Αν θεωρείτε ότι η διαφαινόμενη "ήττα" του κλαδου οφείλεται στην ποιότητα του αντικειμένου της ΑΕΠΠ, νομίζω ότι κάνετε λάθος
Αντικειμενοστραφή προγραμματισμό σε C++ με κληρονομικότητες και πολυμορφισμούς να κάναμε, τα συμφέροντα που μας φάγανε είναι συμφέροντα, η ώρα του παιδιού είναι η ώρα του παιδιού στα (κάποια) σχολεία και προφανώς, η άγνοια του υπουργείου και των υπευθύνων για το αντικείμενο μας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη
Η ποιότητα της ΑΕΠΠ είναι ένα επιχείρημα της απέναντι πλευράς για να δικαιολογήσει την υποβάθμιση της Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες
Δεν πείσαμε (υποτίθεται) για την αναγκαιότητα της επιστήμης μας
Δηλαδή έπεισαν τα κεφάλαια Φυσικής και Χημείας που εξετάζονται στις Πανελλαδικές;
Δεν παρέχουμε εξαιρετικά απαραίτητα εφόδια σε όλους τους υποψηφίους που θα ασχοληθούν έστω και στοιχειωδώς με τον προγραμματισμό στην τριτοβάθμια; Μεταβλητές, σταθερές, δομές επιλογής, επανάληψης, δομές δεδομένων, συναρτήσεις και διαδικασίες δεν θα συναντήσουν σε οποιαδήποτε γλώσσα;
Δεν είναι καιρός για έξαρση της εσωστρέφειας
Ζούμε στο 2015 αλλά οι υπεύθυνοι της πολιτείας (όχι μόνο στην παιδεία), ζούνε στο 1985
Δεν υπάρχει σώφρων συνάδελφος κάτω των 45 που να μην αναγνωρίζει την σημασία της Πληροφορικής και την τρέλα αυτού που πάει να γίνει
Οι υπόλοιποι, ηθελημένα ή μη, δεν αναγνωρίζουν τίποτα τέτοιο
Θεωρούν ότι η Πληροφορική μπορεί να διδαχθεί στην Τριτοβάθμια (όπως γινόταν μέχρι την δεκαετία του 90), ότι οι γνώσεις που παρέχουμε είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες, ότι είναι ένα εύκολο αντικείμενο που δημιουργεί πίσω πόρτες στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια
Ή τα θεωρούν όλα αυτά μαζί γιατί απλά τους συμφέρει
Η χρησιμότητα της Πληροφορικής στην δευτεροβάθμια δεν αναδείχθηκε, όχι λόγω της ποιότητας της ΑΕΠΠ, αλλά διότι δεν αναδείχθηκε γενικότερα στην ελληνική κοινωνία
+1
Η ΑΕΠΠ έδωσε ότι μπορούσε να δώσει μέσα σε 2 μόνο ώρες διδασκαλίας σε όλο το Λύκειο. Και αυτά δεν ήταν λίγα. Για μένα (και πολλούς άλλους) υπάρχουν οι μαρτυρίες των φοιτητών που έρχονται στο φροντιστήριο και όλοι μου λένε ότι το μάθημα τούς βοήθησε πολύ στο 1ο τουλάχιστον έτος γιατί είχαν κατανοήσει τη βασική λογική και δε δυσκολεύτηκαν στα μαθήματά τους. Ενώ αυτοί της Θετικής παθαίνουν μεγάλο σοκ. Ένας πρόσφατα ήρθε από το Μαθηματικό ΕΚΠΑ, πέρασε από Θετική, και μου είπε ότι τη bubblesort την έμαθε απ' έξω για να τη γράψει στο υποχρεωτικό μάθημα Πληροφορικής του 1ου έτους. Δε μπορεί το παιδί να καταλάβει τι κάνει και είναι πολύ διαβαστερός μαθητής, που δεν πέρασε σε Ιατρικές. Φυσικά κόπηκε. Σκεφτείτε τι έχω ακούσει από παιδιά που περνάνε σε ΗΜΜΥ και τμήματα Πληροφορικής. Ήρθανε πρόσφατα κάποιοι περσινοί μου μαθητές από ΗΜΜΥ ΕΜΠ και μου είπαν ότι οι συμμαθητές τους από Θετική τους είπαν ότι "είμαστε για αυτοκτονία". Επειδή εγώ δουλεύω σε φροντιστήριο που έχει αρκετά καλό επίπεδο μαθητών, έρχονται και με βλέπουν και πάντα τους ρωτάω.
Δε μου παραπονέθηκε ποτέ κανείς για το ότι η ΑΕΠΠ δεν τους χρησίμευσε, ίσα-ίσα το αντίθετο λένε.
Βέβαια θα ήταν πολύ καλύτερα να είχαν κάνει πολλά περισσότερα πράγματα στο Λύκειο και σίγουρα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος. Και αυτό έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Πώς όμως;
Το βασικότερο είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα Γενικής Παιδείας Επιστήμης των Η/Υ, 2ωρο σε όλο το Λύκειο, αναβαθμισμένο και συνεχόμενο ως προς την ύλη μέχρι να φτάσει ο μαθητής στο Κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου.
Και θα βλέπαμε μετά αν θα μπορούσε κανείς να μας υποτιμήσει.
Να δούμε ο Χημικός πού θα το έφτανε το μάθημα του της Κατεύθυνσης αν δεν είχε μάθημα Γενικής Παιδείας στην Α' και Β' Λυκείου. Θα μπορούσε να κάνει την ύλη που κάνει τώρα; Επιτρέπεται τα Θρησκευτικά να έχουν στο Λύκειο περισσότερες ώρες από την Πληροφορική; Που αλλού γίνεται αυτό; Σε τι έτος ζούμε;
Είμαστε οπισθοδρομική χώρα γιατί κάποιους τους συμφέρει να είμαστε έτσι και να κρατάνε τα πράγματα έτσι. Σκεφτείτε τη θέση μας αν δεν είχαμε γεννηθεί εδώ αλλά σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, θα ήμασταν νομίζετε σε αυτήν τη θέση; Με σπουδές, μεταπτυχιακά ή διδακτορικά να προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία, τον εκπαιδευτικό κόσμο και το υπουργείο Παιδείας (συγγνώμη το ξέχασα: και Θρησκευμάτων) για την αξία της Επιστήμης των Η/Υ το 2015;
Νομίζω ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα νέο thread όπου θα συζητηθεί η διάρθρωση του μαθήματος Επιστήμη των Η/Υ από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο.
Ήδη διατυπώθηκαν κάποιες ωραίες προτάσεις.
Έχω δει το νέο και ωραίο πρόγραμμα σπουδών με την python κ.τ.λ. αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό το πρόγραμμα σπουδών φτιάχτηκε με τη λογική ότι το μάθημα θα είναι 6ωρο και όχι το ελεεινό 2ωρο που έδωσαν πάλι. Παρ' όλα αυτά και τώρα μπορεί να γίνει μια αναβάθμιση.
Δυστυχώς όμως με αυτά τα άτομα στο ΥΠΟΠΑΙΘ δε μπορεί να περιμένει κανείς και πολλά πράγματα. Δεν έδειξαν ούτε δείχνουν φιλικοί ως προς την Επιστήμη των Η/Υ, ούτε θέλουν την αναβάθμιση της στην εκπαίδευση.
Εμείς όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν βρούμε αυτιά που μπορούν να ακούσουν και εγκεφάλους που μπορούν να καταλάβουν.
ΥΓ: Αν γίνει κάποια κινητοποίηση προς υπεράσπιση του μαθήματος στο Λύκειο στην υπάρχουσα κατάσταση, θα ήθελα να το ξέρω και δηλώνω απερίφραστα ότι θα συμμετέχω. Δεν είναι κακή ιδέα και τα ΜΜΕ που παρακολουθεί ο καθείς το έκαναν γαργάρα το νέο εξεταστικό, παρά τις όποιες αντιδράσεις.