Ένα καταπληκτικό άρθρο που περιγράφει μια νέα θεωρία της Θεωρητικής Φυσικής που λέγεται "ολογραφική αρχή", η οποία απασχολεί ολοένα και περισσότερους φυσικούς.
Μεταφρασμένο στα Ελληνικά το βρήκα εδώ:
http://www.physics4u.gr/articles/2003/infoinuni1.htmlκαι εδώ:
https://physics4u.wordpress.com/2011/03/13/%CE%AF-%CE%AF-%CE%AD-gamm/ενώ το πρωτότυπο εδώ:
http://www.scientificamerican.com/article/information-in-the-holographic-univ/Παραθέτω ένα απόσπασμα από την αρχή του άρθρου:
"Όταν ρωτήσουμε κάποιον, από τι είναι κατασκευασμένος ο κόσμος; η πιο συνηθισμένη απάντηση που θα πάρουμε είναι: από ύλη και ενέργεια.
Για όποιον όμως έχει μια σχετική παιδεία στη μηχανική, τη βιολογία και τη φυσική,
η πληροφορία είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό συστατικό του κόσμου. Το ρομπότ στο εργοστάσιο αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και πλαστικό αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως χωρίς τις λεπτομερείς οδηγίες που θα του λένε ποιο μέρος πρέπει να κολλήσει και σε ποιο σημείο ακριβώς.
Το ριβόσωμα μέσα σ΄ ένα κύτταρο του σώματός μας, είναι εφοδιασμένο με συνδυασμούς αμινοξέων και τροφοδοτείται με ενέργεια που ελευθερώνεται κατά τη μετατροπή του ΑΤΡ σε ADP, αλλά δεν μπορεί να συνθέσει πρωτεΐνες χωρίς την πληροφορία που μεταφέρει το DNA.
Ομοίως, ένας αιώνας φυσικής μας δίδαξε ότι η πληροφορία είναι ένα βασικό συστατικό των φυσικών συστημάτων και διαδικασιών.
Πράγματι, η τρέχουσα τάση που εγκαινιάστηκε από τον John A. Wheeler του πανεπιστημίου Princeton, είναι
να θεωρούμε τον κόσμο ως αποτελούμενο από πληροφορία, με την ενέργεια και την ύλη ως πρόσθετα συστατικά του."
και ένα απόσπασμα από το τέλος του άρθρου: Αυγή μιας επανάστασης
....
"Η ολογραφία μπορεί να είναι ο οδηγός μας προς μια καλύτερη θεωρία. Πως θα μοιάζει η θεμελιώδης θεωρία; Η αλυσίδα των επιχειρημάτων που περιλαμβάνει και την ολογραφία σημαίνει για μερικούς, όπως κύρια για τον Lee Smolin του Ινστιτούτου Perimeter για την θεωρητική φυσική στο Waterloo του Καναδά, ότι μια τέτοια τελική θεωρία δεν πρέπει να καταπιάνεται με πεδία, ούτε καν με χωροχρόνο, αλλά μάλλον με ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φυσικών διαδικασιών.
Αν είναι έτσι,
το όραμα της πληροφορίας σαν το συστατικό του κόσμου, θα έχει βρει ένα αντάξιο περίβλημα."
Η επιστήμη που μελετά την πληροφορία είναι η θεμελιώδης και βασική επιστήμη της Πληροφορικής.
Άραγε τι θα έχουν να πουν όσοι την πολεμούν, τη χλευάζουν και την υποτιμούν ως μη βασική επιστήμη, όταν θα γίνει παντού γνωστό ότι είναι η επιστήμη που έχει σαν αντικείμενο ένα βασικό συστατικό του κόσμου;