Αποστολέας Θέμα: Raspberry σε ΣΕΠΕΗΥ και προβλήματα στο reboot  (Αναγνώστηκε 289 φορές)

ntalkos

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 23
Raspberry σε ΣΕΠΕΗΥ και προβλήματα στο reboot
« στις: 10 Οκτ 2019, 08:08:37 μμ »
Καλησπέρα.
Ίσως ανακινώ ένα θέμα που έχει ξανα-συζητηθεί. Αν πρέπει να το μεταφέρω σε άλλο thread πείτε μου.

Βρέθηκα και εγώ φέτος σε ενα ΣΕΠΕΗΥ με έναν Ubuntu server και 12 Raspberry Pi, τα οποία προσπαθώ να συνεφέρω γιατί είναι εξαιρετικά αργά. Ειλικρινά δεν ξέρω (δεν είμαι και ιδιαίτερος γνώστης) αν είναι στημένο ως LTSP, αλλά υποθέτω πως όχι γιατί όλα τα raspberry ειναι πολύ αργά. Ακόμα και ζωγραφική όταν τρέχουν, ζορίζονται.
Δοκίμασα από μόνος μου να εγκαταστήσω το epoptes, το οποίο βρήκα εγκατεστημένο στα raspberry αλλά όχι στον server.

Και μέσα σε όλα αυτά, έχω κι άλλα προβλήματα, όπως το ότι ένα raspberry μπορεί μετά από reboot να μην θέλει να ξεκινήσει. Βγάζει την οθόνη με το ουράνιο τόξο, προλαβαίνει να εμφανίσει μια ακόμα γραμμή σε μαύρη οθόνη και να εμφανίσει την επιλογή για recovery mode. Μετά αμέσως κλείνει (power down). To led της τροφοδοσίας δηλαδή σβήνει. Βγάζω-βάζω ξανά το καλώδιο του ρεύματος και έχει ίδια συμπεριφορά. Το ξανακάνω περιμένοντας και 10'' ενδιάμεσα, πάλι τα ίδια. Κι αυτό μπορεί να το κάνει όποιο raspberry τύχει, δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο. Απλά, αργότερα μπορεί να αποφασίσει να το ξεπεράσει, όπως μπορεί επίσης να αποφασίσει να το ξαναπάθει σε κάποιο επόμενο reboot.

Μπορεί να με βοηθήσει κανείς γιατί έχω πελαγώσει;
Υποθέτω πως στο ζήτημα της επανεκκίνησης μπορεί κάποιος να με βοηθήσει γιατί μάλλον στα υπόλοιπα, απ' ό,τι έχω ρίξει και μια ματιά σε άλλα threads, δεν υπάρχει προκοπή, ε!

Ευχαριστώ
Λάμπρος

alkisg

 • Τεχνικός / καθαρίστρια
 • *****
 • Μηνύματα: 5165
  • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Raspberry σε ΣΕΠΕΗΥ και προβλήματα στο reboot
« Απάντηση #1 στις: 10 Οκτ 2019, 11:33:47 μμ »
Λάμπρο αυτόν τον καιρό γίνονται προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ σε όλες τις περιφέρειες. Θα έρθουν καινούργιοι υπολογιστές και πολλά σχολεία θα πετάξουν τους παλιούς τους Pentium 4.

Οπότε αν δεν περιμένετε καινούργιους υπολογιστές σε αυτό το σχολείο, φρόντισε τουλάχιστον να βρεις 12 Pentium 4 από άλλο σχολείο για να αντικαταστήσεις τα Raspberry, γιατί είναι πολύ πιο γρήγοροι, σταθεροί και συμβατοί με προγράμματα...

Για την επανεκκίνηση, ή (1) φταίνε τα ίδια τα Raspberry που είναι ασταθή, ή (2) έχουν λίγο χαμηλότερη τροφοδοσία απ' ότι θα ήθελαν για σταθερότητα, ή (3) οι κάρτες SD αρχίζουν να τα παίζουν, οπότε δοκίμασε κανένα fsck (chkdsk).
Επίσης κάνε και κανένα update μήπως το καινούργιο firmware που θα εγκατασταθεί, διορθώνει κανένα γνωστό πρόβλημα.

Στη φάση που δείχνει το ουράνιο τόξο, σημαίνει ότι η GPU του Raspberry που τρέχει κώδικα πρώτη, έχει διαβάσει το firmware από την κάρτα, αλλά δεν έχει ακόμα φορτώσει τον kernel, δηλαδή δεν υπάρχει κάποια software-ική ρύθμιση που μπορεί να γίνει για εκείνο το σημείο.

Για τον Επόπτη αν δεν τον κατάφερες εύκολο είναι, δοκίμασε αυτές τις οδηγίες.

ntalkos

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 23
Απ: Raspberry σε ΣΕΠΕΗΥ και προβλήματα στο reboot
« Απάντηση #2 στις: 13 Οκτ 2019, 04:46:49 μμ »
Δεν περιμένουμε νέους υπολογιστές γιατί αυτό το εργαστήριο εγκαταστάθηκε μόλις πέρσι, αμφιβάλλω ότι θα ξαναπρομηθευτούν υπολογιστές. Μάλιστα, είναι και περήφανοι για το "νέο" τους εργαστήριο.
Όπως και να έχει, για την επανεκκίνηση, βρήκα την εξής λύση που για την ώρα με καλύπτει: μόλις εμφανιστεί η οθόνη που ζητά να πατήσεις Shift για να μπει σε recovery mode, πατάω Shift, μπαίνει για λίγο στο αντίστοιχο περιβάλλον και μετά αμέσως πατάω Exit, οπότε συνεχίζει να κάνει boot κανονικά και όλα κομπλέ.
Για τον Επόπτη, θα δοκιμάσω τις οδηγίες. Βέβαια σε μένα, ο server έχει IP από DHCP. Θα δω μήπως μπορώ να το γυρίσω σε static για να παίξω όπως λένε οι οδηγίες.

Αλήθεια, ο Επόπτης υποστηρίζει λειτουργία του να στέλνεις αρχεία σε κάποιο φάκελο των clients ή να παίρνεις αρχεία από αυτούς;

Ευχαριστώ πολύ!

alkisg

 • Τεχνικός / καθαρίστρια
 • *****
 • Μηνύματα: 5165
  • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Raspberry σε ΣΕΠΕΗΥ και προβλήματα στο reboot
« Απάντηση #3 στις: 18 Νοέ 2019, 09:54:26 μμ »
Λάμπρο αυτά τα raspberry pi τι έκδοση είναι, 2 ή 3;

Έχουν φτιάξει ipxe για raspberry pi 3, και θα φτιαχτεί και για 4, αλλά όχι για <=2: https://github.com/ipxe/pipxe

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να μπουτάρουν το νέο LTSP πάρα πολύ εύκολα.

ntalkos

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 23
Απ: Raspberry σε ΣΕΠΕΗΥ και προβλήματα στο reboot
« Απάντηση #4 στις: 19 Νοέ 2019, 12:16:01 μμ »
Άλκη,
τα raspberry που έχω είναι έκδοση 3. Αλλά ειλικρινά δεν είμαι τόσο καλός γνώστης και δεν ξέρω πόσο χρόνο θα μου πάρει να μεταβώ σε LTSP και να φτάσω στο επίπεδο λειτουργικότητας που είμαι τώρα. Για την ώρα το μάθημά μου το κάνω. Τώρα αν βγουν φθορές στο μέλλον, δεν ξέρω...

Με βλέπεις διστακτικό γιατί δυστυχώς κάθε χρόνο με αλλάζουν σχολείο και κάποια πράγματα δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να τα κάνω. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον πάντως.

alkisg

 • Τεχνικός / καθαρίστρια
 • *****
 • Μηνύματα: 5165
  • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Raspberry σε ΣΕΠΕΗΥ και προβλήματα στο reboot
« Απάντηση #5 στις: 19 Νοέ 2019, 12:28:32 μμ »
Βασικά δεν έλεγα για τώρα, το pipxe δεν είναι ακόμα έτοιμο, ήθελα όμως να δω αν τα Raspberries που έστειλε το Υπουργείο θα μπορούν μετά από 1-2 χρόνια να λειτουργήσουν πιο άνετα με LTSP.

Αν έστειλαν τα 3B+, τότε ΟΚ, στο μέλλον θα γίνεται.

Καλή δύναμη! :)