Δεν είναι έτσι. Η ψευδογλώσσα χρησιμοποιείται παγκοσμίως επειδή είναι πιο εύκολη στην κατανόησή της από ότι μια γλώσσα προγραμματισμού. Μπορείς να καταλάβεις τον αλγόριθμο χωρίς να μπλέξεις με λεπτομέρειες υλοποίησης (πχ δηλώσεις μεταβλητών). Αυτό είναι γνωστό
Αντιγράφω από
http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudocode
«The purpose of using pseudocode is that it is easier for humans to understand than conventional programming language code[…]»
Μα δεν αρνήθηκα ποτέ ότι η ψευδογλώσσα είναι πιο απλή από οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού. Αρνήθηκα να συμφωνήσω ότι οι τύποι και οι δηλώσεις μεταβλητών μπερδεύουν τους μαθητές και σημείωσα ότι κατά τη γνώμη μου η ψευδογλώσσα επιτρέπει να διδαχτούν αλγόριθμοι "όπου όντως θα γινόταν χρήση ΑΤΔ (ή ΑΔΔ) ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να γνωρίσουν όμορφους αλγορίθμους χωρίς τους περιορισμούς που θέτει το υλικό και η γλώσσα προγραμματισμού."
Αν θέλεις να μιλήσουμε από καθαρά επιστημονική σκοπιά δεν έχω κανένα πρόβλημα. Κι εγώ το προτιμώ.
Μιλώντας από καθαρά επιστημονική σκοπιά η λύση με πίνακες (ακόμα και αν δεχτούμε ότι είναι ολόσωστη ως προς τα αποτελέσματα που δίνει δηλαδή την ορθότητα) είναι ένα αλγόριθμος έχει απαιτήσεις σε μνήμη. Πχ αν σου πω διάβασε 100 αριθμούς (γνωστό πλήθος) και βρες το μέγιστο, από επιστημονική άποψη είναι κακή λύση να τα βάλεις σε πίνακα αφού λύνεται και χωρίς πίνακα. Ο καθένας θα είχε πρόβλημα σε μια τόσο απλή άσκηση να χρησιμοποιηθεί πίνακας.
Πάλι συμφωνούμε -εκτός απ' την τελευταία φράση! Ναι, ενδεχομένως είναι μια χειρότερη λύση. Αλλά δεν παραβιάζει κανένα από τα κριτήρια των αλγορίθμων, παραβιάζει; Είναι μια ορθή λύση όπως σημειώνεις κι εσύ. Από τη στιγμή λοιπόν που κατά πάγιες οδηγίες δεν βαθμολογούμε με βάση ποια λύση είναι καλύτερη, δεν πριμοδοτούμε βαθμολογικώς την καλύτερη έναντι της χειρότερης λύσης, η φετινή οδηγία της ΚΕΕ, η οποία σημειωτέων έκανε λόγο για λύση που "ΔΕΝ είναι σωστή", όχι για χειρότερη ή οτιδήποτε άλλο, θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτη. Και όχι, δεν έχω πρόβλημα με τη λύση που βρίσκει τον μικρότερο ή τον μεγαλύτερο από 100 αριθμούς αφού τους έχει αποθηκεύσει σε πίνακα. Και συνεχίζω:
Αυτό που θέλω να πω είναι από επιστημονική άποψη είναι τελείως λάθος να ωθούμε τους μαθητές να χρησιμοποιούν πίνακες πάντα ακόμα και όταν δε χρειάζονται.
Θα με συγχωρέσεις, αλλά αυτό είναι παιδαγωγικό επιχείρημα. Και πάλι όμως, θα συμφωνήσω! Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόβλημα που θέτει η ΚΕΕ με αυτό το θέμα σε όλους μας για του χρόνου. Θα επανέλθω επ' αυτού -κάποια στιγμή- με ένα αναλυτικότερο post. Αλλά μη παρασυρόμαστε. Δε συμμερίζομαι τους φόβους πολλών εδώ μέσα για το τέλος του μαθήματος. Θα βρούμε τον τρόπο -όπως κάναμε θεωρητικά κάθε χρόνο- να εξηγήσουμε σωστά και τις Δομές Επανάληψης και τις Δομές Δεδομένων στα παιδιά. Μέχρι όμως, να τεθεί θέμα που ψάχνει τη βέλτιστη λύση και όχι απλώς μια λύση, μπορεί να ξινίζω τα μούτρα μου μ' έναν κακό αλγόριθμο, αλλά κρίνοντας κι απ' τη συνολική εικόνα του γραπτού, θα είμαι ηθικά -και υποθέτω νομικά- υποχρεωμένος να δεχτώ και τις λιγότερο καλές λύσεις.
Παράδειγμα: Σε αρκετά θέματα που δεν είχαν τις ασάφειες του φετινού Θέματος Γ και ζητούνταν απλώς ο ελάχιστος από πίνακα, άλλοι τον αναζητούσαν με τη γνωστή μέθοδο και άλλοι κάνανε ταξινόμηση. Προφανώς, ο δεύτερος τρόπος είναι χειρότερος από τον πρώτο. Κόβαμε μόρια; Όχι.
Στο φετινό Θέμα Α5 -αν δεν κάνω λάθος: Αλλάζει η αποτελεσματικότητα του αλγορίθμου αν βάλουμε 'με_βήμα 1' αντί για 'με_βήμα 2'; Όπως έχει ήδη επισημανθεί εδώ μέσα, όχι. Άρα πάλι δεν κόβουμε μόρια.
Τέλος να θυμήσω ότι ο Μισυρλής που επικαλέστηκες, αν μετέφερες το αρχείο σε πίνακα (ακόμα και μικρό να ήταν το αρχείο) έκοβε σχεδόν όλη, αν όχι όλη την άσκηση.
Να θυμίσω ότι μπορεί να έχω ακόμη το βιβλίο του Μισυρλή, αλλά η τελευταία φορά που παρακολούθησα μάθημά του είναι, αν θυμάμαι καλά, πριν από 16 ή 17 χρόνια!!! Αν είχες μια συγκεκριμένη άσκηση υπόψη σου θα ήταν προτιμότερο. Αλλά αν, υποθέτω, η άσκηση του Μισυρλή μιλούσε για αρχεία και για πράξεις σε αρχεία, τότε πολύ πιθανόν ορθώς να έκοβε για το πέρασμα του αρχείου σε πίνακα. Παρόμοια περίπτωση με το Θέμα Γ; Δε νομίζω. Τα παιδιά δεν ξέρουν καν τι είναι αρχείο, Β-δέντρα κλπ, κλπ. Η μόνη Δομή Δεδομένων που μαθαίνουν είναι ο πίνακας -που το βιβλίο τον κάνει λάστιχο και δείχνει ακόμα και Ουρές με πίνακα!