Καλημέρα σε όλους και καλή επιτυχία στους μαθητές....θα ήθελα να καταθέσω και την δική μου άποψη σχετικά με όλες αυτές τις συζητήσεις σχετικά με το επίπεδο των θεμάτων, αλλά από μία ενδιάμεση οπτική..ούτε την πλευρά του μαθητή (ας υποθέσουμε δίχως εμπειρία) ούτε από την πλευρά του καθηγητή με πχ 10 χρόνια εμειρίας στήν διδασκαλία του μαθήματος..εγώ για παράδειγμα, δίδαξα φέτος πρώτη φορά το μάθημα...τώρα που βγήκε η πρώτη χρονιά, έκατσα και έκανα έναν μίνι απολογισμό...το συμπέρασμα είναι πως και εγώ όλη τη χρονιά και μελέτησα, και αφιέρωσα πολλές πολλές ώρες για πηγές/σημειώσεις/ασκήσεις, και διδάχθηκα πράγματα...επίσης χρειάστηκε κάποιες από τις ερωτήσεις των μαθητών μου και να τις ψάξω λίγο παραπάνω, καθώς δεν είχε έτοιμη λύση για όλα τις πιθανές ερωτήσεις (πχ κάποια πράγματα που εμένα μου φαινόνταν κάπως αυτονόητα, οι μαθητές όχι, και έπρεπε να βρω κάποιο κοινό σημείο)...όλα αυτά τα λεώ, για να μπω στην ψυχολογία του μαθητή --> εγώ για παράδειγμα, με σπουδές στην πληροφορική, όμως όχι εμπειρία στην διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος, χρειάστεικε να προσαρμοστώ κάπως στις απαιτήσεις και στις καταστάσεις....οπότε θεωρώ ένας μαθητής ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά με το αντικείμενο, θα ανταπεξέλθει με τελείως διαφορετικό ρυθμό, καθώς δεν έχει τις παραστάσεις και την εμπερία... επίσης έχει να ασχοληθεί με άλλα 5-6 μαθήματα, τα οποία πολύ βασικό έχει και βαρύτητα στον υπολογισμό των μορίων του, άρα θα αφιερώσει τους πόρους και τον χρόνο του περισσότερο σε αυτά..επίσης ένας μαθητής που αποφάσισε να ακολουθήσει την τεχνολογική κατεύθυνση, το μάθημα μας το βρήκε μπροστά του εκ των πραγμάτων, ίσως αν μπορούσε να επιλέξει να μην το προτιμούσε...οπότε προσωπικά συμφωνώ περισσότερο με την άποψη πως ίσως οι καθηγητές τα βλέπουμε λίγο από την δική μας οπτική για το αν κάτι είναι τόσο "εύκολο" ή περισσότερο πολύπλοκο.... είναι φυσικό πχ σε ένα συνάδελφο με 15 χρόνια στον χώρο, για το θέμα Β2 να σκεφτεί την λύση αν όχι αυτόμοτα σε 2 λεπτα...εγώ χρείαστηκα πχ 5 λεπτά να σκεφτώ μια λύση, δεν μου ήρθα αυτόμοατα, χρειάστηκα λίγο χρόνο....και είνια γυσικό για ένα μαθητή να χρειαστεί πολύ περισσότερο ίσως και να μην του έρθει κάτι στο μυαλό, ακριβώς με βάση όλων όσα προσπάθησα να αναλύσω..
Υ.Γ_1: όλα τα παραπάνω είναι με πολύ πολύ σεβασμό σε όλους τους σεμμετέχοντες, δεν απευθύνονται σε καποιον προσωπικά
Υ.Γ_2: η ταπεινή μου άποψη είναι πως στις συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα, δεν υπάρχει τόσο ο διαχωρισμός σε "σωστές" και "λάθος" γνώμες...πολύ σωστή πχ η άποψη "οι μαθητές να έρθουν σε πολύ καλό επίπεδο άλγοριθμηκής σκέψης", όμως και από την άλλη δεν είναι λάθος και αυτό που μου είπαν πχ κάποιοι μαθητές μου χαριτολογώντας "καλά είναι αυτά που λέτε για την αλγοριθμηκή σκέψη, όμως που να προλάουμε να την αποκτήσουμε τόσο γρήγορα με τόσα άλλα μαθήματα"...'ισως πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή
Υ.Γ_3: το ΣΤΕΚΙ στην πρώτη μου απεφή με το μάθημα, με βοήθησε πάρα, πάρα, με πάρα πολύ, ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά μου...ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους