Αποστολέας Θέμα: Μια τελυταία συμβουλή?  (Αναγνώστηκε 3689 φορές)

Fani_D

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 5
Μια τελυταία συμβουλή?
« στις: 15 Ιούλ 2010, 04:01:56 μμ »
Γειά σας.... Αν και διαβάζω το φόρουμ όλη τη χρονιά σαν παιδί της 3ης Λυκείου κι εγώ, αποφάσησα επιτέλους να γραφτώ και να ζητήσω κι εγώ τη γνώμη σας σχετικά με σχολές.... Η αλήθεια είναι πως έχω πάρει την απόφαση μου αλλά η συμβουλή σας θα ήταν εξαιρετικά σημαντική για μένα... Ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με την επιστήμη της πληροφορικής αν και δεν έχω κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις μέχρι στιγμής (από μόνη μου ψαχνόμουν εδώ και χρόνια... ψιλοέμαθα html codes και έχω διάφορες επιφανειακές γνώσεις από φίλους και από το διαδίκτυο...), αλλά είμαι σίγουρη ότι αυτό με ενδιαφέρει. Αρχικά σκεφτόμουν την Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες μιας και είμαι από Αθήνα και με την κατάσταση που επικρατεί θα ήταν δύσκολο να φύγω από την πόλη μου... Βγήκαν όμως τα αποτελέσματα και είδα ότι πιάνω Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών Η/Υ Αθήνα οπότε άρχισα να το ξανασκέφτομαι λόγω των επαγγελματικών δικαιωμάτων που προσφέρουν γιατί σήμερα κάθε εφόδιο που ενδεχομένως θα με βοηθήσει είναι δεκτό. Έχω δει τα μαθήματα της σχολής και απ'ότι κατάλαβα από το 6ο εξάμηνο και μετά παίρνοντας τις αντίστοιχες ροές μπορώ να ασχοληθώ μόνο με πληροφορική. Και σίγουρα μετά θα κάνω ένα μεταπτυχιακό πάνω σ'αυτό! Αυτό που θέλω τώρα είναι μια επιβεβαίωση πως μπορώ και από αυτή τη σχολή να βγω προγραμματίστρια - όχι μόνο στα χαρτιά - και να έρθω σε επαφή με το αντικείμενο που μου αρέσει. Μήπως θα κάνω λάθος να πάω σε αυτή τη σχολή ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι?? Τι πιστεύετε???

Όπου και αν πάω πάντως το σίγουρο είναι πως θα ασχοληθώ κι από μόνη μου! Η υπογραφή του κ. Ευρυπίδη τα λέει όλα "Ο προγραμματισμός δεν διδάσκεται, μαθαίνεται"!!!! Ήδη κοιτάω για τα πρώτα μου βιβλία προγραμματισμού, τώρα που έχω χρόνο!!! Όνειρο μου ήταν από παλιά να γίνω ο επόμενος Τσιωτάκης  :P (Μην παρεξηγηθείτε οι υπόλοιποι!!! Απλώς στον κύριο Τσιωτάκη έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια, με τόσα βιβλία του που έχουν περάσει οικογενειακώς απο τα χέρια μας - αδέρφια, ξαδέρφια... Έχω συλλογή από τα βιβλία του! Χιχι!!  :) ) οπότε από οπουδήποτε αν το θέλω πολύ θα τα καταφέρω... Ε?

Loukritia

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2010
 • *
 • Μηνύματα: 221
 • It takes two to tango...
Απ: Μια τελυταία συμβουλή?
« Απάντηση #1 στις: 15 Ιούλ 2010, 04:31:30 μμ »
Κι εγώ πιστεύω πως οι προγραμματιστικές δεξιότητες είναι θέμα προσωπικής ενασχόλησης και εμπειρίας, οπότε αν είσαι διατεθειμένη να ασχοληθείς πολλές (!!!) ώρες, μπορείς να γίνεις ικανός προγραμματιστής. Στην σχολή εξάλλου σου δίνουν τις βάσεις για να ασχοληθείς μόνος σου (σε όλα τα μαθήματα!)
Θεωρώ πάντως ότι θα ήταν καλό να επικοινωνήσεις με κάποιον φοιτητή του τμήματος για να σε κατατοπίσει καλύτερα (από γνωστούς γνωστών, από τους χώρους της σχολής ή ακόμα και από φόρουμς φοιτητικά/ νεανικά). Υπάρχουν και γραφεία σταδιοδρομίας στα πανεπιστήμια, τα οποία ενδεχομένως μπορούν να σου προσφέρουν πληροφορίες (αν είναι ανοικτά αυτό τον καιρό!). Δυστυχώς δεν έχω προσωπική εμπειρία:(( Σου εύχομαι πάντως να πάρεις καλές αποφάσεις και να είσαι μέσα σε όλα στην σχολή σου:))
Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils ... - Louis Hector Berlioz

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3525
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: Μια τελευταία συμβουλή?
« Απάντηση #2 στις: 15 Ιούλ 2010, 05:18:33 μμ »
Αυτό που σου λέω με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως αν επιλέξεις τη ροή του Λογισμικού Η/Υ θα έχεις περίπου τις ίδιες γνώσεις με έναν απόφοιτο πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Απλά το ΕΜΠ δεν έχει τις επιλογές που έχει το ΕΚΠΑ, δηλαδή το πρόγραμμα σπουδών του δεν ανανεώνεται τόσο συχνά και δεν είναι τόσο ευέλικτο, για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ έχει τα παρακάτω μαθήματα που έχουν πολύ ενδιαφέρον τα οποία δεν τα βρήκα στο πρόγραμμα σπουδων του ΕΜΠ

Κρυπτογραφία
Θεωρία Αριθμών
Θεωρία Γράφων
Υπολογιστική Γεωμετρία (κορυφαίο μάθημα)
Συναρτησιακός Προγραμματισμός
Λογικός Προγραμματισμός
Τεχνικές Εξόρυξης Δεδομένων

ενώ από την άλλη δεν υπάρχει μάθημα πληροφορικής που να έχουν οι μηχανικοί και να μην υπάρχει σε ένα τμήμα πληροφορικής
μπορεί κάποια από τα παραπάνω να αναφέρονται σε κάποιο μάθημα σαν επιμέρους ενότητες αλλά αλλό να τα αντιμετωπίζεις σαν ξεχωριστά μαθήματα.
Από την άλλη θα υποχρεωθείς να ασχοληθείς και με τα παρακάτω μαθήματα, τα οποία είναι όλα υποχρεωτικά!!!!

Ηλεκτρολογικό Σχέδιο
Εισαγωγή στα Υλικά
Εισαγωγή στα Κυκλώματα
Ηλεκτροτεχνικά Υλικά
Ηλεκτρικές Μετρήσεις (Κλασικές Ηλεκτρικές Μετρήσεις)
Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Α
Ηλεκτρικές Μετρήσεις (Ηλεκτρονικές και Ψηφιακές)
Φυσική IV (Δομή της Ύλης)
Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Β
Εργαστηριακή και Βιομηχανική Ηλεκτρονική
Εισαγωγή στα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ)

Δηλαδή θα ασχολείσαι τα 2 πρώτα χρόνια με αυτά τα μαθήματα, θα γίνεις ηλεκτρολόγος, αλλά για μια στιγμή..... Πληροφορική δεν θέλεις να σπουδάσεις?? γιατί να τα κάνεις όλα αυτά :-\  ενω μπορείς να πας σε ένα τμήμα πληροφορικής και να έχεις τα μαθήματα που θέλεις? γιατί να πιέζεσαι έτσι ?
    Να σου πω μερικές φορές σκέφτομαι αν θα ήταν καλύτερα να είχα περάσει ΗΜΜΥ στο ΕΜΠ , μήπως θα είχα περισσότερες γνώσεις. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι πως αν είχα όλα αυτά τα μαθήματα θα είχα σιχαθεί τη σχολή και πραγματικα αμφιβάλλω αν θα την τέλειωνα ποτέ. Αλλά αυτά είναι γούστα, εγώ για παράδειγμα σιχαίνομαι την ηλεκτρονική, δεν ξέρω γιατί
   Η ιδέα είναι να σπουδάσεις κάτι που θέλεις όχι κάτι που δεν θέλεις μόνο και μόνο για να λες ότι έβγαλες το ΕΜΠ στην γειτονιά  ή στους συγγενείς. Γιατί να ασχολείσαι στις μισές σπουδές σου με μαθήματα που δεν σε ενδιαφέρουν?
   Σίγουρα η συγκεκριμένη σχολή έχει πολλά επαγγελματικά δικαιώματα και υπερκαλύπτει πολλές άλλες, και ακούγεται πολύ καλά σε ένα παιδί 18 χρονών που το μόνο που ακούει όλη μέρα είναι λέξεις όπως κρίση και ανεργία.
    Αν λοιπόν θεωρείς ότι σου αρέσουν τα παραπάνω μαθήματα τότε κανενα πρόβλημα πήγαινε και στην πορεία που ξέρεις μπορεί να αλλάξεις γνώμη και να γίνεις ηλεκτρολόγος αντί για πληροφορικός :D
  Αν τα αντεχεις, τότε κανένα πρόβλημα, παίρνεις τη ροή Λογισμικό Η/Υ και είσαι ουσιαστικά ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ειδικευμένος στην Πληροφορική , έχεις σπουδάσει 5 χρόνια ενώ ένας απόφοιτος πληροφορικής έχει σπουδάσει 4. Απλά έχεις πολλά περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα και πάρα πολλές επιλογές στην αγορά εργασίας:
Ενέργεια, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνιές. Ηλεκτρονικά, Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις και άλλα.

Η επιλογή είναι δική σου ;)
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Fani_D

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 5
Απ: Μια τελυταία συμβουλή?
« Απάντηση #3 στις: 15 Ιούλ 2010, 10:02:22 μμ »
Loukritia και Evry ευχαριστώ καταρχάς πάρα πολύ που ασχοληθήκατε με το θέμα μου. Έλαβα σοβαρά υπόψην μου τις γνώμες και των δυο σας. Εχω μιλήσει και με κάποιους γνωστούς μου από το ΕΜΠ αλλά κανείς τους δεν έχει πάρει τις σχετικές ροές με την πληροφορική... :/ Αν και μετά το μήνυμα του evry συνειδητοποιώ ότι αυτό που πρέπει να ψάξω πιο πολύ είναι όχι το κομμάτι της πληροφορικής, γιατί γι'αυτό είμαι σίγουρη και από τη στιγμή που μου λέτε ότι θα έχω τις γνώσεις που χρειάζομαι είμαι οκ, αλλά του ηλεκτρολόγου που είναι κάτι άγνωστο για μένα.. Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει γιατί πέρα από όσα ακούω και βλέπω στην ιστοσελίδα τους για τα μαθήματα κτλ δεν μπορώ να ξέρω πως θα είναι τα μαθήματα αυτά και αν θα μου αρέσουν.... Αρα τώρα θα αρχίσω την έρευνα για τους ηλεκτρολόγους  ;) Evry, κακά τα ψέματα, αυτό που με κάνει να σκέφτομαι το ΕΜΠ είναι οι επιλογές οπως είπες που προσφέρει γιατί αν και αγαπώ την πληροφορική είναι αλήθεια πως πολλοί στρέφονται σε αυτή πλέον και όπως σε κάθε νέο της ηλικίας μου υπάρχει ο φόβος για το μέλλον.. Δυστυχώς εκτός από το τι μας αρέσει παίζουν κι άλλοι παράγοντες... Γι'αυτό κι εγώ σκέφτομαι τη σχολή αυτή όπου μπορώ να έχω αυτό που πραγματικά μου αρέσει αλλά και κάποιες εναλλακτικές για 'ασφάλεια'... Οι αμφιβολίες μου ήταν για το αν αρκούσαν οι γνώσεις που προσφέρει το ΕΜΠ πάνω στον προγραμματισμό αλλά απ'ότι κατάλαβα αρκούν έτσι?

Νίκος Αδαμόπουλος

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 2820
 • Πύργος Ηλείας
Απ: Μια τελυταία συμβουλή?
« Απάντηση #4 στις: 16 Ιούλ 2010, 10:11:25 πμ »
Το να υπάρχουν μερικά μαθήματα που δεν θα σου αρέσουν δεν το θεωρώ και τόσο κρίσιμο! Είναι όμως πιστεύω πολύ σημαντικά τα πολλαπλά επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχεις. Επίσης μην θεωρείς από τώρα σίγουρο ότι θα θέλεις κι αργότερα να γίνεις προγραμματίστρια. Μην κρίνεις μόνο με τα σημερινά δεδομένα... Κι εγώ έτσι έλεγα όταν ήμουν μαθητής... γιατί μου άρεσε ως χόμπυ ο προγραμματισμός στο Λύκειο, τότε μάλιστα που δεν υπήρχε μάθημα πληροφορικής στα σχολεία ούτε για δείγμα. Όταν αποφοίτησα αρχικά ασχολήθηκα με ψηφιακά ηλεκτρονικά, στη συνέχεια με δίκτυα, παράλληλα έφτιαχνα κι εφαρμογές λογισμικού, και στο τέλος κατέληξα στην εκπαίδευση! Τώρα πραγματικό προγραμματισμό κάνω πάλι ως χόμπυ ... (η ζωή κάνει κύκλους!).

Όπως και να 'χει σου εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία σε ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις...

Fani_D

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 5
Απ: Μια τελυταία συμβουλή?
« Απάντηση #5 στις: 16 Ιούλ 2010, 12:40:53 μμ »
Ευχαριστώ πολύ!!  :) Μπορεί όντως στο μέλλον να αλλάξω γνώμη, δεν είναι απίθανο.... αλλά νομίζω το νιώθεις όταν βρίσκεις αυτό που σου ταιριάζει! Τη Δευτέρα θα δώσω το μηχανογραφικό και μάλλον κλείνω προς Ηλεκτρολόγων...

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3525
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: Μια τελυταία συμβουλή?
« Απάντηση #6 στις: 16 Ιούλ 2010, 02:41:51 μμ »
Εχω μιλήσει και με κάποιους γνωστούς μου από το ΕΜΠ αλλά κανείς τους δεν έχει πάρει τις σχετικές ροές με την πληροφορική... :/
Τυχαίο? δε νομίζω
Είναι η πιο δύσκολη ροή >:D Τα έχουν βρει μπαστούνια εκεί

Παράθεση
Οι αμφιβολίες μου ήταν για το αν αρκούσαν οι γνώσεις που προσφέρει το ΕΜΠ πάνω στον προγραμματισμό αλλά απ'ότι κατάλαβα αρκούν έτσι?
Αρκούν και παρα-αρκούν. Αν μου έλεγες για άλλο τμήμα ΗΜΜΥ θα σου έδινα αρνητική απάντηση, αλλα το ΕΜΠ όσον αφορά την πληροφορική είναι οκ.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Fani_D

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 5
Απ: Μια τελυταία συμβουλή?
« Απάντηση #7 στις: 16 Ιούλ 2010, 05:37:15 μμ »
Παράθεση
Τυχαίο? δε νομίζω
Είναι η πιο δύσκολη ροή  Τα έχουν βρει μπαστούνια εκεί

Εκεί είναι η μαγκιά... Εγώ αν με το καλό μπω τελικά πολυτεχνείο σκέφτομαι να πάρω ροή Λ - Λογισμικό υπολογιστών και ροή Υ - Υπολογιστικά συστήματα και για την άλλη ροή βλέπουμε... Ίσως Επικοινωνίες και Δίκτυα Υπολογιστών... Φυσικά ακόμα υποθέσεις κάνω... Αλλα να μην έχω ένα βασικό 'σχέδιο'?  :)

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3525
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: Μια τελυταία συμβουλή?
« Απάντηση #8 στις: 16 Ιούλ 2010, 06:03:28 μμ »
Αν θέλεις ένα βασικό σχέδιο για τη σχολή αυτό είναι το εξής:

1) Δεν αφήνεις πίσω τα μαθηματικά και τους προγραμματισμούς, δηλαδή με αυτά ασχολείσαι μέσα στο εξάμηνο και τα περνάς στην ώρα τους, τα μαθήματα αυτά είναι αλυσίδα
2) Παίρνεις όλα τα μαθήματα του εν λόγω κυρίου και σίγουρα κάτι θα μάθεις
http://www.softlab.ntua.gr/~nickie/
μια και πρόκειται για τον προπονητή της ομάδας που εκπροσωπεί τη χώρα μας στους διεθνείς διαγωνισμούς πληροφορικής. Δεν τον έχω παρακολουθήσει αλλά πρέπει να είναι πολύ καλός.

Το ποια ροή θα ακολουθήσεις μην το σκέφτεσαι ακόμα γιατί αν κατάλαβα καλά αυτό το αποφασίζεις ουσιαστικά στο 3ο έτος. Οπότε μην βιάζεσαι. Φτάσε εσύ μέχρι εκεί και τα ξαναλέμε.
  Σίγουρα όμως το Λογισμικό Η/Υ είναι must.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Fani_D

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 5
Απ: Μια τελυταία συμβουλή?
« Απάντηση #9 στις: 18 Ιούλ 2010, 03:48:51 μμ »
Μάλιστα... Για  το πρώτο το είχα υπόψην μου... Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον!! Και πάλι ευχαριστώ...  :) Βάζω Ηλεκτρολόγους και μετά Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες...

Και για να μπω σιγά σιγά στο κλίμα βρήκα ένα βιβλίο για ελαφρύ διάβασμα... Για τη θάλασσα!!! Χιχι!!  :P Εισαγωγή στην Πληροφορική και τον Προγραμματισμό του Γεωργιου Πάγκαλου.. Το ξέρετε???