν αποκλειόταν και μπορούσες να κάνεις και Διδακτορικό σε ενεργειακά θέμα αλλά προϋπόθεση ήταν να περάσεις και προπτυχιακά σχετικά μαθήματα(το ίδιο συνέβαινε με όλους τους τομείς και εργαστήρια για μη μηχανικούς μεταπτυχιακούς) αφού δεν τα είχες διδαχθεί στο δικό σου προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.Κάτι αντίστοιχο λογικά θα συμβαίνει και τώρα.Κάποια τμήματα αν δεν είχες Δίπλωμα Μηχανικού δεν σου απέδιδαν τον τίτλο του Διδάκτορα Μηχανικού,για τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν με το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, λογικό σωστά;Σου απένειμαν τον τίτλο του Διδάκτορα του τμήματος ΗΜΜΥ.Φυσικά μπορούσες να κάνεις καριέρα πανεπιστημιακού δασκάλου και σε ΗΜΜΥ αλλά όχι με επαγγελματικά δικαιώματα πιστεύω,μπορεί να κάνω και λάθος...Ελπίζω να έριξα λίγο φως στο αντικείμενο ΗΜΜΥ τόσο στην κατεύθυνση Ενέργειας όσο και Ηλεκτρονικής/Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.Ακολουθεί ο,
Οδηγός σπουδών ΗΜΜΥ ΕΜΠ