Συνάδελφοι,
παρακολουθώ με αρκετό ενδιαφέρον το διάλογο που έχει ανοίξει και την υπεράσπιση του "κλάδου" απο διάφορους άλλοτε αυτόκλητους ή όψιμους και άλλοτε απο αγωνιζόμενους εν αγωνία για το μέλλον του "κλάδου" υπερασπιστές. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν υπήρξε ποτέ ενότητα για να υπάρξει διάσπαση και αυτός ήταν πάντα ο λόγος που δε μπορούσα να μπώ σε μια τέτοιου είδους "ένωση".
Πάντοτε ο κλάδος απαρτίζονταν απο τις 10 φυλές του Ισραήλ, μόνο που δε βρέθηκε ο Δαυίδ για να τις ενώσει. Αυτός που ομολογουμένως προσπάθησε περισσότερο για να ονομαστεί Δαυίδ ήταν η ΠΕΚΑΠ, η οποία προσπάθησε να "ενώσει" έναν πολυσυλλεκτικό κλάδο κάτω απο τον τίτλο του Καθηγητή Πληροφορικής (αρκετά τιμητικού ομολογουμένως) χωρίς διακρίσεις πτυχίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών.
Επειδή είμαι πλέον αρκετά παλιός και έχω υποστεί και όχι μόνο παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις στον κλάδο, απο την εισαγωγή του μαθήματος στο Γυμνάσιο και τη συνέχεια σε όλα τα επισόδεια μέχρι την επιλογή των καθηγητών που θα διδάξουν τα μαθήματα Πληροφορικής, οφείλω να επισημάνω/υπενθυμίσω - και για όσους δε γνωρίζουν- τα παρακάτω:
Κατά καιρούς, οι φυλές βρίσκονται σε διαμάχη για την κυριαρχία του "κλάδου" χωρίς όμως να μπορώ να διακρίνω τόσα χρόνια κανένα συλλογικό συμφέρον πέραν των καθαρά προσωπικών.
Πριν περίπου 20 χρόνια αυτοί ήταν οι συνάδελφοι Φυσικομαθηματικοί, οι οποίοι κυνηγώντας μια εύκολη θέση στην Β/θμια εκπαίδευση, πίεσαν εκμεταλλευόμενοι τις ενώσεις του και την ισχύ που διέθεταν έτσι ώστε όχι μόνο να διορίζονται ως καθηγητές Πληροφορικής αλλά να απαγορεύεται στους πτυχιούχους (ελάχιστους τότε) Πληροφορικούς να διορίζονται μαζί, αλλά να περνούν απο 40 κύματα για να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν 5-6 θέσεις.
Στη συνέχεια, βλέποντας ότι υπάρχουν πλέον συνάδελφοι με πτυχίο Πληροφορικής που σιγά σιγά αυξάνονται και πληθύνονται και με προφανές μειονέκτημα είτε γιατί ένιωθαν παρείσακτοι είτε γιατί ένιωθαν ότι οι αδικημένοι συνάδελφοι της Πληροφορικής θα πα΄ρουν το "αίμα" τους πίσω είτε γιατί ήταν όντως άσχετοι, άρχισαν οι συγκεντρώνονται γύρω απο παλιές ή νέες ενώσεις ενώ απο τους "νέους" Πληροφορικούς άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες κουβέντες περί καθαρότητας του κλάδου και ευγονικής.
Μέχρι τότε δεν είχα ακούσει κουβέντα απο άλλες ενώσεις πλην της ΠΕΚΑΠ για ενότητα του κλάδου, για τα εργαστήρια, για τα μαθήματα, για τα βιβλία ...
Οι νεόκοποι συνάδελφοι Πληροφορικοί, θέλοντας να κυριαρχήσουν πλέον στο κλάδο και να πάρουν τα ηνία καθώς και το "αίμα" τους πίσω, άρχισαν να φτιάχνουν διάφορες δικές τους ενώσεις , όχι όμως μία εξ'αρχής, γιατί οι κουβέντες περί καθαρότητας και ευγονικής άρχισαν να διεισδύουν και μέσα στον "καθαρό" κλάδο της Πληροφορικής. Ετσι για παράδειγμα η ΕΠΕ, δε δέχονταν μέχρι πρόσφατα ως μέλη αποφοίτους των τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής, θέλοντας να κρατήσει τα σκήπτρα σε ένα "επίπεδο" μη δεχόμενη να "μολύνει" την "ένωση" με μέλη που έχουν το χτικιό. Το ξέρουμε απο τη φάρμα των ζώων, όλα τα ζώα ειναι ίσα αλλά κάποια ζώα είναι πιό ίσα απο τα άλλα. Δε θα μπορούσε να βρεθεί πιο εύστοχο βιβλίο που να εξιστορεί αυτό που παέι να συμβεί ...
Έτσι αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν απο την αρχή διασφαλίζοντας την ενότητα, θέλουν να το πετύχουν τώρα βαπτιζόμενοι ως οι "φρουροί" του κλάδου, εφευρίσκοντας γελοίες δικαιολογίες για να μπορέσουν να μαζέψουν κανένα μέλος και καμιά συνδρομή. Και ποιος μου λέει συνάδελφοι της ΕΠΕ ότι μετά το "καθάρισμα" και τη μετάταξη που επιζητείτε στους μη Πληροφορικούς δεν θα έρθει η ώρα των μη αποφοίτων ΑΕΙ ή των πτυχιούχων εξωτερικού ή, ή, ή ....... Δεν πάει πολύς καιρός που "αναγκαστήκατε' να τροποποιήσετε το καταστατικό σας για προφανής λόγους. Παρολα αυτά δε θέλετε να βλέπουμε στο παρελθόν ...
Πάντα, κατα καιρούς, θα βρίσκεται κάποιος/κάποιοι που θα πολεμούν τις άλλες φυλές ώστε να επικρατήσουν και να κυριαρχήσουν στον κλάδο (δεν ξέρω όμως για ποιό λόγο και με τι όφελος πλέον). Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα ...
Τελειώνοντας ...
Ποτέ δεν γούσταρα τους αποκλεισμούς και επειδή αποκλείστηκα κι εγώ απο την εκπαίδευση για 5-6 χρόνια λόγω "μειωμένων" προσόντων, δε θέλω να εκδικηθώ κάνοντας το ίδιο και να αποκαταστήσω μια παλιά αδικία με μιά άλλη αδικία.
Είμαστε πρώτα απ'όλακαθηγητές Πληροφορικής και πρέπει να δούμε τα κοινά συμφέροντα μας χωρίς αντεκκλήσεις, διασπαστικές και ρατσιστικές απόψεις.
Κι αυτό συνάδελφοι γίνεται και μπορεί να συνεχίσει να γίνεται μόνο μέσα απο την ΠΕΚΑΠ, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε όλοι και στο μέλλον καθηγητές Πληροφορικής.