Τυχαία πέτυχα την ωραία "θεωρητική" συζήτηση που κάνετε από πέρσι για την προσέγγιση-υλοποίηση που πρέπει να κάνουμε σε μια ουρά. Εγώ μόλις τελείωσα τη λύση των ασκήσεων σε ουρές αποτρέποντας τους μαθητές μου να κοιτούν τα εκτρώματα των "ενδεικτικών " ευτυχώς λύσεων του βιβλίου της ουράς ειδικά στην άσκηση 6 .
Πέρυσι αποφύγαμε την ολίσθηση με οδηγίες άνωθεν φέτος σε επικοινωνία με τον σύμβουλο, το έθεσε πολύ ευγενικά, πρέπει να την εξηγήσουμε-υλοποιήσουμε οπότε αναγκαστικά την εξήγησα.
Η κοινή λογική με αναγκάζει να αναφέρω ότι η υλοποίηση μιας "κυκλικής ουράς" είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη υπόθεση για τους μαθητές, ειδικά με την τηλεκπαίδευση, μιας και δεν μπορώ να δω τον τρόμο και την απόγνωση στα πρόσωπά τους τη ώρα που θα την εξηγώ. Μπορώ όμως να υλοποιήσω μια ολίσθηση η οποία βασίζεται στην πρακτική που χρησιμοποιούν καθημερινά στη ζωή τους: δεν περιμένουμε να γεμίσει η ουρά (στην εισαγωγή) και τότε να μετακινήσουμε όλη την ουρά στις άδειες θέσεις στην αρχή της ουράς, αν υπάρχουν, αλλά με την εξυπηρέτηση (στην εξαγωγή) του πρώτου της ουράς μετακινούνται όλοι μια θέση μπροστά και έτσι ο δείκτης front είναι πάντα 1! και προσέχουμε να αλλάξουμε rear <-- rear - 1.
Από τη ζωή βγαλμένο και γλιτώνουμε τους μαθητές μας από μια επίπονη διαδικασία, εκτός αν η κουβέντα γίνεται αποκλειστικά για την δική μας επάρκεια οπότε ζητώ συγνώμη δεν θέλω να θεωρηθώ εξυπνάκιας (άλλωστε είμαι πολύ γέρος γι' αυτό).
Παραθέτω τρείς λύσεις που έχω δώσει στα παιδιά μου και θα ήθελα feedback αν θεωρεί κάποιος ότι υπάρχει κάποια χοντράδα ή κάτι πραγματικά μου ξέφυγε και λόγω ηλικίας δεν το βλέπω. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο κοντά στην εισαγωγή-εξαγωγή του βιβλίου σελ. 26 και φυσικά δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να ελέγξω front > rear προτιμώ να πάω σε μια γραμματεία να συμπληρώνω φύλλα excel, αυτό δυστυχώς είναι μπηχτή για τις απείρου κάλλους "ενδεικτικές" λύσεις που τους το δώσαν και σε βιβλίο..
Υ.Γ. Για να αποφύγουμε τα 5 και 6 φωλιασμένα επίπεδα ελέγχων σε ουρές - στοίβες είναι απαραίτητο να διδάσκονται πρώτα τα υποπρογράμματα, γιατί μετά από 2 -3 σελίδες πρόγραμμα έχουν χάσει όλα τα Τελος_αν και Τέλος_επανάληψης και πάντα ξεχνάνε να κλείσουν κάτι.(θυμάμαι στη σχολή μάς λέγανε μέχρι 3 επίπεδα να κατεβαίνουμε στο 4ο καιγόμαστε). Σίγουρα θα ξανακάνω 2 ασκήσεις με χρήση διαδικασιών αργότερα για να σπάσει αυτό το "σεντόνι".
Αν σας κούρασα συγνώμη, θα ξαναμπώ στη τρύπα μου και θα σας αφήσω ήσυχους να συνεχίσετε να "ψάχνεστε", καλό είναι να έχεις όρεξη. Καλή δύναμη!!