Πληροφορική στην Α' Τάξη

Ξεκίνησε από black_21, 18 Φεβ 2011, 04:22:31 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

black_21

Παιδιά έχω στερέψει από ιδέες στην Α' Τάξη.
Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας τα βασικά μέρη του Η/Υ, μέσα από διάφορα παιχνίδια, ζωγραφική κ.λπ. Ακολούθησε χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού (Γλώσσα Α-Β και Ξεφτέρης στη χώρα των γραμμάτων)
Διδασκαλία ζωγραφικής των windows (paint) με έμφαση στο συνδυασμό βασικών γεωμετρικών σχημάτων για την παραγωγή μιας τελική εικόνας. Επίσης αναφερθήκαμε στην αποθήκευση, άνοιγμα ζωγραφιάς και στη διαδικασία αντιγραφής και επικόλλησης τμήμα της ζωγραφιάς.
Είδα ότι τους αρέσει το tux paint αλλά δεν ξέρω πως θα μπορούσα να το διδάξω, να το αξιοποιήσω. Υπάρχει κάτι σχετικό, σημειώσεις ή κάποιες ασκήσεις, δραστηριότητες;

tom

Μπορείς να βάλεις την "Kidepedia". Καλό είναι και το "Οι Πειρατές Ανακαλύπτουν τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά", που είναι για παιδιά Α και Β Δημοτικού. Αυτά τα δύο μπορούν να σου καλύψουν δύο τρίμηνα από μονα τους.
Όσο για το tuxpaint μπορείς να αρχίσεις με έτοιμες συνθέσεις, στις οποίες απλά θα βάλουν χρώμα (κότα, πύραυλος, αεροπλάνο, χάρτες) και να συνεχίσεις με πιο σύνθετες ιδέες (διάστημα, βυθός, σπίτι στην εξοχή).
Δε χρειάζονται σημειώσεις από τη στιγμή που τα μικράκια δεν μπορούν να διαβάσουν άνετα ακόμη.  ;)
Θωμάς Σκυλογιάννης

- Ζήσε σα να' ταν να πεθάνεις αύριο. Μάθε σα να' ταν να ζεις για πάντα.
                                                                                     Μαχάτμα Γκάντι

black_21

Ευχαριστώ tom! :)
Φυσικά, τις σημειώσεις τις ήθελα για εμένα (σαν μπούσουλας για το μάθημα) και όχι για τα μικρά :)

Νίκος Μιχαηλίδης

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο βιβλίο Computer Science Unplugged, το οποίο έχει μεταφραστεί από τον Στέφανο Μουσαφείρη της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ.

Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις και στο http://blogs.sch.gr/nikmichailidis/archives/1093, από μια σχετική παλαιότερη μου ανάρτηση στο προσωπικό μου blog.

Φιλικά
Νίκος Π. Μιχαηλίδης

http://blogs.sch.gr/nikmichailidis

skananitos

Σε Α' Τάξη έχω δείξει -και τους έχει αρέσει πολύ - το λογισμικό του Π.Ι. για Εικαστικά και Μαθηματικά επίσης. Έδειξα και το αντίστοιχο για μουσική αλλά δε μπορώ να πω ότι ενθουσιαστήκανε. Ξετρελαίνονται με tux Math και tux Typing, που τα βοηθάνε σε μαθηματικά και να βρίσκουν γράμματα και να γράφουν γρήγορα αντίστοιχα. Με το tux paint, εγώ τους έριχνα ιδέες και τα άφηνα να δημιουργούν, π.χ. το σύμπαν
Music is life...Live a fun one...Listen to SKA !!! ;-)