Θα πω κάτι , το οποίο δεν είναι ακριβώς στο θέμα της Νέας Ύλης ,αλλά θα καταλήξει εκεί.
Είναι μία γενικότερη απορία που ακόμα την έχω, για την διδασκαλία της ύλης.
Δεν είμαι σε σχολείο, είμαι στην Ιδιωτική εκπαίδευση.
Παρ' όλο που εδώ και 5 χρόνια υπάρχει το μάθημα των αλγορίθμων στην Β' Λυκείου, κάθε χρόνο βλέπω ότι ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ μαθητής (ακόμη και οι "καλοί") δεν ξέρει τα βασικά, ακόμη κι από Δομή Ακολουθίας!
Δεν έχουν παρακολουθήσει τίποτα, και δεν έχουν καταλάβει σχεδόν τίποτα...
Στην Γ' Λυκείου λοιπόν, με την λογική ότι "μέχρι και Δομή Επανάληψης τα έχουν διδαχθεί στην Β' Λυκείου", οι οδηγίες λένε να προχωρήσει γρήγορα η ύλη στα επόμενα...
Εγώ να πασχίζω από τον Αύγουστο μέχρι και όλον τον Οκτώβριο να τους δώσω να καταλάβουν πώς λειτουργούν οι εντολές ΓΡΑΨΕ , ΔΙΑΒΑΣΕ και οι Δομές Επιλογής και Επανάληψης... και Οκτώβριο ( ; ) στα σχολεία να μπαίνουν σε πολύ λίγα μαθήματα στους πίνακες!
Πώς διδάσκουν την ύλη δηλαδή...; Λένε 2 πράγματα από θεωρία, κάνουν 2-3 ασκήσεις, και παραδόθηκε η παράγραφος;
Διδάσκουν σαν να τους πιέζει κάποιος και πρέπει να βγει η ύλη και να κάνουν 2-2,5 μήνες επανάληψη;
Εντάξει, φέτος είναι περισσότερες οι ώρες διδασκαλίας, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι καταλαβαίνουν τα παιδιά στην τάξη...
Ειδικά η πλειοψηφία των δικών μου μαθητών, μου λένε ότι "στο σχολείο δεν προσέχουμε καθόλου... ο/η καθηγητής/-τρια τρέχει, δεν μας τα εξηγεί, και δεν μπορούμε να καταλάβουμε".
Μπορεί κάποιος καθηγητής στο Σχολείο δηλαδή να περάσει τους Μονοδιάστατους πίνακες σε 2 διδακτικές ώρες... Εγώ και άλλοι συνάδελφοι να ασχολούμαστε στα Φροντιστήρια σε 3 τρίωρα μαθήματα να τους τα εξηγήσουμε με πολλά παραδείγματα, διάφορους τύπους ασκήσεων που δεν έχουν δει καθόλου στο σχολείο, να βλέπει μετά ο καθηγητής του σχολείου ότι τα καταλαβαίνουν αρκετοί (λόγω των φροντιστηρίων) και να νομίζει ότι τα λέει μια χαρά!
Αν ήμουν σε σχολείο, θα προσπαθούσα να μην τρέχω, για να μπορώ να δώσω στα παιδιά να καταλάβουν καλά τις έννοιες και τις ασκήσεις, και ας μην είχα στο τέλος χρόνο για επανάληψη.
Ενώ όταν δεν καταλάβουν, σε τι να κάνουν επανάληψη; Σε αυτά που ΔΕΝ κατάλαβαν;;
>>> Για να καταλήξω λοιπόν:
μου φαίνεται ότι η ύλη διδάχθηκε πολύ νωρίς με τέτοιο "γρήγορο τρόπο" , οπότε δεν κόπηκε και μεγάλο μέρος της ύλης......