Κάποιες παρατηρήσεις για την ημερίδα ΑΕΠΠ.
1. Πάρα πολύ μικρή συμμετοχή, 30-40 άτομα. Πιστεύω λογικό από τη στιγμή που έγινε καθημερινή, εν μέσω διόρθωσης γραπτών πανελληνίων. Μάλλον λάθος χρονική επιλογή. Το κόστος των δέκα ευρώ δε πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο.
2. Είδα ως αρνητικό και με προβλημάτισε ότι δεν υπήρχαν εισηγήσεις, ίσως ως αποτέλεσμα των παραπάνω. Επίσης από τους τρεις καθηγητές μίλησε μόνο ο ένας (Παπασπύρου). Η αλήθεια είναι ότι εγώ πήγα στις 3:50 οπότε μπορεί να είχαν προηγηθεί οι υπόλοιποι.
3. Και τρία τέσσερα πραγματάκια που βρήκα ενδιαφέροντα και διατυπώθηκαν από τον κύριο Παπασπύρου (
http://www.ece.ntua.gr/index.php?option=com_dep&task=profile&id=81&Itemid=0&lang=el).
Πρώτον ότι το μαύρο πρόβατο της ΑΕΠΠ δεν θα πρεπε να ναι η GOTO αλλά η Για. Είπε πως ενώ με την Όσο υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπεί σε Για το αντίθετο δεν θα έπρεπε να γίνεται αλλά τα εργαλεία της ΑΕΠΠ (λογισμικά) κακώς το επιτρέπουν.
Δεύτερον ότι οι μαθητές στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια θα έπρεπε να διδάσκονται την ίδια γλώσσα ή ψευδογλώσα ή κάτι άλλο, αλλά σε κάθε περίπτωση οι διδακτικοί στόχοι και το αντικείμενο εξέτασης (το focus) να διαφέρει, πχ στο Δημοτικό γενικά τι είναι αλγόριθμος/πρόγραμμα και ότι κάποια πράγματα πρέπει να μπαίνουν με κάποια συγκεκριμένη σειρά, στο Γυμνάσιο και στην Α, Β Λυκείου να διδάσκονται μεταβλητές, δομές επιλογής, επανάληψης και στι Γ Λυκείου δομές δεδομένων και στοιχεία πολυπλοκότητας και απόδοσης.
Τρίτον ότι λόγω της μικρής συμμετοχής στον πανελλήνιο διαγωνισμό πληροφορικής, από του χρόνου δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν και τη ΓΛΩΣΣΑ ή/και την ψευδογλώσσα μαζί με pascal, c, c++ , στην πλατφόρμα του διαγωνισμού!!! Έτσι θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και περισσότερων μαθητών στην Α και Β φάση. Βέβαια για την Γ φάση και τον παγκόσμιο διαγωνισμό ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν γίνεται.
Τέταρτον όσον αφορά τις πανελλήνιες θα έπρεπε να δίνονται σαφείς οδηγίες από την ΚΕΕ για το πως πρέπει να διορθώνονται τα γραπτά, τι ακριβώς αξιολογείται με το κάθε ερώτημα και πόσο πρέπει να κόβεται σε κάθε περίπτωση. Κατά τη γνώμη του ένας αλγόριθμος είναι τελείως σωστός μόνο όταν είναι και αποδοτικός αλλά τα παιδιά θα πρέπει να έχουν διδαχθεί τις αντίστοιχες έννοιες και οι οδηγίες διόρθωσεις σαφέστατες.
Αυτα.
