Από ότι καταλαβαίνω ....
μάλλον έχεις την άποψη (ή μήπως όχι), ότι η τιμή φρουρός πρέπει να εισαχθεί από το χρήστη με εντολή ΔΙΑΒΑΣΕ ... έστω και έμμεσα (στο παραπάνω παράδειγμα, ενώ πληκτρολογώ το 5, η τιμή για την οποία σπάει η επανάληψη είναι η 10.
Ναι. Αυτό νομίζω.
Αν το πρόγραμμα τρέξει και κάνει διαδικασίες που σου είναι άγνωστο πόσες είναι, αλλά κάθε φορά είναι ίσες με ν, τότε είναι γνωστό το πλήθος επαναλήψεων. Είναι ν επαναλήψεις. Μπορεί να μη το έχουμε υπολογίσει εμείς και να μη ξέρουμε εμείς πόσα είναι τα βήματα, αλλά είναι πάντοτε ν. Οπότε πρόβλημά μας αν δεν υπολογίσαμε πόσα είναι τα ΣΤΑΘΕΡΑ βήματα ν. Είναι ΓΝΩΣΤΟΣ ο αριθμός επαναλήψεων, οπότε δεν έχει θέση σε αυτή τη περίπτωση η τιμή φρουρός εδώ.
Τώρα για να μεταβάλλεται το ν έχεις δύο περιπτώσεις...
Α] Δέχεσαι κάποια τιμή από το χρήστη, που άμεσα ή έμμεσα δίνει τιμή φρουρό στη μεταβλητή που υπάρχει στον έλεγχο του βρόχου.
Β] Με κάποιο τρόπο ορίζεις τυχαίες τιμές να δημιουργούνται από το πρόγραμμα, δυνατότητα που ΔΕΝ υπάρχει στη ΓΛΩΣΣΑ κι άρα είναι πέρα από τα πλαίσια του μαθήματος. Ελπίζω μιλάμε στα πλαίσια του μαθήματος εδώ.
Όταν οι αποδεικτές τιμές ανήκουν σε κάποιο διάστημα (κλειστό ή ανοιχτό ή ένωση) τιμών (όπως στο παράδειγμα με τη βαθμολογία), τότε Η ΕΚΦΩΝΗΣΗ είναι καλύτερα να ζητάει έλεγχο εγκυρότητας.
Ενώ όταν αποδεκτές τιμές είναι όλες τότε μία τιμή πρέπει να κάνει το break και σε αυτή την περίπτωση Η ΕΚΦΩΝΗΣΗ να ζητάει τιμή φρουρό.
Δε νομίζω πως διαφωνώ σε κάτι. Αν καταλαβαίνω, σου κάθεται άσχημα πως τιμή φρουρός μπορεί να είναι σε ένα διάστημα ( πλην άπειρο, 0) πες, μια οποιαδήποτε τιμή από το διάστημα αυθαίρετα. Ναι οκ, θα μου άρεσε η εκφώνηση να είχε πιο συγκεκτιμένη τιμή φρουρό, αλλά αν γουστάρει κανεις μπορεί να σου πει πως όλες οι αρνητικές τιμές είναι τιμές φρουροί.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΑΠΟΛΥΤΑ το τι σε βασανίζει...
Σε ένα πρόγραμμα μπορούμε να έχουμε άπειρες δυνατές τιμές φρουρούς.
Σωστό ή Λάθος;
Αυτό είναι το ερώτημά σου και δε μπορώ να σου απαντήσω με 100% σιγουριά κάτι από τα δύο. Αλλά έχω 99% τάση προς το ΣΩΣΤΟ.
Ειλικρινά δε θυμάμαι. Αλλά αν υπάρχει έστω μία άσκηση ή ακόμα καλύτερα θέμα Πανελληνίων, που να απαιτεί διάστημα τιμών ως φρουρό, δηλαδή άπειρες δυνατές τιμές φρουρούς, τότε απαντάς στην ερώτησή σου.
Αν το σκάψεις και βρεις κάτι πες μας!
Να περιγράψετε ποια/ες είναι η/οι διαφορά/ες ανάμεσα στον έλεγχο εγκυρότητας και στην τιμή φρουρό;

Ο έλεγχος εγκυρότητας φροντίζει να εξαναγκάσει το χρήστη να εισάγει ορθές τιμές προτού προχωρήσει το πρόγραμμα παρακάτω.
Η τιμή φρουρός φροντίζει να σπάει ένας κατά κάθε άλλη περίπτωση ατέρμων βρόχος, έτσι ώστε να διατηρείται το κριτήριο της περατότητας.
Γιατί να το ρωτήσουμε έτσι αυτό στα παιδάκια; Δε διαφωνώ, αλλά οκ, μου φαίνεται παράξενη.
