3ον. Είναι πολύ πιο εύκολη η διόρθωση (δεν είναι καν αναγκαίο να γίνει απο τον καθηγητή, θα μπορούσε να γίνει απο υπολογιστή)
Αυτό είναι το μόνο σοβαρό επιχείρημα για τις ερωτήσεις κλειστού τύπου. Εδώ να προσθέσουμε και το θέμα της αντικειμενικότητας, ότι δηλαδή όποιος βαθμολογητής και να πάρει θα βάλει τον ίδιο βαθμό. Αυτό μάλιστα είναι και το σημαντικότερο επιχείρημα όσων είναι υπέρ αυτής της προσέγγισης στην αξιολόγηση.
4ον. Μπορεί να υπάρχει τράπεζα ερωτήσεων με κλίμακες δυσκολίας οπου ο καθηγητής μπορεί να διαλέγει ερωτήσεις άρα είναι πολύ πιο εύκολη η συγγραφή του γραπτού.
και οι μαθητές να τις μαθαίνουν απέξω ώστε να είναι έτοιμοι. Βασικά είμαι αντίθετος με την λογική της τράπεζας θεμάτων. Είναι αντιεπιστημονικό και αδιανόητο για τις θετικές επιστήμες γενικότερα.
5ον. Οι ερωτήσεις τέτοιου τύπου απαιτούν μεγάλη κριτική ικανότητα απο τους μαθητές. (Πολλές τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να είναι Σωστές και Λάθος ταυτόχρονα αναλόγως πως τις ερμηνεύει κάποιος)
Τώρα συγγνώμη, ειλικρινά το πιστεύεις αυτό? είναι δυνατόν μια ερώτηση κλειστού τύπου να απαιτεί υψηλότερου επιπέδου κριτική ικανότητα από μια αντίστοιχη ερώτηση ανοικτού τύπου? Αυτό σίγουρα δεν ισχύει και μπορείς να το δεις σε όλες τις έρευνες στις οποίες υπάρχει αναφορά σε επίπεδα κατανόησης εννοιών όπως είναι αυτά της ταξινομίας Bloom ή της ταξινομίας SOLO. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να εξετάζονται υψηλού επιπέδου έννοιες με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, κυρίως επειδή είναι πολύ δύσκολο να στηθεί μια τέτοια ερώτηση αλλά και επειδή όταν εξετάζουμε δύσκολες έννοιες πρέπει να ξέρουμε πως σκέφτηκε ο μαθητής κάτι το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο με αυτές τις ερωτήσεις
Συνάδελφε είσαι σίγουρος οτι το εκπαιδευτικό σύστημα της Αμερικής είναι το χειρότερο; Πραγματικά δεν ξέρω αν ισχύει κάτι τέτοιο. Πάντως τα Πανεπιστήμια της Αμερικής είναι απο τα καλύτερα στον κόσμο... δεν γνωρίζω τι γίνεται με την Β/θμια εκπαίδευυσή τους...
Δες ποιοι είναι καθηγητές στα πανεπιστήμια της Αμερικής και που έχουν σπουδάσει οι περισσότεροι ερευνητές και θα καταλάβεις ότι η πλειοψηφία δεν προέρχεται (τουλάχιστον μέχι πρότινος) από το αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα.
Απλά μαζεύουν τους καλύτερους από όλον τον κόσμο.
Επίσης πρόσφατα βγήκε η Diane Ravitch ,πρώην Υπουργός παιδείας των ΗΠΑ, και η οποία στήριξε το πρόγραμμα No Child Left Behind η οποία ουσιαστικά είπε ότι έκανε λάθος, άκυρωσε ουσιαστικά τον εαυτό της και όλο τον άγωνα που έκανε.
Παραθέτω σύνδεσμο σε ένα review του βιβλίου της με τίτλο:
The Death and Life of the Great American School System: How Testing and Choice Are Undermining Education http://education.missouristate.edu/assets/Education/Ravtich2.pdfΓενικότερα όμως δεν είναι δυνατόν να αξιολογείται κάποιος από ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και ο λόγος είναι απλός. Φαντάσου κάποιον ο οποίος έχει λύσει ένα πρόβλημα μέχρι το τέλος και κάνει λάθος σε ένα νούμερο. Η απάντησή του θα είναι λάθος, όμως η σκέψη του θα είναι σωστή. Βαθμολογούμε δηλαδή όχι την τελική απάντηση αλλά τη σκέψη του μαθητή. Αυτό δεν έχει σημασία? Αυτή δεν είναι η δουλειά μας? να μάθουμε στους μαθητές να σκέφτονται και να τους αξιολογούμε για αυτό ακριβώς.
Επίσης η επιλογή του σωστού από προκαθορισμένες επιλογές σκοτώνει τη δημιουργικότητα και τις πρωτότυπες ιδέες. Σε ένα θέμα ανοικτού τύπου ο μαθητής σχεδιάζει, δημιουργεί και εσύ σαν καθηγητής βλέπεις όλη την πορεία της λύσης.
Γενικότερα πάντως θεωρείται ότι οι ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών εξετάζουν χαμηλού επιπέδου κατανόηση εννοιών όπως είπα και παραπάνω. Αν και η wikipedia δεν αποτελεί πανάκεια ή σημείο αναφοράς αυτό που λέει ισχύει
The most serious disadvantage is the limited types of knowledge that can be assessed by multiple choice tests. Multiple choice tests are best adapted for testing well-defined or lower-order skills. Problem-solving and higher-order reasoning skills are better assessed through short-answer and essay tests. However, multiple choice tests are often chosen, not because of the type of knowledge being assessed, but because they are more affordable for testing a large number of students. This is especially true in the United States where multiple choice tests are the preferred form of high-stakes testingΕίχα κάποτε διαβάσει μια επιστολή μιας μαθήτριας προς τον Αμερικάνο πρόεδρο σχετικά με το εκπαιδευτικό τους σύστημα η οποία είχε τίτλο
Life is not a multiple choice question