Αποστολέας Θέμα: Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής για το μάθημα του Δομημένου Προγραμματισμού  (Αναγνώστηκε 1105 φορές)

fkoutsakas

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 42
Αντιγράφω την ανάρτηση από το blog http://okiriostonipologiston.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html

Κύριε, κύριε τι να διαβάσω στο λίγο χρόνο που μου απομένει μέχρι τη Δευτέρα που γράφουμε;

Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω το εξής: θεωρώ δεδομένο ότι αυτή την ερώτηση την έχει κάνει μαθητής/τρια που έχει κάνει την προσπάθεια του/της καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και απλά αναρωτιέται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστεί τον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι την Δευτέρα που εξετάζεται το μάθημα του Δομημένου Προγραμματισμού.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ξεκίνα με τις ασκήσεις που έχουν "πέσει" τα προηγούμενα πέντε χρόνια (θα τις βρεις εδώ). Διάβασε τις εκφωνήσεις και προσπάθησε να τις λύσεις (δες εδώ πως διαβάζουμε / λύνουμε ασκήσεις). Οι ασκήσεις τα τρία τελευταία χρόνια δίνουν το 40% της βαθμολογίας. Αν μπορείς να λύσεις ασκήσεις αυτού του επιπέδου δυσκολίας, (του 2011 και 2012, 2013), τότε έχεις προετοιμαστεί αρκετά καλά...

Στη συνέχεια κάνε ένα γρήγορο πέρασμα / διάβασμα των ερωτήσεων θεωρίας του βιβλίου που υπάρχουν στο τέλος του κάθε κεφαλαίου και των απαντήσεων τους χρησιμοποιώντας το πολύ καλό βοήθημα "Δομημένος Προγραμματισμός Γ ΕΠΑΛ, Απαντήσεις των ερωτήσεων και Λύσεις των ασκήσεων". Υπενθυμίζω ότι η (καθαρή) θεωρία κάθε χρόνο δίνει το 40% των μονάδων οπότε μη παραβλέπεις τη σημασία της στη διαμόρφωση του τελικού σου βαθμού.

Επίσης (σχεδόν) κάθε χρόνο πέφτει μία άσκηση η οποίο σου ζητάει να προσομοιώσεις την εκτέλεση κώδικα. Πρακτικά σου δίνει είτε τον κώδικα ενός προγράμματος είτε το λογικό του διάγραμμα, κάποια δεδομένα εισόδου (τιμές μεταβλητών) και σου ζητάει να "εκτελέσεις" τον κώδικα με αυτά τα δεδομένα και να βρεις τι θα εμφανιστεί στην οθόνη, τι τιμές θα έχουν οι μεταβλητές αυτές στη μνήμη, κλπ. Συνήθως αυτές οι ασκήσεις δίνουν το 20% των μονάδων, οπότε έχε το νου σου. Μπορείς να βρεις τέτοιες ασκήσεις στα θέματα παρελθόντων ετών.

Από το ίδιο βοήθημα διάβασε τις λυμένες ασκήσεις του σχολικού βιβλίου ξεκινώντας το διάβασμα των κεφαλαίων από το τέλος προς την αρχή (από το κεφάλαιο 13 προς το κεφάλαιο 1) γιατί στο τέλος είναι τα σημαντικά.

Τις λυμένες ασκήσεις του βιβλίου να τις διαβάσεις σε τρία "περάσματα" ως εξής:
Πρώτο πέρασμα: διαβάζεις την εκφώνηση, δεν προσπαθείς να λύσεις την άσκηση αλλά κατευθείαν πηγαίνεις και διαβάζεις τη λύση προσπαθώντας νοητά να μεταφράσεις γραμμή-γραμμή των κώδικα του προγράμματος (ξέρεις πως: ζωγραφίζεις οθόνη και μνήμη στο χαρτί και εκτελείς βήμα-βήμα έχοντας το δείκτη του χεριού σου - βάζω δάχτυλο το λέγαμε στη τάξη και γελούσαν οι μαθητές μου - στην γραμμή που εκτελείται κάθε φορά).
Δεύτερο πέρασμα: διαβάζεις την εκφώνηση, (δεν βλέπεις την λύση) και προσπαθείς να γράψεις τη λύση της άσκησης σε χαρτί. Όπου κολλάς κοιτάς την λύση. Στο τέλος ελέγχεις αν η λύση σου είναι σωστή συγκρίνοντας τη με αυτή του βοηθήματος.
Τρίτο πέρασμα: διαβάζεις την εκφώνηση και προσπαθείς χωρίς να κοιτάς την λύση να λύσεις την άσκηση από μόνος σου. Αν μάθετε να λύνετε όλες τις ασκήσεις του βιβλίου τότε έχετε πολύ καλές πιθανότητες να λύσετε όπια άσκηση σας δοθεί στις πανελλήνιες.
Εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο από το διάβασμα είναι η ξεκούραση και η σωστή διατροφή, οπότε (ειδικά) το προηγούμενο βράδυ κοιμήσου νωρίς.

Για να προλάβω την ερώτηση "Κύριε, κύριε τι μπορεί να πέσει;" θα σας πω ότι αυτό δε το γνωρίζει κανείς. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, αλλά αυτό θα το κάνω σε μελλοντικό post. Εσείς διαβάστε τα όλα ;-)

Επίσης εδώ θα βρείτε μια συγκριτική ανάλυση των θεμάτων που έχουν πέσει μέχρι στιγμής.

Καλή μελέτη και εύχομαι όλα να εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (που θα εξελιχθούν ούτως ή άλλως ;-))

ΥΓ: Τη Δευτέρα θα λύσω και θα αναρτήσω στο blog τις λύσεις των ασκήσεων μετά τις 11:00.

Ιωάννης Γκίνης

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 130
  • I share because I care
    • Προσωπική ιστοσελίδα