Αποστολέας Θέμα: ΕΑΠ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ  (Αναγνώστηκε 13400 φορές)

ΚΟΚΟΣ

 • Επισκέπτης
ΕΑΠ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
« στις: 15 Απρ 2006, 03:17:57 πμ »
ΤΙ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ?

Απόφοιτο ΕΑΠ

 • Επισκέπτης
Απ: ΕΑΠ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
« Απάντηση #1 στις: 15 Απρ 2006, 07:12:32 πμ »
Είναι ένα από τα δυσκολότερα τμήματα Πληροφορικής
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο ένα 3% παίρνει πτυχίο  στα 4 χρόνια
και ότι το 60% εγκαταλείπει από το πρώτο μάθημα

Επισκέπτης

 • Επισκέπτης
Απ: ΕΑΠ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
« Απάντηση #2 στις: 15 Απρ 2006, 11:43:57 πμ »
Εγώ δεν έχω καταλάβει πως μπορούν να γίνουν εργαστήρια πληροφορικής απο απόσταση.
Το ότι εγκαταλείπουν το 60% δεν είναι κρτήριο αν δεν δούμε και τα υπόλοιπα ποσόστά εγκατάληψης.

konox

 • Επισκέπτης
Απ: ΕΑΠ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
« Απάντηση #3 στις: 17 Απρ 2006, 10:23:21 μμ »
Δεν χρειάζονται εργαστήρια αφού το τμήμα είναι Software. Πάντως, επειδή έχω φίλο μου στο τμήμα, είναι πολύ δύσκολο λόγω της έλλειψης σωστής βιβλιογραφίας σε σχέση με τις απαιτήσεις των τακτικών εργασιών που έχουν.
Δηλ. κάποιος πρέπει να ασχοληθεί πάρα πολύ για να τα πάει καλά. Δεν είναι υπερβολή, γιατί και εγώ νόμιζα διάφορα όταν μόνο άκουγα για το ΕΑΠ.
Τώρα, αν πει κάποιος ότι δίνουν τις εργασίες στα φροντιστήρια και τις παίρνουν έτοιμες (πράγμα που συμβαίνει), το ίδιο δεν μπορεί να συμβεί (και συμβαίνει) και στα άλλα Πανεπιστήμια; Το θέμα είναι τι γράφεις τελικά στο τέλος χωρίς να έχεις ασχοληθεί καθόλου με τις εργασίες.

gpapargi

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 2457
 • I 'm not young enough to know everything
Απ: ΕΑΠ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
« Απάντηση #4 στις: 18 Απρ 2006, 12:24:32 πμ »
Καλησπέρα

Έχω κάποια εμπειρία απο το ανοιχτο πανεπιστήμιο. Έκανα πέρυσι ιδιαίτερο σε μια κοπέλα στο μάθημα «Εισαγωγή στην πληροφορική» (έτσι το λένε αν θυμάμαι καλά) και βοήθαγα συστηματικά και ένα φίλο στο ίδιο μάθημα καθώς και στα μαθηματικά.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται πιο αντικειμενικός.

Το ΕΑΠ είναι ένας ωραίος θεσμός. Δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που για οποιοδήποτε λόγο δε σπούδασαν να κάνουν το μέράκι τους σε πιο μεγάλη ηλικία. Αξίζουν συγχαρητήρια όσοι το παλεύουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι έχουν οικογένειες και δουλειές, οπότε δεν έχουν και πολύ χρόνο για διάβασμα.

Το επιπεδο είναι πιο χαμηλό από τα άλλα πανεπιστήμια. Αυτό είναι λογικό. Οι φοιτητές του είναι άνθρωποι που κατά κανόνα δεν πέρασαν στις πανελλήνιες εξετάσεις και άρα δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο των υπολοίπων πανεπιστημίων. Επίσης έχουν πολύ καιρό να δουν τα σχολικά μαθήματα και άρα έχουν χάσει την επαφή. Τη διαφορά στο επίπεδο μπορεί να τη δει κανείς αν συγκρίνει τα θέματα που πέφτουν στις εξετάσεις του ΕΑΠ με αυτά των υπολοίπων πανεπιστημίων.

Προσωπικά δε θεωρώ τόσο κακό την εξ αποστάσεως μάθηση. Το πρόβλημα είναι ότι η ύκη δεν είναι πλήρης. Πχ στα μαθηματικά το βιβλιο είχε τα θεωρήματα. Αλλά δεν είχε λυμένες ασκήσεις και παραδείγματα. Οι φοιτητές δεν ξέρουν να λύνουν ασκήσεις. Δεν τους μαθαίνουν δηλαδή. Στο φίλο μου του έδειξα 2-3 κόλπα πάνω στα όρια και δεν τα είχε ξαναδει ποτέ του. Τα ίδια και στα ολοκληρώματα, τα ίδια και στις σειρές κλπ. Αν δεν τα λέει το βιβλίο και δεν τους τα πει κάποιος πως να τα ξέρουν τα παιδιά;
Αναγκάζονται λοιπόν και πάνε φροντιστήριο για να τελειώσουν.   

Δε νομίζω ότι γίνεται να τελείωσεις χωρίς κάποια βοήθεια. Ουσιαστικά τα παιδιά έχουν ένα έξοδο για δίδακτρα και ένα για φροντιστήριο. Τους λένε μέσα να μην πάνε φροντιστήριο γιατί είναι περιτό, αλλά εγώ αυτό το θεωρώ κοροιδία από μέρους τω διδασκόντων.

Ο μεγάλος αριθμός αυτών που εγκαταλείπουν νομίζω ότι οφείλεται στο ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν (αφού έχουν δουλειές και οικογένειες) ή δεν έχουν βοήθεια εκτός ΕΑΠ.

Εμείς όταν σπουδάζαμε είχαμε τις σπουδές σαν τη μόνη μας υποχρέωση. Όσοι έμπλεκαν και με ιδιαίτερα ή άλλες δουλειές κατά κανόνα αργούσαν να τελειώσουν. Οι φοιτητές του ΕΑΠ δουλευουν κανονικά και μετά έχουν και οικογένειες. Δεν είναι καθόλου το ίδιο. Άσε που έχουν αφήσει το διάβασμα 20 χρόνια. Όσοι τελειώσουν είναι αξιέπαινοι.

karasainis

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 4
Απ: ΕΑΠ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
« Απάντηση #5 στις: 23 Αύγ 2014, 03:23:43 μμ »
ΤΙ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ?

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους.

Θα σας μιλήσω για την προσωπική μου εμπειρία με το ΕΑΠ.

Μπήκα το 2004 και τελείωσα το τμήμα Πληροφορικής του ΕΑΠ το 2012. Επειδή δεν είχα την οικονομική δυνατότητα δεν τελείωσα μέσα στην τετραετία όπως ορίζεται.

Ομολογώ ότι είναι μία πολύ δύσκολη σχολή και απαιτεί πολύ χρόνο για μελέτη επειδή οι εργασίες που δίνονται αφορούν τόμους ολόκληρους και για να καταφέρει κάποιος να περάσει μία εργασία θα πρέπει να έχει μελετήσει όλο σχεδόν το υλικό που του δίνεται.

Τα βιβλία ομολογώ ότι δε με βοήθησαν αρκετά αλλά πέρα από τα βιβλία δίνεται Εναλλακτικό Διδακτικό Υλικό το οποίο υπερκαλύπτει όσον αφορά τη θεωρία και τις ασκήσεις για κάθε Θεματική Ενότητα. Επίσης οι ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις (ΟΣΣ) οι οποίες είναι 4ωρες και γίνονται 5 σε κάθε θεματική ενότητα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές του ΕΑΠ να βοηθηθούν από τους καθηγητές-συμβούλους για την εκπόνηση των εργασιών.

Τέλος, όσον αφορά τα εργαστήρια, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να ασχοληθούν κατά μεγάλο ποσοστό με εργαστηριακά μαθήματα (όπως οι Γλώσσες Προγραμματισμού, τα Λειτουργικά Συστήματα, οι Βάσεις Δεδομένων κλπ) μέσα από τις γραπτές τους εργασίες.

Ευτυχώς δεν έχασα ούτε ένα έτος από μαθήματα. Πάντως η εμπειρία ήταν πολύ μεγάλη και ευχαριστώ πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία αυτή να καταφέρω να παρακολουθήσω τα μαθήματα του ΕΑΠ και τους καθηγητές οι οποίοι ήταν πολύ συνεργάσιμοι και με βοήθησαν όσο περισσότερο μπορούσαν για να προχωρήσω.

Όσον αφορά τις Πανελλήνιες είχα περάσει στο ΤΕΙ Μηχανολογίας στη Λάρισα όταν είχα δώσει αλλά το παράτησα γιατί μόνο η Πληροφορική ως αντικείμενο με ενδιέφερε.