Επιλογή εργαλείων προγραμματισμού

Ξεκίνησε από iliasthes, 07 Ιουλ 2012, 10:38:28 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

iliasthes

Καλησπέρα μετά από πολύ καιρό έντονης δουλειάς και υποχρεώσεων. Δεν είναι ακριβώς επιστημονικό το θέμα, αλλά μάλλον τεχνικό. Ετοιμάζω μια εφαρμογούλα, η οποία θα υπολογίζει πάσης φύσεως πρόσθετες αμοιβές (Λυκειακές Επιτροπές, Υπερωρίες, Οδοιπορικά κλπ). Η σχετική βάση δεδομένων είναι σε Mysql Server. Βέβαια (προς το παρόν) τη διαχειρίζομαι μέσα από την εφαρμογή Base του Libre Office. Και εδώ τίθενται ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.

1. Να συνεχίσω να τη διαχειρίζομαι μέσα από το Libre Office και να χρησιμοποιήσω μόνο τα προγραμματιστικά εργαλεία που δίνει το SDK του Libre Office (επιτρέπει "μακροεντολες" σε Libre Basic και σε Python);

2.  Να απεμπλακώ τελείως από το Libre Office και να ξεκινήσω αυτόνομο περιβάλλον διαχείρισης από την αρχή με PHP ή κάποια άλλη γλώσσα;

Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω πολύ διαθέσιμο χρόνο και προτιμώ κάποιο εργαλείο όπως το Libre Office, όπου το 90% των φορμών, εκθέσεων κλπ απλά θα το σχεδιάσω και θα ελαχιστοποιηθεί ο κώδικας που θα γράψω. Η δυσκολία με το Libre Office όμως είναι στην κεντρική φόρμα, όπου θα πρέπει να υπάρχουν μενού κλπ, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά γραφικά εργαλεία για φόρμες στο Libre Office,  οπότε η κεντρική φόρμα θα πρέπει να γίνει σε άλλο εργαλείο σχεδιασμού διεπαφής. Έχει ανατπύξει κανένας άλλος "αυτόνομη" εφαρμογή με το Libre Office Base (ή το Open Office) και ποια εργαλεία χρησιμοποίησε; Μελλοντικά ίσως θα ήθελα να μπορεί να λειτουργεί και δικτυακά (δηλαδή αρχικά να δουλεύει ως standalone εφαρμογή, αλλά μελλοντικά να μπορούν να τρέχουν κάποιοι πελάτες και σε απομακρυσμένους υπολογιστές. Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν κάποιος συνάδελφος μπορεί να μεταφέρει την εμπειρία του, καθώς θα με γλίτωνε από τυχόν λανθασμένες επιλογές.

pgrontas

Ηλία, αν και δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα για το Libre Office, θα απέφευγα οποιαδήποτε εμπλοκή με ένα τέτοιο περιβάλλον, έστω και αν  αυτό σημαίνει περισσότερη προσπάθεια.

Αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί ναι μεν μέσω κάποιων APIs σου έχουν κάποια πράγματα έτοιμα, αλλά πάντα τα θεωρούσα αυτά περιοριστικά. Δηλαδή σε κατευθύνουν προς ένα συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης.
Δεύτερον, μπαίνει ο κίνδυνος κάποια στιγμή να κάνουν κάποια αλλαγή που δεν θα έχει προς τα πίσω συμβατότητα και να ψάχνεσαι είτε εσύ, είτε ο κακομοίρης που θα ξεμείνει με την εφαρμογή.

Προσωπικά στο παρελθόν είχα αναπτύξει addins για Οutlook αλλά και άλλες εφαρμογές εκτός Office. Αν και δεν συνάντησα ποτέ τον δεύτερο λόγο (ελπίζω και όποιος συντηρούσε την εφαρμογή), πάντα ένιωθα ότι τα διάφορα APIs με περιόριζαν και έπρεπε να σκέφτομαι την εφαρμογή μου μόνο σε σχέση με την εφαρμογή που την φιλοξενούσε. Οπότε αν η εφαρμογή σου δεν εξαρτάται άμεσα από την αντίστοιχη εφαρμογή του Libre Office, ίσως καλύτερα να το φτιάξεις από την αρχή.

Δεν ξέρω αν η εμπειρία μου είναι αντίστοιχη με την περίπτωση σου και φυσικά δεν ξέρω τα συγκεκριμένα εργαλεία, οπότε δες τα παραπάνω με επιφύλαξη.

Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

iliasthes

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση. Μέχρι στιγμής έχει δημιουργηθεί απλώς η βάση δεδομένων. Συμφωνώ σε αυτό που λες για τον περιορισμό.

Δεν έχω ξεκινήσει κάτι. Προσωπικά έχω εμπειρία σε php, οπότε είναι πιο βολικό για μένα κάτι τέτοιο. Αυτό που με προβληματίζει σε αυτή τη λύση είναι η ταχύτητα απόκρισης σε σχέση με μια εφαρμογούλα πάνω σε Libre Office που έχει γρηγορότερη απόκριση και εκ των υστέρων "ενημερώνεις" τον Mysql Server. Η ταχύτητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας γιατί οι πρόσθετες αμοιβές καταφθάνουν μαζικά από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου και απαιτούν καταχώριση πολλών εκατοντάδων εγγραφών και δημιουργία ανάλογων υπολογισμών κλπ. Αποτέλεσμα όπως όλοι γνωρίζουμε σε πολλές μισθοδοσίες να τις πληρωνόμαστε με καθυστέρηση.

Αν επιλέξω κάποια γλώσσα script για web εφαρμογές, ποια νομίζεις πως είναι καλύτερη (ταχύτητα, ασφάλεια, καλύτερη διασύνδεση με τον mysql server); Όπως ανέφερα προσωπικά έχω εμπειρία μόνο από PHP και ελάχιστα από Ruby που έκανα μετάφραση σε ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο. 2-3 συνάδελφοι μου λένε οτι καλύτερη επιλογή είναι η perl ή η python, αλλά δεν ξέρω φοβάμαι μην καταστεί overloaded το να πρέπει να μαθαίνω ταυτόχρονα μια γλώσσα.  Προς το παρόν διατυπώνω απλά τις σκέψεις μου, μήπως βλέποντας τα ξεκαθαρίσω τι είναι καλύτερα.

pgrontas

Παράθεση από: iliasthes στις 08 Ιουλ 2012, 08:22:03 ΠΜ
Αν επιλέξω κάποια γλώσσα script για web εφαρμογές, ποια νομίζεις πως είναι καλύτερη (ταχύτητα, ασφάλεια, καλύτερη διασύνδεση με τον mysql server);
Νομίζω η PHP είναι μια χαρά γι' αυτό που θες να κάνεις και εφόσον την γνωρίζεις ακόμα καλύτερα!
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

poursali

Ηλία, αν σε απασχολεί η ταχύτητα, γιατί δεν γράφεις τις "βαριές" διαδικασίες σε C και μετά τις "ενσωματώνεις" σε php

http://devzone.zend.com/1435/wrapping-c-classes-in-a-php-extension/
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

iliasthes

Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα καν οτι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ πολύ για το link, φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο.