Δεν νομίζω ότι από τα γραφόμενα στο βιβλίο βγαίνει το συμπέρασμα ότι "οι πίνακες αυξάνουν τη μνήμη".
Από την άλλη αφού (όπως αναφέρεις)
α) στο βιβλίο δεν αναφέρεται ρητά ότι "οι πίνακες αυξάνουν τη μνήμη",
β) η χρήση πινάκων δεν αυξάνει πάντα τις απαιτήσεις σε μνήμη
βγαίνει το συμπέρασμα ότι η πρόταση "ο πίνακας αυξάνει τις απαιτήσεις σε μνήμη" είναι Λάθος!
Διαφωνώ. Για διάφορους λόγους.
Α) "Ο μαθητής μπορεί να βγάλει επαγωγικά το συμπέρασμα ότι είναι σωστό". Άλλο αυτό κι άλλο τι συμπέρασμα βγάζω εγώ ως πληροφορικός που έχω συνατήσει 5 περιπτώσεις παραπάνω.
Β) Προσωπικά πάντα κάνω ασκήσεις με τη χρήση και χωρίς τη χρήση πίνακα, ώστε να φανεί σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να αποφύγει τη χρήση του.
Γ) Ο μαθητής από το βιβλίο μαθαίνει ότι η χρήση πίνακα, αν είναι άσκοπη ή όχι καλά υλοποιημένη καθιστά το πρόγραμμα περισσότερο memory intensive.
Συνδυάζοντας τα Β και Γ η αυθόρμητη απάντηση είναι ότι "οι πίνακες απαιτούν περισσότερη μνήμη". Εγώ θα συμπληρώσω "υπό προϋποθέσεις". Παρόλα αυτά και από μόνη της η πρώτη πρόταση στέκει ορθή, αφού το ερώτημα δεν ήταν περιοριστικό, όπως "Ο πίνακας αυξάνει τις απαιτήσεις σε μνήμη
σε κάθε περίπτωση". Η κανονική διατύπωση τείνει περισσότερο προς το Σωστό, γιατί όντως η χρήση πινάκων
τείνει να έχει περισσότερες απαιτήσεις σε μνήμη. Επίσης, η φράση "άσκοπη χρήση πίνακα" σε πλείστες περιπτώσεις είναι φιλοσοφικό ζήτημα και θέμα προγραμματιστικής νοοτροπίας, αφού το άσκοπος, είναι τόσο γενική έννοια, που πραγματικά δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να μου απαριθμήσει όλες τις περιπτώσεις όπου είναι άσκοπη η χρήση του.
Δεν υπερμάχομαι ούτε τη μια λύση, ούτε την άλλη ως σωστή, αλλά είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία (συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής) για κάποιους λόγους θεώρησε ότι η απάντηση του ερωτήματος είναι Σωστή. Αυτό αναλύω παραπάνω. Και για να ολοκληρώσω, αν πάρουμε το βιβλίο αποκλειστικά ως πηγή, τότε δεν υπάρχει πουθενά η πρόταση "οι πίνακες αυξάνουν την απαιτούμενη μνήμη", άρα είναι Λάθος. Παρόλα αυτά ένα δισεκατομμύριο πράγματα μπορεί να μην υπάρχουν στο βιβλίο. Αυτό δεν σημαίνει τα πάντα είναι λάθος.