Σχετικά με το παραπάνω...
...όπως φαίνεται και στις παραθέσεις που ακολουθούν, το συγκεκριμένο σημείο είχε απασχολήσει αρκετά την ομάδα. Όμως τελικά η ομάδα θεώρησε ότι αποτελεί μια διαδικαστική λεπτομέρεια που έτσι κι αλλιώς δεν ίσχυε πάντα, δεν έχει να κάνει με τις αρχές του δόγματος και επομένως δεν μπορεί να θίξει τις θρησκευτικές ευαισθησίες των πιστών. Μάλλον θα συμβαίνει σπάνια και άρα το βασικό τμήμα της διαδικασίας της εκλογής είναι αυτό που περιγράφει η άσκηση. Μια άσκηση αποτελεί πάντα μια αφαιρετική προσέγγιση της πραγματικότητας, η ομάδα παρόλα αυτά δεν αυθαιρέτησε προσθέτοντας περίεργα ερωτήματα ή καταστάσεις που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, όπως αρκετά τέτοια είχαν προταθεί αρχικά.
Για να εξομολογηθώ την "αμαρτία μου" μιας και πιάσαμε τα θεολογικά δεν ήξερα πως εκλέγεται ο Πάπας. Απλά μαθητής μου (καθολικός) όταν του έδωσα το θέμα (το οποίο θεωρώ ιδανικό) μου είπε: "Τι έγινε ρε παιδιά; Για να βγάλετε άσκηση αλλάξετε και τον τρόπο εκλογής του Πάπα". Πράγματι δεν έχει να κάνει με τις αρχές του δόγματος αλλά με το τυπικό μιας από τις πιο σημαντικές διαδικασίες για τους καθολικούς.
Η δικιά μου αρχή πάντως όπως την έχω εκφράσει και παλιότερα (Θέμα Γ 2011) είναι τα πραγματικά σενάρια να χρησιμοποιούνται όπως είναι και όχι να τροποποιούνται ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε συγκεκριμένα πράγματα με τρόπο που να "καλύπτει" εμάς. Αν θέλουμε αφαιρετική προσέγγιση της πραγματικότητας καλό είναι πάντα κατά την προσωπική μου άποψη να αναφερόμαστε στην εκλογή ενός αξιωματούχου και όχι στην εκλογή του Πάπα. Καλό είναι να αναφερόμαστε σε έναν διαγωνισμό για την πρόσληψη προσωπικού και όχι στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ όπως στο θέμα Γ του 2011. Στον ΑΣΕΠ για να συμμετάσχει κάποιος το δηλώνει εκ των προτέρων δεν το αποφασίζει την τελευταία στιγμή. Γνωρίζουμε δηλαδή στην πραγματικότητα τον μέγιστο αριθμό αυτών που θα προσέλθουν στις εξετάσεις. Κανένα πρόβλημα να αλλάξουμε τη διαδικασία αλλά όχι αναφορά σε ΑΣΕΠ.
Για το Γ5 μία τροποποίηση της μορφής "θα εμφανίζει φαβορί αν εκλεγεί με την πρώτη φορά ή είναι πρώτος σε όλες τις ψηφοφορίες" νομίζω ότι δεν θα προκαλούσε την συζήτηση.
Και πάλι θέλω να δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθεια και να τονίσω ότι τουλάχιστον από την μεριά μου η συζήτηση αποσκοπεί στο να βοηθήσει αυτούς που καλούνται να επιτελέσουν το τόσο δύσκολο έργο της κατάθεσης θεμάτων για τις πανελλαδικές. Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι και η δύναμη και η συνεισφορά του Στεκιού. Προβάλλει διαφορετικούς τρόπους σκέψης και βοηθάει σε μία καλύτερη σύνθεση.