To Συστημα αυτό δεν είναι εφαρμόσιμο για πολλούς λόγους:
α) Όλα τα μαθηματα (ή μέρος τους) θα εξετάζονται πανελλαδικά. Δηλαδή θα υποχρεώσει όλα τα σχολεία να βγάλουν κοινό πρόγραμμα εξετάσεων για όλα τα μαθήματα για όλες τις τάξεις. (Μου φαίνεται αδιανόητο)
β)στη Γ' λυκείου 23 ώρες θα είναι ώρες κατεύθυνσης. Δηλαδή 23/4 περίπου 6. Δηλαδή βιολογία για παράδειγμα θα κάνουν 6 με 7 ώρες. Ούτε στο βιολογικό δεν κάνουν τόσες. ΑΟΔΕ άλλες τόσες; (Μου φαίνεται αδιανόητο)
γ) Θεωρητικά με τόσες ώρες μαθημάτων κατεύθυνσης θα πρέπει να αυξηθεί και η ύλη. Με ποια βιβλία; Έχουν στόχο να γράψουν καινούργια; Αυτό που ανακοινώθηκε μέχρι τώρα δεν δείχνει κάτι τέτοιο.
http://www.likio.gr/arthra/poia-einai-ta-sxolika-biblia-poy-ua-paralaboyn-oi-mauhtes-toy-dhmotikoy-gymnasioy-kai-lykeioy-to-septembrioδ) Μεγάλο πρόβλημα με τους καθηγητές. Εμείς για παράδειγμα φέτος και του χρόνου βάζοντας και επιπλέον 1 ώρα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου + 2ώρες γενικής παιδείας στη Α΄Λυκείου θα έχουμε πολλές ώρες κυρίως στο λύκειο που κάθε χρόνο θα μειώνονται, ώσπου στο Λύκειο θα καταλήξουμε με 2 ή καμία. Άρα πληροφορικός στο Λύκειο δεν θα υπάρχει, αλλά θα γεμίσει με οικονομολόγους, βιολόγους και κυρίως χημικούς (καινουργιοι διορισμοί);
ε) Και το βασικότερο για μας, δεν γίνεται σχολές πληροφορικής και όχι μόνο, να δέχονται μαθητές όπως την εποχή των δεσμών, δηλαδή με χημεία και όχι απλά χημεία, αλλά χημεία που θα τη διδάσκεται ο μαθητής 7 ώρες την βδομάδα. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.