Κατά τη γνώμη μου οι ερωτήσεις σου έχουν την ίδια απάντηση:
Επειδή κατά βάθος ο ΠΔΠ δεν έχει ως στόχο να προάγει γενικά την πληροφορική παιδεία αλλά να μαζέψει άτομα για την εθνική ομάδα πληροφορικής ώστε να συμμετάσχουν στις διάφορες ολυμπιάδες, βαλκανιάδες κτλ.
Προσοχή δεν κάνω κριτική, απλά αναφέρω ένα γεγονός το οποίο καλό είναι να το γνωρίζει όποιος θέλει να ασχοληθεί. Πχ. καλύτερο για ένα πιο γενικό κοινό είναι το φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας.
Έτσι λοιπόν δεν ασχολείται με το τι διδάσκεται στο σχολείο, αλλά με το τι θέλουν οι ολυμπιάδες, και στοχεύει σε παιδιά που σίγουρα έχουν 'εμπειρία' λόγω οικογένειας συγγενών κτλ.
Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές να προσελκύσω παιδιά στα πλαίσια 'πολιτιστικών' προγραμμάτων, αλλά διαπίστωσα ότι ο αρχικός ενθουσιασμός χάνεται όταν φθάσει η ώρα της 'χοντρής' μελέτης - η οποία φαίνεται βουνό σε μαθητή που τώρα ξεκινάει να προγραμματίζει.
Τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχα κατά τύχη, όταν στα συγκεκριμένα πολιτιστικά ξεκινήσαμε κάτι άσχετο την μία χρονιά (πχ. Python και PyGame) και κάποιοι από τους μαθητές θέλησαν να συνεχίσουμε την επόμενη χρονιά οπότε δέχθηκαν την ιδέα του ΠΔΠ πιο εύκολα, ενώ είχαν την απαραίτητη εξοικοίωση. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά - Ξεκίνησα με περίπου 15 μαθητές - τη δεύτερη χρονιά συμμετείχαν 7 - ενώ στη Β φάση πέρασαν 2 - ο ένας ευτυχώς πήγε και στην τελική φάση.