Μα ακριβώς εκεί είναι το θέμα. Τι θα πει μαθαίνει κανόνες και τρόπους εκτέλεσης εντολής πριν την εφαρμόσει. Αυτό μπορεί να ισχύει σε κάποια μαθήματα αλλά όχι στους αλγορίθμους. Εδώ για να μάθεις κάτι πρέπει να το εφαρμόσεις. Με το να το ξέρεις κάτι απ'έξω δεν κερδίζεις τίποτα. Η μάθηση και η εφαρμογή τροφοδοτούν η μία την άλλη.
Αλλά, το να μάθει κάποιος μαθητής τη λειτουργία , κάποιος κανόνες και τον τρόπο εκτέλεσης μιας αλγοριθμικής δομής πριν πάει να την εφαρμόσει σε ένα πρόβλημα, δεν νομίζω ότι είναι "τυφλοσούρτης" φίλε evry...
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την άποψη ότι υπάρχουν αρχές και κανόνες στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν υπάρχει
ΚΑΝΕΝΑΣ κανόνας και ΚΑΜΙΑ αρχή την οποία τουλάχιστον να διδάσκουμε εμείς σε αυτό το μάθημα. Αν υπάρχει θα σε παρακαλούσα να την αναφέρεις. Οι μόνες αρχές και κανόνες για την επίλυση προβλημάτων είναι οι τεχνικές σχεδίασης αλγορίθμων που είναι εκτός ύλης.
Τώρα οι προτροπές του στυλ,
δεν πειράζουμε το i μέσα στην επανάληψη, δεν χρησιμοποιούμε goto, όταν ξέρουμε πόσες
επαναλήψεις θα εκτελεστούν χρησιμοποιύμε συγκεκριμένη δομή είναι καθαρά προγραμματιστικοί κανόνες που τους έχει θέσει το συγκεκριμένο μάθημα , και δεν έχουν καμία σχέση με την επίλυση προβλημάτων.
Και σ'αυτό το μάθημα, παρόλο που η ευφυΐα και η κριτική ικανότητα του μαθητή παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, αρχές και κανόνες υπάρχουν και πρέπει να είμαστε συνεπείς στην διδαχή αυτών.
Δεν φταίει το μάθημα για αυτό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αρμενίζουμε εμείς στραβά, είναι στραβός ο γυαλός. Είναι ευθύνη του εκπαιδευτικού συστήματος να οξύνει την κριτική σκέψη των παιδιών. Επειδή όμως αυτό είναι δύσκολο προτιμάμε την εύκολη συνταγή "μάθε παιδί μου αυτό απ'έξω και έχεις εκπληρώσει τους στόχους του μαθήματος". Τα παιδιά έχουν μάθει πως να λύνουν προβλήματα με τυφλοσούρτες. Όταν δουν κάτι καινούργιο σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δεν προσπαθούν καθόλου να το λύσουν. Για αυτό και πελαγώνουν αν τους δώσεις να διαβάσουν ένα μεγάλο άρθρο ή ένα βιβλίο και τους ζητήσεις την περίληψη. Γιατί αυτό που έχουν μάθει καλά είναι να αποστηθίζουν και να εξετάζονται.
Συνεπώς δε νομίζω ότι θα κερδίσει κάτι ο μαθητής αν μάθει απ'έξω ένα διάγραμμα ροής ή μια δομή επανάληψης. Αύριο θα το έχει ξεχάσει. Αν καταφέρει όμως με χρήση αυτών των εργαλείων να λύσει μόνος του μια άσκηση θα την θυμάται για πάντα.
Ίσως οι επιδόσεις να ήταν πολύ καλυτερες στο τέλος και όχι αυτό το χάλι με το 50-60% κάθε χρόνο να είναι κάτω από τη βάση. Αυτό βέβαια σηκώνει περαιτέρω συζήτηση αλλά σταματάω εδώ. 