Βασικά το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω σε ποια ομάδα ανήκω, θα το βρούμε στην πορεία. Λοιπόν πως αντιλαμβάνομαι εγώ το όλο θέμα. (Ελπίζω να μην πω πράγματα που έχουν επαναληφθεί αλλά δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τα Posts τις τελευταίες μέρες λόγω εξεταστικής)
Θεωρώ ότι τα παρακάτω δεν είναι τα ίδια
Διάβασε M, N Δεδομένα Μ,Ν
Το ένα είναι εκτελέσιμη εντολή ενώ το άλλο είναι μια δήλωση. Επειδή κάποτε είχα μιλήσει με έναν από τους συγγραφείς του βιβλίου (νομίζω αλλά δεν είμαι και σίγουρος) μου είχε πει ότι τα Δεδομένα ουσιαστικά είναι ο προπομπός της λίστας παραμέτρων στο υποπρόγραμμα. Αν υλοποιήσουμε έναν αλγόριθμο σαν ένα υποπρόγραμμα τότε οι παράμετροι εισόδου είναι τα Δεδομένα και οι παράμετροι εξόδου είναι τα Αποτελέσματα.
Τι πρόβλημα όμως θα δημιουργηθεί αν δεχθούμε ότι το παρακάτω τμήμα κώδικα είναι σωστό και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε?
Διάβασε Ν
Για ι από 1 μέχρι Ν
Διάβασε Α[ι]
Τέλος_Επανάληψης
Αν το πάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί τότε για σκεφτείτε να βάλουμε και μια επανάληψη απέξω, και κοιτάξτε πως θα γίνει
Διάβασε Μ
Για j από 1 μέχρι Μ
Διάβασε Ν
Για ι από 1 μέχρι Ν
Διάβασε Α[ι]
Τέλος_Επανάληψης
Τέλος_ΕπανάληψηςΓια δείτε το πάνω λίγο προσεκτικά , νομίζω είναι ένα καλό επιχείρημα που ενισχύει την άποψη ότι δεν μπορούμε στην ψευδογλώσσα (
του βιβλίου, όχι γενικά στην ψευδογλώσσα) να διαβάζουμε μέσα σε έναν αλγόριθμο το μέγεθος του πίνακα. Διότι σε αυτή την περίπτωση
το μέγεθος δεν είναι καθόλου δεδομένο αλλά ενδιάμεσο αποτέλεσμα του αλγορίθμου.
Ποιο είναι όμως το μέγεθος του πίνακα? Προφανώς είναι η μέγιστη τιμή του Ν. Ας το συμβολίσουμε κάτι σαν max{Ni}. Πότε καθορίζεται αυτή η τιμή? Αν υποθέσουμε ότι το μέγιστο Ν είναι και το τελευταίο που δίνεται (Μ-οστό) αυτό σημαίνει ότι αρκετά στοιχεία του πίνακα θα έχουν πάρει τιμές πριν γίνει γνωστό το μέγεθός του!!!! Άρα ο πίνακας είναι δυναμικός και όχι στατικός.
Το ξαναλέω: Ο πίνακας θα ξεκινήσει να χρησιμοποιείται και ακόμα δεν θα έχει καθοριστεί το μέγεθος του. Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ότι δεν είναι δυνατόν να διαβάζει ο αλγόριθμος το μέγεθος του πίνακα μέσα στο σώμα του. (Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση να έχω κάνει λάθος στο συλλογισμό μου). Το παράδειγμα αυτό το έστειλα πρώτα στον Στάθη και αφού πέρασε από αυτόν που είναι ο υπέρμαχος της δυναμικότητας μου φαίνεται ότι είναι ισχυρό

.
Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις σας