Αγαπητοί, αγαπητότατοι συνάδελφοι,
Διαβάζω με ενδιαφέρον αυτά που γράφετε μεν αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο για τον οποίο τα γράφετε δε.
Είναι ώρες τώρα να ασχολούμαστε με το αγαπημένο μας χόμπι, την ομφαλοσκόπηση δηλαδή; Ο «εχθρός» δεν είναι απλά προ των πυλών, έχει αρχίσει να μας μακελεύει κανονικότατα και εμείς μακάριοι ασχολούμαστε με το πρόβλημα του ποιος είναι άξιος να φέρει τον…επίζηλο τίτλο του Πληροφορικού. Ο φυσικός / μαθηματικός με μεταπτυχιακό «συναφές»; Ο απόφοιτός ΤΕΙ Πληροφορικής; Ο θεολόγος / ιχθυολόγος με τρίμηνα σεμινάρια; Ο απόφοιτός Πανεπιστημιακής σχολής Πληροφορικής; Ο απόφοιτός Πολυτεχνικής σχολής Πληροφορικής; Ο κατέχων πρώτο πτυχίο στην Πληροφορική, κα’ να δυο Master και πέντε – έξι Διδακτορικά στη διδακτική της Πληροφορικής; Και απαντώ: στο Λύκειο κανένας από τους παραπάνω γιατί δεν θα υπάρχει Πληροφορική! Το ξεχάσαμε αυτό; Εδώ καράβια χάνονται κι εμείς το χαβά μας. Ο κλάδος μας λόγω ιδιαιτεροτήτων αλλά κυρίως λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι ο πιο ..σαλάτα κλάδος στη Δευτεροβάθμια, σύμφωνοι μέχρι εκεί.
Θεωρείτε όμως ότι είναι τώρα ώρα που το πλοίο βουλιάζει να δούμε ποιος είναι ο καπετάνιος και ποιος είναι ο …μούτσος; Όλοι για φούντο πάμε και η Παιδεία θα μας κάνει παρέα στο βυθό.
Όντας λάτρης της Ιστορίας το περίμενα να μας χαρακτηρίζει κι εμάς η περίφημη ασθένεια των ελλήνων, η διχόνοια δηλαδή, αλλά σαν κλάδος πρέπει να παραδεχτείτε ότι κάπου το έχουμε παραξηλώσει. Υπάρχουν οι «καθαρόαιμοι» Πληροφορικοί, οι Πληροφορικοί των ΤΕΙ, οι Πληροφορικοί άλλων ειδικοτήτων κλπ κλπ Ακόμα και μεταξύ των παραπάνω κατηγοριών υπάρχουν και υποκατηγορίες όπως έχω διαπιστώσει. Πολλοί Πληροφορικοί των Λυκείων ας πούμε βλέπουν τους Πληροφορικούς που κάνουν μάθημα στα Γυμνάσια αφ’ υψηλού διότι «σιγά το μάθημα που κάνουν, δεν κάνουν ΑΕΠΠ, βλακειούλες με το paint κάνουνε στα πιτσιρίκια». Οι Πληροφορικοί των Γυμνασίων από την άλλη θεωρούν αυτούς των Λυκείων «σνομπάκηδες και ιδιαιτεράκηδες» που «μόνο την ΑΕΠΠ κάνουν, όσοι κάνουν, σαν μάθημα και στο επιλογής αράζουν και μετατρέπουν το εργαστήριο σε Internet café». Αν δεν τα έχετε ακούσει αυτά και άλλα πολλά τότε ζείτε σε διαφορετικό πλανήτη από αυτόν που ζω εγώ. Μάλιστα και τώρα με το μείζον θέμα που προέκυψε με την επικείμενη κατάργηση του μαθήματος από το Λύκειο, άκουσα συναδέλφους Πληροφορικούς του Γυμνασίου να ξεφυσάνε με ανακούφιση και να λένε «εμείς τουλάχιστον τη γλιτώσαμε» και συναδέλφους του Λυκείου να θεωρούν περίπου φυσιολογικό ότι το θέμα αφορά αυτούς και «σιγά μην υπογράψουν ή μην ασχοληθούν οι Πληροφορικοί των Γυμνασίων, αυτοί τον έχουν δεμένο το γάιδαρό τους.
Φυσικά δε σκεφτόμαστε όλοι μ΄ αυτό τον τρόπο αλλά δυστυχώς έχω διαπιστώσει ότι τελικά είναι τόσοι πολλοί αυτοί που έχουν αλλοτριωθεί από το σύστημα και τις συμβάσεις του, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εμφανές ότι χάνουμε το παιχνίδι και μαζί μας το χάνει κι ο μαθητής και ο γονιός.
Αντικειμενικά για πολλά από τα στραβά του κλάδου δεν φταίμε ατομικά, οι περισσότεροι από εμάς τουλάχιστον. Σχεδόν όλα ήταν πολιτικές διαπλοκές και ρουσφέτια που παίχτηκαν πίσω από την πλάτη μας και εις βάρος της Πληροφορικής στην ελληνική εκπαίδευση. Το θέμα όμως τώρα είναι άλλο: η επαπειλούμενη εξαφάνιση του μαθήματος από το Λύκειο και η διαφαινόμενη πλήρης διαστρέβλωση, μια και καλή, της έννοιας Πληροφορική, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είναι το θέμα συνάδελφοι και όχι η αγνότητα της… φυλής των Πληροφορικών.
Και για να τελειώνω, με είχε εξοργίσει και μένα, όταν πριν από 18 χρόνια που πήγα να διοριστώ με κατέταξαν στους ΠΕ19-02. Βλέπετε τότε υπήρχαν δύο επετηρίδες η ΠΕ19-01, στην οποία όσοι ήταν διορίζονταν αμέσως και ήταν Φυσικοί/Μαθηματικοί/Γυμναστές/Θεολόγοι/κλπ κλπ με μεταπτυχιακά ή και απλά σεμινάρια στην Πληροφορική και η ΠΕ19-02, επετηρίδα χαμηλής προτεραιότητας που έβαζαν τους ας πούμε «καθαρόαιμους» Πληροφορικούς. Και όπως είχε το θράσος να με πληροφορήσει η υπάλληλος του υπουργείου στην οποία υπέβαλλα τα χαρτιά μου «και χάρη σας κάνουμε γιατί δεν είστε από καθηγητική σχολή, θα σας πάρουμε μόνο αν δε φτάσουν οι της ΠΕ19-01»!! Έτσι ακριβώς όπως το γράφω συνάδελφοι. Η ΕΠΕ τότε με αυτά τα είχε πάρει και έκανε αγώνες και κήρυξε ιερό πόλεμο και εδώ που τα λέμε καλά έκανε. Μόνο που όπως τα άφησα πίσω μου κι εγώ έτσι πρέπει να τα αφήσουμε πίσω όλοι μας και να κοιτάξουμε και λίγο κατάματα το «τέρας» που κινδυνεύει να καταβροχθίσει τους πάντες και τα πάντα.
Δεν μπορώ να ασχολούμαι συνέχεια με το παρελθόν, το οποίο μάλιστα έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, όταν το παρόν μου προδιαγράφει ένα μέλλον ζοφερό και άχαρο. Δεν ξέρω τι να απαντήσω στην κόρη μου, που τώρα πάει στη Β’ Γυμνασίου, όταν με ρωτάει «Δηλαδή μπαμπά εγώ θα κάνω Πληροφορική στο σχολείο μόνο ένα χρόνο ακόμα και μετά τέρμα; Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι να σταματήσετε τους βλάκες τους πολιτικούς από αυτά που κάνουν;» Τι να του πω του έρμου του παιδιού; Ότι ακόμα ψαχνόμαστε ποιοι είμαστε οι «καθαροί» και ποιοι οι «βρώμικοι» Πληροφορικοί και ότι όταν τελικά το βρούμε θα δούμε τι θα κάνουμε;
Μέχρι τότε το παιδί θα έχει βγάλει το Πανεπιστήμιο μου φαίνεται ή μπορεί να είμαι και… παππούς ακόμα!