Έχω όμως κάποιες παρατηρήσεις για το Γ Θέμα το οποίο διαπραγματεύεται ένα πραγματικό σενάριο. Η εκλογή του Πάπα γίνεται με τη διαδικασία που περιγράφεται μέχρι την 30 ψηφοφορία. Μετά ψηφίζουν τους δύο πρώτους σε ψήφους και εκλέγεται Πάπας αυτός με την απόλυτη πλειοψηφία. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να αλλάξει το θέμα και να παρατεθεί η διαδικασία εκλογής όπως ακριβώς γίνεται μιας και αγγίζει και το θρησκευτικό συναίσθημα κάποιων. Από την άλλη βέβαια καθίσταται δυνατή η χρήση πίνακα (απλοποιούνται αρκετά τα πράγματα) για το 5 ερώτημα κάτι μάλλον που εκτιμώ ότι δεν το ήθελε η ομάδα των διαγωνισμάτων.
Σχετικά με το παραπάνω...
...όπως φαίνεται και στις παραθέσεις που ακολουθούν, το συγκεκριμένο σημείο είχε απασχολήσει αρκετά την ομάδα. Όμως τελικά η ομάδα θεώρησε ότι αποτελεί μια διαδικαστική λεπτομέρεια που έτσι κι αλλιώς δεν ίσχυε πάντα, δεν έχει να κάνει με τις αρχές του δόγματος και επομένως δεν μπορεί να θίξει τις θρησκευτικές ευαισθησίες των πιστών. Μάλλον θα συμβαίνει σπάνια και άρα το βασικό τμήμα της διαδικασίας της εκλογής είναι αυτό που περιγράφει η άσκηση. Μια άσκηση αποτελεί πάντα μια αφαιρετική προσέγγιση της πραγματικότητας, η ομάδα παρόλα αυτά δεν αυθαιρέτησε προσθέτοντας περίεργα ερωτήματα ή καταστάσεις που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, όπως αρκετά τέτοια είχαν προταθεί αρχικά.
Πάντως για να δείτε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση της άσκησης δεν οριστικοποιήθηκε ελαφρά τη καρδία, ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από τις σχετικές συζητήσεις της ομάδας...
Ένα ζήτημα, ειδικά με τη συγκεκριμένη κάπως ευαίσθητη πρόταση, είναι ότι μάλλον δεν μπορούμε να προτείνουμε άλλη διαδικασία εκλογής από αυτήν που πραγματικά ισχύει. Αλλιώς μπορεί να βρεθεί κάποιος και να μας την πει! Ελπίζω βέβαια η αρχική πρόταση να περιγράφει όντως την πραγματική διαδικασία που ακολουθείται. Ο +++++ θα μπορούσε να μας το επιβεβαιώσει...
++++ η διαδικασία που περιγράφεται στο αρχικό θέμα είναι η πραγματική. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι καλό είναι όταν επιλέγουμε ένα θέμα από τον πραγματικό κόσμο να μην απομακρυνόμαστε πολύ από τη διαδικασία που όντως ισχύει, παρόλο που κάποιες από τις επεκτάσεις που έχουν προταθεί έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Βέβαια δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν οι λέξεις: πάπας, καρδινάλιος, μαύρος καπνός.
Απλά η εκφώνηση να αναφέρεται γενικά σε ανάδειξη - εκλογή κάποιου από κάποιους.
Αν όμως θέλουμε να μιλήσουμε για πάπα τότε αυτό που λέτε (προσκόλληση στην πραγματικότητα) είναι μονόδρομος
Από όσο είδα, αλλού λέει 30 ψηφοφορίες, αλλού 33, αλλού ότι αποφασίζουν τότε τι να κάνουν...
Η διαδικασία που περιγράφουμε ίσχυε μέχρι και τον Πάπα John Paul II ,ο οποίος πρόσθεσε την παραλλαγή ότι μετά τις 30 ψηφοφορίες οι δύο δημοφιλέστεροι μπαίνουν σε ψηφοφορία μεταξύ τους και εκλέγεται αυτός που πλειοψηφεί.
Προσωπικά, θεωρώ ότι είμαστε απόλυτα καλυμμένοι με την τρέχουσα εκφώνηση.
Έδωσα σε πολύ καλό μαθητή το θέμα με τον Πάπα (όπως ακριβώς είχε προταθεί αρχικά). Το έλυσε αν και του ξέφυγαν κάποιες ψιλολεπτομέρειες. Το θέμα έχει σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος αν θέλει να το λύσει ολόσωστα. Ειδικά το τελευταίο ερώτημα τον παίδεψε. Έφτιαξε πίνακα όπου έβαζε το όνομα του 1ου σε κάθε ψηφοφορία και μετά έλεγξε αν όλα τα ονόματα είναι ίδια! Βέβαια πίνακα δεν νομιμοποιούταν να χρησιμοποιήσει αφού δεν ξέραμε πόσες ψηφοφορίες θα έχουμε το πολύ. Από την άλλη λυνόταν με λιγότερο κόπο απλά έπρεπε να κάνει τη σωστή σκέψη.
Θεωρώ ότι από άποψη δυσκολίας η αρχική πρόταση έχει το σωστό επίπεδο δυσκολίας και καλή διαβάθμιση μέσα στα ερωτήματα. Το βλέπουμε αν είναι καλό να βάλουμε και τα υποπρογράμματα (το ένα ή και τα δύο), όπως φαίνονται στην προτεινόμενη λύση παραπάνω. Πείτε τη γνώμη σας!