εγώ απλά στεναχωρήθηκα από δύο μαθητές μου που γράψαν - κατά τα λεγόμενά τους - 97, ξέρετε γιατί... Όχι ρε φίλε της επιτροπής, δε μπορείς να αφαιρείς βαθμούς από ένα παιδί που 'φυσάει' με μια σπαζοκεφαλιά.
Φίλε No Gods No Nations,
κι εγώ με φιλική διάθεση, σου απαντώ ότι διαφωνώ μαζί σου:
είμαι κι εγώ με το μέρος του μέσου μαθητή (πολλοί από εδώ θα το έχουν καταλάβει, όταν φτιάχνουμε πχ το διαγώνισμα είμαι πάντα ο συνήγορος του μέτριου μαθητή

και συνέχεια λέω "δύσκολο", "κατεβάστε τις απαιτήσεις" κλπ)
όμως,
αυτό το ζήτημα δεν είναι σπαζοκεφαλιά - ειδικά αν μιλάμε για μαθητές που φυσάνε- είναι ζήτημα κατανόησης (και ειδικά με τις λογικές εκφράσεις και μεταβλητές οι μαθητές χωλαίνουν ιδιαιτέρως). Ένας μαθητής του 100 πάντως, δεν επιτρέπεται να έχει αυτό το έλλειμμα.
Πρέπει ο μαθητής να έχει κατανοήσει ότι όπως το 5+2 είναι αριθμητική έκφραση (και η τιμή της είναι 7), το Χ>1 είναι λογική έκφραση (με τιμή ΑΛΗΘΗΣ ή ΨΕΥΔΗΣ) - σημείωσε ότι αυτό, ακόμα και στο τέλος της χρονιάς, ελάχιστο ποσοστό μαθητών το έχει καταλάβει και το απαντάει σωστά (παρά την επιμονή μου στο ζήτημα κάθε χρόνο). Έτσι, όπως μπορώ το 7 να το εκχωρήσω σε μια μεταβλητή, μπορώ και την έκφραση 5+2. Εντελώς ανάλογα, όπως το ΑΛΗΘΗΣ ή το ΨΕΥΔΗΣ μπορώ να το εκχωρήσω σε μια (λογική βέβαια) μεταβλητή, έτσι μπορώ και την έκφραση Χ>1
Ακόμα μέσα στη χρονιά, συναντάμε πολλές άλλες ευκαιρίες να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έννοια των λογικών εκφράσεων:
δεν συναντάμε αρκετά συχνά το παρακάτω ή κάτι αντίστοιχο;
Αν θ>0 τότε
βρέθηκε <-- αληθής
αλλιώς
βρέθηκε <-- ψευδής
τέλος_αν
Όπως σε κάθε περίπτωση που βλέπω ότι έχω να τους προσφέρω κάτι περισσότερο από την εμπειρία μου (για όσους μπορούν να το πιάσουν, μόνο) έτσι κι εδώ, σχολιάζω:
"Κοιτάξτε τι κάνετε εδώ: αν η έκφραση θ>0 είναι αληθής, στη βρέθηκε εκχωρείτε το αληθής ενώ όταν είναι ψευδής, στη βρέθηκε εκχωρείτε το ψευδής. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση, στη βρέθηκε εκχωρείτε την τιμή της θ>0. Θα μπορούσαμε λοιπόν να το γράψουμε σε μια μόνο γραμμή: βρέθηκε <-- θ>0 ". Φυσικά θα αρχίσουν οι ερωτήσεις, η δυσπιστία κλπ μέχρι που σε κάποιους θα κάτσει και σε κάποιους όχι. Αυτοί οι τελευταίοι δεν αξίζουν να πάρουν κάτι λιγότερο από τους άλλους; Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί τα σημερινά παιδιά γράφουν 97 στις πανελλήνιες και είναι δυσαρεστημένα!!!
Μου αρέσει η δουλειά μου παιδιά, μου αρέσει η διδασκαλία και το παραπάνω είναι για μένα η διδασκαλία. Δεν είναι να πω τι λέει το βιβλίο αλλά και να το συσχετίσω και με ότι άλλο βλέπω, ξέρω και καταλαβαίνω.
Και συγχύζομαι που διαβάζω ότι έτσι αδικείται μερίδα μαθητών ή ενισχύεται η παραπαιδεία ...
επειδή εξετάστηκε
στην πράξη η κατανόηση του τι είναι έκφραση και πώς τη χειρίζεται ο υπολογιστής, ένα θεμελιώδες ζήτημα του προγραμματισμού.