Πάντως, όσο σκέφτομαι το όλο θέμα, βρίσκω κάποια σημάδια αισιοδοξίας:
1. Γιατί διέρρευσε το σχέδιο για το νέο Λύκειο και το Τεχνικό Λύκειο σε διαφορετικές εφημερίδες;
2. Γιατί δεν αναφέρονται τα μαθήματα που θα είναι Γενικής Παιδείας, αφού δεν θα είναι αυτά που θα χαρακτηρίσουν ουσιαστικά το νέο σύστημα;
3. Θεωρώ αρκετά πιθανό να έβγαλε κάποιος δημοσιογράφος προς τα έξω όσα περίπου κατάλαβε από το νομοσχέδιο ή όσα του είπανε να βγάλει και εκείνος τα έβγαλε. Τα περισσότερα ρεπορτάζ γίνονται από ανθρώπους που δεν κατανοούν τις έννοιες "προγραμματισμός" ή "επιστήμη υπολογιστών" και πάνω στην φοβία να μην γράψουν καμιά αρλούμπα, προτιμούν να μην το αναφέρουν, παρά να το αναφέρουν λανθασμένα. Έχει ξανασυμβεί να αναφέρουν μόνο μαθήματα που θυμούνται οι ίδιοι από τα σχολικά τους χρόνια.
4. Ίσως απλά να ήταν μια διαρροή για να δούνε αντιδράσεις.
5. Αν το σχέδιο βασίζεται σε αυτό της Διαμαντοπούλου, τότε θα υπάρχουν μαθήματα πληροφορικής. Απλά, ο αρθρογράφος ξέχασε να προσθέσει πολλές λεπτομέρειες. Δεν σας φαίνεται ότι το άρθρο ήταν λίγο μικρό για να περιγράψει την δομή ενός ολόκληρου Νέου Λυκείου; Το σχέδιο της Διαμαντοπούλου ήταν 27 σελίδες.
6. Θεωρώ ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική που ενισχύεται από τις 54 σχολές πληροφορικής ανά την Ελλάδα που θα πρέπει να δέχονται μαθητές που διαγωνίστηκαν τουλάχιστον σε ένα μάθημα Πληροφορικής.
Δεν ξέρω αν ισχύει κάτι από αυτά ή απλά θέλω να τα πιστέψω για να είμαι αισιόδοξος.
Σίγουρα το ρεπορτάζ πρέπει να μη μας αφήσει να ησυχάσουμε ούτε στιγμή