Καταρχήν δεν είμαι μαθήτρια. Απλα θα ήθελα να ρωτήσω αν ορίζεται κάπου στο βιβλίο αυτή η περίπτωση. Στουσ μαθητές έχω πει ότι πάντα οταν βλέπουν βήμα 0 θα το βάζουν ατέρμων βρόχο οτιδήποτε είναι το από μέχρι.
Στο οεφε σήμερα το απαντησαν καμία φορά. Και διαφωνώ και θα ήθελα να μου το επιβεβαιώσετε
Είναι το πλέον άστοχο θέμα. Πουθενά στο βιβλίο δεν ορίζεται η μετατροπή της Για σε Όσο όταν το βήμα είναι 0. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο γιατί
μια οποιαδήποτε εντολή επανάληψης τερματίζεται όταν μια συνθήκη γίνει ψευδής (ή αληθής ανάλογα με την εσωτερική μετατροπή). Όταν το βήμα είναι θετικό η συνθήκη της «Για ι από α μέχρι β» είναι «Όσο ι=<β», ενώ όταν το βήμα είναι αρνητικό η συνθήκη είναι «Όσο ι>=β». Ποια είναι η συνθήκη όταν το βήμα είναι 0; Κανείς δεν το γνωρίζει.
Έγινε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα στην επιμόρφωση των καθηγητών αλλά κατέληξε στο αντιπαιδαγωγικό κατά τη γνώμη μου αποτέλεσμα να ορίζει τη μετατροπή στη ΓΛΩΣΣΑ και όχι στην Ψευδογλώσσα και τελικά να ισχύουν άλλα στο ένα και άλλα στο άλλο.
Το βασικό όμως είναι ότι
επειδή το θέμα χαρακτηρίζεται ως ασαφές, δεν πρέπει να γίνει εξέταση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η ΟΕΦΕ πήγε και έβαλε θέμα ακριβώς εκεί πάνω.
Ρίξε μια ματιά στο κείμενο της επιμόρφωσης των καθηγητών:
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=912.msg8645#msg8645Κάνω copy paste μερικά κρίσιμα αποσπάσματα
«Η κατά κοινή ομολογία αντικειμενική δυσκολία του μαθητή να κατανοήσει τις αλγοριθμικές έννοιες, συμπληρώνεται από αμφιλεγόμενα σημεία και διαφωνίες του σχολικού βιβλίου, για τα οποία η εκπαιδευτική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε κοινή ερμηνεία και τα οποία οφείλονται σε παραλείψεις που πραγματοποιήθηκαν στην αρχική έκδοση του βιβλίου της Α.Ε.Π.Π. (όπου είναι αλήθεια ότι γράφτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, από διαφορετικούς συγγραφείς).
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια επίσημη διευκρίνηση από το ΥΠΕΠΘ σχετικά με
τα παρακάτω θέματα και γι αυτό το λόγο αναμένεται είτε να μην εξεταστούν ποτέ, είτε σε περίπτωση που εξεταστούν να γίνουν αποδεκτές όλες οι απόψεις.»[…]
«Στην ουσία: Στη Ψευδογλώσσα δεν επιτρέπεται βήμα 0, γιατί δημιουργεί ατέρμωνα βρόχο. Στη ΓΛΩΣΣΑ σύμφωνα με τον τρόπο που δουλεύει η ΓΙΑ (σύμφωνα με την ισοδύναμη ΟΣΟ της)
ΓΙΑ ι ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ 10 ΜΕ_ΒΗΜΑ 0 ( ι<-1 ΟΣΟ ι<=10 ... -- δίνει άπειρες επαναλήψεις)
ΓΙΑ ι ΑΠΟ 10 ΜΕΧΡΙ 1 ΜΕ_ΒΗΜΑ 0 ( ι<-10 ΟΣΟ ι<=1 ... -- δίνει καμία επανάληψη)»