Επιστροφή στο 2010...
Όπου ακόμα και καθηγητές που ήταν κατά της χρήσης πίνακα, είχαν διδάξει ή είχαν στα βιβλία τους άσκηση με πίνακα που ξεκινούσε με
ΔΙΑΒΑΣΕ ν
ΓΙΑ i ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ ν
ΔΙΑΒΑΣΕ Α[ i ]
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
Δηλαδή αν δεν θέλουν να χρησιμοποιηθεί πίνακας δεν μπορεί να μπει διευκρίνηση, και να πει "δεν επιτρέπεται η χρήση πίνακα";
Ή να γίνει ο διαχωρισμός, και να πούνε:
"η λύση χωρίς πίνακα παίρνει όλες τις μονάδες, ενώ αν χρησιμοποιήσετε πίνακα θα πάρετε το πολύ 17 από τις 20 μονάδες του θέματος".
Έστω να έλεγαν "γράψτε πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ" ώστε να αναγκαστεί να δηλώσει ο καθένας κάτι στην αρχή για μέγεθος.
Η διαφωνία είναι στο ότι δεν γνωρίζουμε τις θέσεις από την αρχή, και όσοι λένε ότι δεν είναι σωστή η λύση με πίνακες λένε "δεν πρέπει να βάλεις κάτι πολύ μεγάλο γιατί σπαταλάς μνήμη, και το λέει ρητά στο βιβλίο".
Ωραία...και στο βιβλίο επίσης λέει (αλλά κυρίως το λέει η ΛΟΓΙΚΗ) ότι μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε πίνακες για να έχουμε τα δεδομένα αποθηκευμένα και να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε.
Δηλαδή πόσο πιθανό είναι να κάνατε μία εφαρμογή για να κρατάτε στατιστικά στοιχεία και με το που εισάγατε τα στοιχεία μετά την εκτέλεση χάνονταν;; ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΙΘΑΝΟ.
Όπως και το 2010 μιλούσαμε για σχολικούς αγώνες, ΚΛΑΣΣΙΚΗ περίπτωση για να κρατήσεις τα στοιχεία, γιατί όποιος έχει να κάνει το πρόγραμμα για σχολικούς αγώνες θα ξέρει από την αρχή πόσοι θα συμμετέχουν.
Όπως και εδώ με την αγορά των προϊόντων δεν θα πάρει κανένας ούτε 1000 προϊόντα ούτε 10000 και τέτοια...
Αν λοιπόν θέλουμε να μην χρησιμοποιούνται πίνακες θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα και τουλάχιστον με ΓΛΩΣΣΑ.
Κι εγώ διδάσκω στους μαθητές μου να μην χρησιμοποιούν πίνακα σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί μπορεί να υπάρχουν (κακή ώρα, όπως τώρα...και όπως και το 2010 και το 2011) και να τους κόψουν.
Όπως επίσης για αναζήτηση, αν γίνει με ΟΣΟ ή με ΓΙΑ.
Δηλαδή αν θέλει να κάνει ένας μαθητής αναζήτηση και γράψει:
done ← Ψευδής
ΓΙΑ i ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ ν
ΑΝ Α[ i ] = Κey ΤΟΤΕ
done ← Αληθής
ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ //done//
..είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση; Ναι.
Θα κάνει περισσότερη ώρα να φτάσει στο αποτέλεσμα.
Εδώ κόβουν μονάδες, ναι ή όχι;
Εγώ προσωπικά και πάλι λέω στους μαθητές μου να ΜΗΝ το κάνουν έτσι, αλλά με την ΟΣΟ.
Ερώτηση: Δεν μπορούν όμως να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να πούνε ότι
"Το μάθημα είναι ιδιαίτερο, και ΔΕΝ μπορούμε να δεχτούμε όλες τις λύσεις ως εντελώς σωστές, αλλά θα κόβουμε αν σπαταλά πολλή μνήμη ή πολύ χρόνο". ;;
Να βγει μια ανακοίνωση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και να μοιράζεται σε όλους τους μαθητές, για τα 2 τουλάχιστον αυτά βασικά θέματα και να λέει ότι δεν επιτρέπεται η χρήση πίνακα σε άγνωστο πλήθος επαναλήψεων ακόμα κι αν είναι λογικό να γίνει με πίνακα στον πραγματικό κόσμο, και η αναζήτηση να γίνεται με ΟΣΟ και να σταματάει ΑΜΕΣΩΣ μόλις εντοπιστεί αυτό που θέλουμε.
Και τότε θα ανοίξει μία συζήτηση για να χρησιμοποιούμε μόνο την "έξυπνη φυσαλίδα" για να σταματάει αμέσως, ή αν θέλουμε μόνο τα 5 μικρότερα στοιχεία ενός πίνακα 20 στοιχείων να λέμε
"ΓΙΑ Ι ΑΠΟ 2 ΜΕΧΡΙ 6" στη φυσαλίδα και πάει λέγοντας..........
Εφόσον δεν υπάρχουν διευκρινήσεις είμαι υπέρ της χρήσης πίνακα.
Γενικά είμαι υπέρ των διευκρινήσεων ώστε να είναι πιο αποδοτικός ο αλγόριθμος.