Αποστολέας Θέμα: ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ  (Αναγνώστηκε 799 φορές)

jotheo

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 2
ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
« στις: 30 Μαρ 2017, 09:10:08 μμ »
Καλησπέρα.
Κάπου στο διαδίκτυο τυχαία έπεσα σε μια άσκηση που όμοιά της δεν έχω ξανασυναντήσει αφού έχει μεταβλητό επιτόκιο αλλά σταθερά τα χρόνια αποπληρωμής. Δεν μπορώ να γνωρίζω τον δημιουργό της οπότε ας με συγχωρέσει που δεν μπορώ να αναφέρω το όνομά του.

Η άσκηση έχει ως εξής :

Μια τράπεζα αποφάσισε να ακολουθήσει μια επιθετική πολιτική επιτοκίων προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους δανειολήπτες. Η πολιτική της έχει διαμορφωθεί ως εξής:
-   Αν ένας δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου, τότε το επιτόκιο ξεκινάει από 9% τον πρώτο χρόνο και μειώνεται κατά 0,1% κάθε επόμενο χρόνο μέχρι να πέσει κάτω από το 7% οπότε και σταθεροποιείται.
-   Αν ένας δανειολήπτης είναι ασυνεπής στην αποπληρωμή του δανείου, τότε το επιτόκιο ξεκινάει πάλι από 9% τον πρώτο χρόνο, όμως στην περίπτωση αυτή αυξάνεται κατά 0,08% κάθε επόμενο χρόνο μέχρι να υπερβεί το 11% οπότε και σταθεροποιείται.
Να γραφεί αλγόριθμος ο οποίος:
Να διαβάζει το αρχικό ποσό του δανείου καθώς και το αν ο δανειολήπτης εκτιμάται ως συνεπής ή ασυνεπής στις υποχρεώσεις του. Η τιμή "Σ" δηλώνει συνεπής και η τιμή "Α" δηλώνει ασυνεπής. Σημείωση: Να γίνει έλεγχος εγκυρότητας για τα δεδομένα εισόδου.
Να διαβάζει την επιθυμητή διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε χρόνια. Σημείωση: Δεν απαιτείται έλεγχος εγκυρότητας.
Να υπολογίζει και να εμφανίζει το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης, μετά το πέρας της διάρκειας αποπληρωμής.

Θα ήθελα κάποιες απόψεις για το πώς διαμορφώνεται η κάθε δόση (με δεδομένα τα έτη) αφού λογικά πρέπει να εξαρτάται από το ποσό που απομένει να αποπληρωθεί.

jotheo

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 2
Απ: ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
« Απάντηση #1 στις: 02 Απρ 2017, 08:47:13 μμ »
Καλησπέρα και πάλι. Αν κάποιος έχει κάποια ιδέα ας την καταθέσει. Ευχαριστώ πολύ.

bagelis

  • Ομάδα διαγωνισμάτων 2009
  • *
  • Μηνύματα: 565
Απ: ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
« Απάντηση #2 στις: 03 Απρ 2017, 02:14:59 πμ »
Η άσκηση αυτή είναι ελλιπής, της λείπουν δεδομένα. Δεν εξηγεί τον τρόπο υπολογισμού των δόσεων και αυτό δεν είναι μια γενική γνώση που οφείλουν να γνωρίζουν οι μαθητές.